Golfkrönikor

Nya regler 2023

Golf är ju en ganska enkel sport, bortsett då från själva genomförandet. Man ska med hjälp av olika klubbor slå en boll från en utslagsplats, till en green och ned i ett för ändamålet avsett hål. Spelets mål är att göra detta med så få slag som möjligt.  Enkelt.

Nja, lite krångligare är det faktiskt. Ganska mycket krångligare. Som en förberedelse för att skriva den här texten bestämde jag mig för att läsa igenom de aktuella reglerna för golfspel.

Tyvärr drabbades jag av akuta koncentrationssvårigheter redan efter de första tvåtusen paragraferna.

Inom juridiken pratar man om rättsvillfarelse, som innebär att en gärningsman ursäktar sig med att säga att han inte visste att det han gjorde var brottsligt.

Jag inser att jag är ordentligt vilse i golfreglerna.

Regel 4.1c till exempel. Förfarande för att ta en klubba ur spel. Finns det regler för sånt? Jag har, på mitt obildade sätt, oftast gjort så här: “Den här klubban är helt kass, den ska jag aldrig använda igen.” Enkelt och bra.

Men fel. I stället ska en skrivelse ställas till the Royal & Ancient Golf Club of S:t Andrews (R&A), i vilken man med en helig ed svär på konungen, kyrkan och det heliga sakramentet att inte använda klubban igen. Klubban får officiellt tas ur bruk först då ditt förstfödda barn kommit fram till S:t Andrews, för att där hållas som gisslan under återstoden av tävlingsronden, för att ytterligare försäkra alla om att klubban inte används.

Reglerna för hur man får droppa bollen om den hamnat lite konstigt är aningen mer begripliga och lätta att förklara än Einsteins allmänna relativitetsteori, men bara lite.

Jag läste också att R&A vill stoppa den kontinuerliga längdutvecklingen inom golfen. Utrustningen blir bättre och bättre och proffsen blir starkare vilket gör att de slår längre för varje år som går. Det är problematiskt, eftersom banorna blir för korta och svårigheter som bunkrar och vattenhinder som placerats ut för att göra hålet svårare helt enkelt spelas över. Därför vill man nu införa regler för bollar och klubbor som gör att slagen blir kortare.

I det här fallet känner jag mig som en föregångsman, ett ideal, ja rent av ett rättesnöre. Jag har nämligen precis den motsatta utvecklingen på min slaglängd. En kontinuerlig längdavveckling kan man kalla det. Man skulle kunna tro att det beror på att jag blir äldre och svagare, men det är inte sant. Jag vill helt enkelt inte att våra i många fall redan prövade golfbaneägare ska behöva dra på sig en massa extra kostnader för att jag slår för långt. Jag tar mitt ansvar, helt enkelt.  

Tillbaka till reglerna.

I de klargöranden för regler för golfspel 2023 som kom för en tid sedan finns bland mycket annat följande rubrik:

3.2d(4)/1 – Innebörden av “komma överens”

Nu börjar vi snacka. Om R&A kan knäcka innebörden av “komma överens” så tror jag att man kommer att kunna erbjuda gratis golfspel på alla banor i världen, finansierat enbart av de pengar man kommer att dra in på relationsrådgivning. Om det går att definiera detta begrepp på ett bra och tydligt sätt så tror jag att många relationer skulle bli bättre:

“Du säger att vi var överens om att jag skulle gå ut med hunden så fort det var dåligt väder, men enligt R&As definition av att komma överens så räcker det inte att du vill något för att vi ska vara eniga.”

Eller så är det ett bra sätt att få igång en diskussion om huruvida man får byta en klubba som under pågående runda i vredesmod brutits vid slag mot en medspelare som citerar R&A i ett gräl om hundrastning.

Jag har en sista regelfråga. Hur var det nu, får man plikta om man plockar upp en boll man trott varit skadad ur en bunker, placerar tillbaka den utan att rengöra den och sedan rubbar sanden i baksvingen när man genomför en oavsiktlig provsving med en klubba som genom normal förslitning fått egenskaper den inte hade från början? På påskafton?

Winston Churchill sade “Fotboll är ett gentlemannaspel, spelat av huliganer. Rugby är ett huliganspel spelat av gentlemän.”

Vad skulle han sagt om golf? Krocket för revisorer?

För övrigt tycker jag att “tillfälligt vatten” låter poetiskt. Eller som namnet på en deckare.

Text: Fredrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights