Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Golf på gränsen

Strömstad har Sveriges västligaste golfbana med Strömstad Golfklubb, vars bana ligger i en fantastiskt vacker natur, som skapad för golfspel. Här i ”Räkans huvudstad” spelar du golf och njuter på ”Grensen”

Sveriges västligaste destination – Strömstad – visar sig från sin charmigaste och vänligaste sida. Inga vresiga sydvästvindar från havet. Inga Comulunimbus moln som förmörkar solen. Det är sommar i luften och utanför den fortfarande lika myllrande gästhamnen ligger Kosteröarna och Kosterhavet med Sveriges enda marina nationalpark.


Det är så vackert som det bara kan vara i Sverige och Bohuslän. För vid freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän svenskt från att tidigare ha tillhört Danmark-Norge. Samhällena och fiskelägena i landskapet påminner om svunna tider då sillfisket var viktigt. Bohuslän i dag är fjärran från sillfiske på det viset och tyvärr är havet i kustbandet utfiskat på flera andra arter som exempelvis torsk, men skaldjur finns och räkorna, havskräftorna, musslorna och ostronen förgyller tillvaron.
Lite mer än två mil norrut från Strömstad ligger Norge efter Svinesundsbron. Och strax därefter Fredrikstens fästning där vår krigarkung Karl XII fick sätta livet till den 30 november 1718.
Här spelades norska Allsång på Gränsen in mellan 2007 och 2022, eller som det hette på norska ”Allsang på Grensen”. Programmet har sänts från Halden sedan 2007 efter inspiration av den svenska klassikern ”Allsång på Skansen”.
Vad är mer passande än att besöka en golfbana på ”Grensen”?

Golf i norra Bohuslän

För allt fler upptäcker golf i Bohuslän med dess härliga natur, miljö och varma klimat, beroende på bland annat Golfströmmen, som bidrar till en ovanligt lång golfsäsong. Inte minst är säsongen lång här längst norrut i Bohuslän där Strömstad anses vara ”Räkans huvudstad” och här finns även den Svenska Räkakademien, som arbetar för att marknadsföra det populära, nyttiga och proteinrika, fettsnåla och välsmakande kräftdjuret.
Jag promenerar runt i hamnen, köper en påse räkor (!) och sätter mig på en kajkant och bara njuter av miljön och räkorna. Var det någon som sa något om livskvalitet?

Efter min räklunch ska jag turista lite i Strömstad. Imorgon blir det golf på Strömstads Golfklubb. Men jag vet också att i närområdet till ”Grensen” ligger även Dynekilens Golf. Lite mer söderut kan man utmanas på Mjölkeröds Golfklubb och så semi seaside-banan Fjällbacka Golfklubb, där Swedish Golf Tour spelas årligen.
Samtliga banor lätt nåbara från mitt utmärkta boende.

Skaldjursfrossa på Tanumstrand

Jag bor perfekt på TanumStrand – By the Sea, strax söder om fiskeläget Grebbestad, som du når på runt 15 minuters skön promenad längs vattnet från anläggningen, och inte långt från Strömstad.

Hotellet är verkligen en utomordentlig utgångspunkt för golf i den norra delen av Bohuslän. Det är en härlig anläggning med ett stort utbud av aktiviteter och möjligheter, egen gästhamn och ett populärt Spa. Mitt mysiga rum har balkong och utsikt över gästhamnen och det är väldigt vackert med ett spegelblankt hav.
Restaurangen Latitud 58* är stor. Det är luftigt mellan borden och jag får ett trevligt bord nära en av dörrarna till den stora altanen. Det är mycket folk i restaurangen. Övervägande norrmän. Det är fredag och hotellets skaldjursbuffé är vida och med rätta berömt. Bordet dignar av rökta räkor, kokta räkor, krabbklor, krabbor, Moules marinières, musslor med chili och en delikat gräddstinn hummersoppa. Därtill västerbottenspaj, läcker aioli och så ett bord fyllt av härliga havskräftor. Ostbordet inte att förglömma. Så gott. Så rikligt. Så underbart bohuslänskt! Eller som man säger ”älskart”.

Med havet som granne

Strömstad Golfklubb bjuder på sol och värme och jag får uppleva en bana som inte är så värst lång, 5 346 meter från gul tee, par 71, men trixig på sina ställen.
Jag spelar med lekkamraterna Martin från Uddevalla och Stefan från Ljungskile. Båda spelar fort och stundtals riktigt bra. De är på en ”freedom-trip” över helgen med Martins båt, som nu ligger tryggt förtöjd i småbåtshamnen inte långt ifrån golfbanan. Här ska man senare avnjuta någon eller några kylda drycker efter ronden. Tv, mat, dryck och värme finns ombord så det lär inte gå någon nöd på herrarna.

Golfbanan visar sig vara lika trivsam och rolig att spela som vid mina tidigare besök. Många av hålen ringlar sig mellan branta klippformationer med spektakulära vyer i det typiska nordbohuslänska landskapet. Det fjärde hålet, ett kort par 3-hål är vackert och det följande femte hålet har en green inbäddad bland klipporna. Väldigt fint!

Spännande är också det nionde hålet. Tee är placerat längs med gångvägen som går genom banan. Det finns ett dike längs med hela vänstersidan. Några illasinnade bunkrar och diken och otyg gör hålet en utmaning för långslående som kortslående. Dessutom ligger greenen högt upp vid klubbhuset. Ta två klubbor extra vid inspelet på grund av höjdskillnaden.

Räkans huvudstad

Norge ligger nära och det innebär att handeln är stor i Strömstad. Mycket stor. Och det lär vara som så att ortens två Systembolag har högst omsättning i Sverige.
Redan på 1780-talet upptäcktes den hälsobringande brunnen Lejonkällan i Strömstad. Ett brunns- och varmbadhus byggdes då och många av de gamla villorna finns kvar i Strömstad. Dagens badhus från 1909 är karakteristiskt i hamnen, så även det flytande kallbadhuset på Laholmens udde.

Kebalviken, där man en gång ni tiden hämtade leran till de olika behandlingarna i dåtidens ”Spa”, syns från ett par ställen på banan och visst är det något visst med utsikt över vatten.  Strömstads 17:e hål får anses som ett svårt golfhål med sina 482 meter, par 5 som ska bemästras. Spelkamraterna och jag har det svettigt redan från tee. Utslagen letar sig upp i branterna både till vänster och till höger. Ingen boll behagar ligga på den smala delen av hålet som kallas fairway. Vatten till vänster, vatten höger green och dubbelbogeyn känns helt givet. Kunde lätt blivit några slag till. Håll i ”sysakerna” på detta hål!

Text: Johan Dahlqvist

Här känner man sig hemma

Golf i norra Bohuslän, på ”Grensen” är sten, granit, lummiga skogar, glittrande hav, mjuk och len sand, maneter och en underbar solnedgång i Västerhavet.
Vattnet är salt och friskt, barnen fiskar krabbor på en klippa eller brygga och har ”krabbrace” med fångsten efteråt.
Här känner man sig hemma!

Golfbana ”På gränsen”

Strömstad Golfklubb

Antal hål: 18.
Par: 71.
Spelklar: 1970.
Ritad av: Nils Sköld, Jan Sederholm, Johan Benestam.
Kort sagt: Den som slår långt kan uppleva banan som kort (5 346 meter från gul/4 582 meter från röd) men den är stundtals smal och trixig. Inte helt lätt att scora på.
Spela när: Kustklimatet gör att banan ofta öppnar tidigt och du kan spela under stora delar av året.
Speciellt: Banan ligger alldeles intill havet och präglas mycket av de klippor som finns längs med fairway och greener. Den som slår snett kan faktiskt få hjälp av bergen och det händer rätt ofta att bollarna studsar tillbaka in på fairway. Öppningshålets green är det allra västligaste i hela Sverige.
www.stdgk.se

Andra golfbanor i närheten

Dynekilens Golf
Antal hål: 18.
www.dynegolf.se

Mjölkeröds Golfklubb
Antal hål: 18.
www.mjolkerodgk.com

Fjällbacka Golfklubb
Antal hål: 18.
www.fjallbackagk.se

Boende

Tanumstrand – By the sea
www.tanumstrand.se

Läs mer
www.stromstad.se

Mer än golf i Norra Bohuslän

Härliga Koster
Ta färjan från Strömstad till Kosteröarna, en av Sveriges solsäkraste platser. Här kan du strosa runt, bada från klippor eller mjuka sandstränder och besöka Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga och se mer om Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark.
www.kosteroarna.com

Världsarv ristat i sten
I Tanum i norra Bohuslän ligger Vitlycke Museum och de berömda hällristningarna. Under bronsåldern för ungefär 3 700 år sedan låg vattenlinjen från havet i höjd med Tanumshede. Det var också då våra förfäder ristade figurer på de svagt sluttande granithällarna vid vattnet. Här finns över 500 platser och 10 000-tals bilder utspridda över landskapet. De är så unika att de sedan 1994 är upptagna på Unescos Världsarvslista.
www.vitlyckemuseum.se

Fiska räkor
Lär dig mer om räkor. Följ med en lokal fiskare ut på räkfiske. Räkan är en ganska nyupptäckt läckerhet. Under 1800-talets mitt började engelsmännen utveckla trålfiske på stora djup och fick då räkor som bifångst. I Norden var norrmännen först att fiska räkan. 1902 lärde sig de svenska fiskarna i Kosterfjorden att fånga och koka denna ljuvliga läckerhet. Idag är räkfisket mycket viktigt i Bohuslän.
www.rakakademien.se

Fredrikstens fästning, Halden
Fredriksten är en fästning vid staden Halden är uppkallad efter Fredrik III av Danmark. När Sverige belägrade fästningen under hösten 1718 stupade den svenska kungen Karl XII här den 30 november.
www.forsvarsbygg.no

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights