Härliga golfbanor i Västergötland
Vår Västgötaresa, där vi ska besöka sex golfklubbar och spela lika många banor, börjar i trästaden Hjo. Den pittoreska staden ligger precis på kanten till den mäktiga, djupa och vackra Vättern, och har Sveriges absolut bästa kommunslogan – ”I love Hjo!”
I Hjo äter man med fördel rökt sik eller röding från Vättern. Allra helst nere på bryggan eller vid utomhusborden i hamnen vid Hjo Sik Feskeboa. Det är svårt att missa Feskeboa, doften från ene- och alträ blandat med fisk visar vägen. Den charmiga lilla småstaden, även kallad ”Grönköping” i den satiriska tidningen ”Grönköpings veckoblad”, ligger som nämnts på kanten till stranden av Vättern och givetvis kan du bada här. Antingen i sjön, där vattnet stundtals kan vara varmt om det är pålandsvind, eller så i den tempererade poolen vid Guldkroksbadet. Och boendet är utmärkt på klassiska och trivsamma Hotel Bellevue med utsikt över sjön.
Njutgolf i Hjo
Här finns också en mycket njutningsfull golfklubb, Hökensås Golfklubb, som bjuder på 27 kuperade hål. De tre niohålsslingorna är roliga att spela, ganska konditionskrävande och mycket natursköna. Jag minns mest Röd slinga där både spelutmaningarna och utsikten över vackra Vättern var obetalbar. Härlig golf när den är som bäst!
Klubbchefen Malin Ingsten, uppvuxen i Hjo och med tidigare bakgrund som journalist, började arbeta för klubben för fem säsonger sedan. Hon är en bidragande orsak till att golfklubben numera har en stabil medlemsgrund att stå på och en ordnad ekonomi. Att man fick ett nytt arrendeavtal med markägaren Almnäs på 25 år är också en anledning och även det idoga arbeta som ordförande Stellan Rylander och styrelsen bidragit med.
-I och med det nya arrendeavtalet ställde markägaren ett krav på oss att efterleva KRAV:s regelverk med allt vad det innebär. Ibland har vi haft svårt att få ut vilka strikta men goda förutsättningar det innebär. Att driva en ekologisk golfbana är ganska enkelt, men att uppfylla KRAV är något helt annat, säger Stellan Rylander.
Egen gödning
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Hökensås hjälper till att bevara den biologiska mångfalden och använder bland annat inga kemikalier och inget konstgjort gödningsmedel.
Klubben tillverkar sin egen naturliga gödning och det är biologen Michael Porter från Storbritannien som driver projektet, där en av målsättningarna är att man inte ska behöva gödsla alls inom några år. Banan ska då vara så att säga självförsörjande på gödning. Det finns andra klubbar och banor i Sverige som har kommit en bit på vägen mot KRAVs krav men enligt klubbchef Malin är Hökensås är ensamma i Sverige att fullt ut efterleva det.
-Än så länge är det endast lantbruk och skogsbruk som kan få en KRAV-stämpel. Golfbanor kan inte certifieras, men vi uppfyller alla krav som ställs, säger Malin Ingsten.
Herrgårdsgolf på Knistad
Några mil inåt landet hamnar vi Knistad där herrgårdsgolf är en bra beskrivning. Det är en mysig herrgård, bra rum, sköna sängar, god mat och en trevlig, alldeles lagom golfbana signerad banarkitekten Jeremy Turner bana precis utanför dörren. Hålen är ganska öppna på denna parkbana. En rond är trivsam och ger mersmak trots att vädret inte visar sig från sin bästa sida vid mitt besök. Eller, snarare, det beror väl på om man gillar regn eller inte!
Herrgården har annars anor från 1300-talet. I mitten av 1600-talet inrättades Knistad till säteri och under andra halvan av 1700-talet uppfördes dagens byggnader.
Knistad brukar ibland beskrivas om ”Njutningens högborg” där rummen, värmen, herrgården och maten bidrar till en underbar helhetsupplevelse. På Knistad satt för övrigt författaren Jan Guillou och skrev delar av berättelserna om tempelriddaren Arn.
Här är det gôtt att vara!
Maten är värd ett särskilt kapitel. Jag njuter av tre-rätters middagen, där förrätten är sikrom med friterad jordärtskocka, citronsmetana, dill och fänkålssallad som följs upp med pepparstekt anka med confiterat anklår. En liten mazarin med äpplen får agera avslutning.
Jag hamnar också i ett trevligt samtal med två sympatiska herrar vid grannbordet. Det är rektor Per och biträdande rektor Anders från Jönköping, oklart från vilken skola, som gett sig själva några dagars avkoppling med mycket golf och mat.
Stora satsningar
Det var länge sedan tempelriddarna fanns och idag satsar Knistad framåt och i detta ingår att bygga ett nytt spa och fortsätta byggandet av ett livsstilsboende vid golfbanan. Området med tjugotalet hus heter Äppelbyn och där husen är ritade av arkitekten Jonas Bohlin, som bland annat finns representerad på Nationalmuseum och som varit professor på Konstfack i Stockholm.
Utanför entrén springer jag på tv-mannen och livsnjutaren Steffo Törnquist med golfbagen på axeln. För något år sedan investerade han i anläggningen och är sedan dess ordförande och delägare tillsammans med entreprenören Dan Persson, som köpte Knistad 2014.
– Det är perfekt att vara här med 75 meter till första tee. Jag blir alltid lika glad när jag svänger upp på infarten. Här finns det livskvalitet och lust. Vi har en vision för Knistad och vi vet vilka pusselbitarna är. Nu håller vi på och lägger pusslet i vår femårsplan, säger Steffo Törnquist, som spelar på 11 i handicap och säger att han nästan är oslagbar i matchspel.
– Jag har gjort 3 000 direktsändningar i tv så jag blir aldrig nervös!
EM för herrar
Läser i ett gammalt nummer av tidningen Svensk Golf om Skövde Golfklubb; ”Vid spel på Skövde Golfklubb går hjärnan på högvarv för att absorbera och analysera alla intryck: Intrycken från det mäktiga berget Billingen, som nästan vältrar sig över några av hålen och hotar att sluka hålkopp, flagga, spelare och green på framför allt det elfte hålet. Det böljande landskapet och kullarna bort mot Vätterns kalla och klara vatten. Den mäktiga ädellövskogen, ek och ask, uppblandat med buskar av hassel, hagtorn och nypon, och alla gullvivor, nattvioler och smörbollar. Flora och fauna blandade kilt en välsmakad milkshake.” Skribenten? Johan Dahlqvist, som besökte banan den 25 september 1995!
Landets 20 bästa banor
Skövde golfklubbs Södra bana räknades under början av 2000-talet som en av landets kanske 20 bästa banor och man arrangerade bland annat EM för herrar 2004 med den äran. Engelsmannen Matthew Richardson vann och han spelar numera på den kanadensiska PGA-touren.
Banan fick mycket beröm men också kritik för att det fanns 14 mer eller mindre dolda slag.
– Vi kom fram till att vi måste bygga om banan vilket vi nu har gjort och egentligen kan man säga att Golfsverige har fått en ny bana, säger klubbchefen Clas Christensson–
Rolig att spela
Det är roligt att spela banan och några dolda slag finns inte längre. Det är också en snäll bana för alla kategorier spelare där målsättningen från banarkitekt Christian Lundin har varit att alla ska trivas. Några nyheter jämfört med gamla finns såklart eftersom man bland annat flyttat på över 200 000 kubikmeter jord.
Ett exempel är de centrumbunkar som tillkommit på flera av hålen. Där spelare med lite högre handicap med fördel spelar sig runt. En annan nyhet är greenstorlekarna. På den nya banan är greenerna hälften så stora som på den tidigare men flaggplaceringsmöjligheterna är fler!
Gillar du ost? Då har du kommit till himmelriket! För inte långt från Skövde ligger Falbygdens Osteria i Falköping. Osterian är en ostupplevelse väl värd en omväg och här du kan du välja mellan över 150 olika sorters ost och i restaurangen dukar man upp en härlig ost- och delikatessbuffé.
Natten tillbringas på fina och mysiga Bjertorp Slott i Kvänum. Ett suveränt slott med härliga rum och mycket, mycket god mat. Dessutom är det bara något hundratalet meter till Vara-Bjertorps utmanande 18-hålsbana.
Västergötlands bästa bana
På hemsidan skriver klubben ”Vår bana invigdes 1990 och några år tidigare bildades klubben, närmare bestämt 1987. Banan ligger i en fantastisk slottsmiljö mitt på Västgötaslätten. Men låt dig inte luras av det flacka landskapet. Banan ger alla en utmaning, oavsett handicap. Vi har av Golftidningen Golf Digest ranking av Sveriges bästa banor röstats fram hela 9 gånger som Västergötlands bästa bana.”
Efter en härlig slottsvistelse med middag, skön natt och bra frukost spelar jag banan tidigt. Jag hänger på låset när klubbchef Hanna Thorsén svänger in på parkeringen. Vädret är perfekt, lite vind och sol och det är sådan där härlig dagg i gräset.
Jag gillar banan. Den är utmanande och rolig att spela och konditionen på framför allt greenerna är snudd på det bästa jag sett och puttat på i Sverige under säsongen. All heder till banpersonalen! Och flera riktigt bra golfhål finns, exempelvis det sjätte hålet, som är ett par 3-hål över vatten på 45 meter från gul tee. Läckert! Eller det 18:e hålet som är att svårt par 4-hål på 345 meter från gul men där du får lägga upp före dammen och slå inspelet över vatten. Om du inte vill gå runt vill säga, hålet har handicap 2.
Underbara Kållandsö
Längst ut på natursköna Kållandsö ligger Läckö Slott. Ett måste besök. Redan 1298 lade Skarabiskopen Brynolf Algotsson grunden till en befäst borg. Men det var först under greve Magnus Gabriel De la Gardie, som övertog slottet 1652, som Läckö blev ett av de mest betydelsefulla slotten i landet. Sommarutställningarna på slottet är mäkta populära, och operaföreställningarna är med all rätta berömda. Det är ett fantastiskt slott och läget ute på udden är svårbeskrivet.
Foto: Tore Hagman
Det är inte långt till pittoreska Spikens fiskeläge, som är Vänern och norra Europas största insjöfiskehamn. Här finns en rad restauranger, fiskebodar och rökerier. Nyrökt sik med hemmagjord potatissallad smakar himmelskt och under höstarna fiskas det löja med tillhörande rom för fullt.
Ute på Kållandsö spelar vi Läckö Golf vid Tranebergs Säteri omkring en mil från Läckö Slott och Spiken. Det är en trivsam upplevelse med många naturupplevelser där hålen ligger för sig själva i egna naturrum.
Banans två niohålsslingor har generösa greener och fairway som löper mellan ekdungar och kullar och passar alla typer av golfare. Inte minst för att banan uppmuntrar strategiskt spel med flera valmöjligheter på varje hål. Rolig att spela. Vågar du chansa?
De la Gardies Lidköping
I trevliga Lidköping checkar vi in på utmärkta Best Western Edward Hotel och njuter av det komfortabla rummet, miljön och servicen. Det är ett suveränt hotell med ett perfekt läge på Skaragatan inom en kort promenad till bland annat Nya Stadens torg.
Vi funderar på att äta i Feeling Restaurant & Winebar, som ligger i hotellet och där vi ätit tidigare och varit mycket nöjda och självklart är restaurangen omnämnd i svenska White Guide. Det är förresten Bjertorp Slott också.
Men i kväll väljer vi att ta en promenad i den vackra kvällen över ån Lidan via Torgbron och fram till Nya Stadens Torg och Rådhuset. Runt torget finns flera bra restauranger och eftersom vi är lite frankofiler väljer vi Cyrano. Här finner vi provencalska pizzor bakade i vedeldad stenugn. Mycket goda!
Lidköping är annars känt för sin blomstrande torghandel. På onsdagar och lördagar fylls Nya Stadens Torg med torghandlare och besökare. Här både handlar och umgås såväl Lidköpingsbor som tillresta besökare. Torget är ett av Nordens största och pryds av Greve Magnus Gabriel De la Gardies jaktslott. Det var vid 1600-talets mitt som grevens jaktslott på Traneberg på Kållandsö fraktades på båtar till Lidans mynning, varefter det ställdes upp mitt på det stora torget för att tjäna som rådhus. Rådhuset har idag blivit ett signum för staden.
Resan närmar sig sitt slut. En golfklubb återstår. Det är Koberg Golfklubb ett par mil utanför Trollhättan.
Natursköna Koberg
Natursköna Koberg Golfklubb ligger vid Vanderydsvattnet och sjön är i blickfånget på nära nog samtliga hål och på ett flertal av dem kan man även se det vackra Koberg slott. Banan är en park- och skogsbana med ondulerade greener. Banan är lätt att gå men med utmaningar som passar alla.
– Vi har en ganska platt bana vilket brukar vara uppskattat av de kanske lite mer äldre spelarna, berättar klubbchefen Helena Vinnerholt.
Platt ja, men därmed inte sagt helt lättspelad. Ronden börjar riktigt svårt med ett par 4-hål på 360 meter från tee 56 där sjön ligger rakt framför tee runt 208 meter bort och där greenen dessutom har en damm längs vänstersidan. Eller som det så träffande står i banguiden: ”Mycket svår inledning! Har du hcp 5 eller bättre? Inte det, då får du ett extra slag här, eller hur! Spela så! Var glad och nöjd över din femma. Alla är inte Nicklaus, det är vitsen med golfen.”
Det vackraste hålet på banan är hål 13, som är ett par 4-hål som går i dogleg vänster där greenen ligger nära sjön och där vattnet skvalpar längs strandkanten. Vackert och utmanande.
Kvällen och natten tillbringas på Trestads absolut bästa hotell – Albert Kök Hotell & Konferens i Trollhättan. Trestad, förresten, det kanske måste förklaras? Det är ett samlingsnamn på de tre närliggande städerna Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan.
Jag njuter varje gång jag besöker detta 4-stjärniga mysiga hotell med strålande utsikt över Göta älv och Trollhättan. Maten är alltid suverän och det känns fint att äta brässerat hjortlägg från Koberg med rostad morotspuré, smörbakad morot, inlagda lingon och smörad viltsky. Det är nästan som om cirkeln är sluten. Och det blir en perfekt avslutning på Västgötaresan!
Boende
Hotel Bellevue
Hjo
www.hotellbellevue.se
Knistad Herrgård
Skövde
www.knistad.se
Best Western Plus Edward Hotel
Lidköping
www.edwardhotel.se
Bjertorp Slott
Kvänum
www.bjertorpslott.se
Albert Kök Hotell & Konferens
Trollhättan
www.alberthotell.com
Sex golfbanor i Västergötland
Hökensås GK
Antal hål: 27.
Kort sagt: Kuperad, vacker bana på Vätterns västra sida, inte långt från trästaden Hjo och med en makalös utsikt över Vättern från nästan alla de 27 hålen.
www.hokensasgk.org
Knistad G&CC
Antal hål: 18.
Kort sagt: Det är en ganska enkel men trevlig bana som omger herrgården med första tee precis runt hörnet och hål 18 avslutar vid terrassen.
www.knistad.se/golf
Koberg GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Trevlig, naturskön landsortsbana med underbar utsikt över Vanderydsvattnet och magnifika Kobergs slott.www.koberggk.se
Läckö GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Naturskön bana där ligger för sig själva i egna naturrum. Banans layout uppmuntrar strategiskt spel.
www.lackogk.se
Skövde GK
Antal hål: 27.
Kort sagt: Skövdes Södra bana är en modern, spelstrategisk bana där planerat spel är nyckeln till en bra score. Den Norra Banan är lättare till sin natur och lite mer kuperad.www.skovdegk.se
Vara-Bjertorp GK
Antal hål: 18.
Kort sagt: Välskött och flack bana på Västgötaslätten precis intill vackra Bjertorp Slott.www.vara-bjertorpgk.se