Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Hon revolutionerade golfen - Golfbladet
PorträttReportage

Hon revolutionerade golfen

Nytänkandet revolutionerade golfen och hjälpte spelare som Annika Sörenstam och Ariya Jutanugarn att bli bäst i världen. I en lång intervju om golfens mentala spel ger Pia Nilsson svaren som kan få ditt spel att lyfta.
– Det handlar om att vara din bästa version av dig själv, förklarar Pia.

När vi talas vid sitter hon inlåst i hemmet i Arizona. Det är varmt och fint utomhus. Pias och partnern Lynns golfskola brukar krylla av målmedvetna golfare dagar som den här. Men Coronaviruset har satt stopp för verksamheten. På ett typiskt Pia Nilsson-sätt lyckas hon ändå se det positivt.

Hitta det som är meningsfullt


– Det enda alternativet är att se till vad man kan påverka för att må bra just nu och hitta vad som känns meningsfullt att göra under dagarna. Jag har inte haft en tom kalender sedan jag var liten, först kändes det konstigt. Men nu ges jag ju faktiske en chans att skapa material som kan användas i framtiden och även komma på sätt att coacha på distans.

Klarade kvalgränser

Hon föddes i Malmö, men då de hade sommarhus i Torekov och hela familjen golfade blev introduktionen till spelet naturlig. Pia blev duktig i tidig ålder och reste tillsammans med Charlotte Montgomery som första svenskor för att studera på college i USA.
– Det enda vi hade var skolans adress, men det är en annan story, säger Pia med ett skratt.
Det var en resa som så småningom ledde hela vägen LPGA-touren, men det var också en resa helt utan ambition om att bli coach.

Frustrerad

– Jag spelade på touren och klarade kvalgränser, men jag vann inte. Jag blev otroligt frustrerad. Alla sa åt mig att mitt spel och sving var tillräckligt bra, men själv visste jag att det var något som saknades för att jag skulle spela så bra som jag visste att jag kunde.

Ersatte förbundskapten

Men coach skulle hon bli och Pia Nilsson ersatte några år senare förbundskapten Anders Werthén. Det var under dessa år Pia lärde känna Annika Sörenstam – resten är historia.

I första hand människa

Annika har skrivit förord till flera av Pias böcker. Annika, som så småningom skulle bli tidernas mest framgångsrika golfare, berättar att Pia hjälpte henne finna den balans i livet som krävdes för att uppnå resultat på banan.
– Du är en människa som spelar golf och inte en golfare som råkar vara en människa.

Annika Sörenstam och Pia Nilsson
Annika Sörenstam fick stor hjälp av Pia Nilsson.


Det var en ny approach som fokuserade mer på individen snarare än tekniken, ett tankesätt som skulle revolutionera golfen och göra Pia till en av världens mest eftertraktade golftränare. För Annika Sörenstams del var det faktum att man på landslagssamlingarna tränade tacktal en viktig faktor. Rädslan försvann. Men mycket skulle också kretsa kring två siffror; fem och fyra.

Vision 54

Det var tidigt 90-tal när Pia Nilsson träffade föreläsaren och livscoachen Kjell Enhager. De åt en tre timmar lång lunch. Vision 54 föddes.
– Nästan alla spelare hade gjort birdie på alla hål på sin hemmaklubb, och gör man det under en runda så blir det 54 slag. Var det möjligt?

Historisk rond

– Efter det hade Annika en headcover med siffrorna 5 och 4 i resten av sin karriär, förklarar Pia som själv var där och såg den historiska ronden då Annika blev första kvinna någonsin att gå en tävlingsrunda på 59 slag.

Pia Nilsson

– Det första Annika sa när hon gick av sista green var ”nu vet jag att en 54-runda i möjlig”. 54:an påverkar mig än i dag, och jag tror att det påverkar alla oss som hade med landslaget på den tiden.

Utveckla din egen golf

Tillsammans med partnern Lynn Marriott driver Pia i dag en golfskola i Arizona. Med ledord som ”human skills” och ”syfte” har duon hjälpt ytterligare åtta majorvinnare lära känna sig själv bättre och på så vis också gett dem möjligheten att coacha sig själva till framgång.

Lynn Mariot och Pia Nilsson

– Vi hjälper både spelare och coacher världen över att se möjligheter, inte begränsningar. Vår förhoppning är att alla ska inse att både de tekniska och mänskliga delarna är fundamentala för hur man presterar på banan.

Mental sport

Bobby Jones sade en gång att spelet golf utövas på utrymmet mellan dina öron. Ändå är det ganska få av oss som tränar något annat än teknik; vi vet inte hur vi ska reagera på bra och dåliga slag, om det går långsamt eller om bakomvarande grupp trycker på. Det trots att det enda vi egentligen vet när vi går ut för att spela golf är att det oförutsägbara kommer att hända och att vi kommer att begå misstag. ”Human skills” handlar om just detta.

Spänd eller tappat tempot


– Alla spelare behöver veta sina vanligaste tendenser, när man då börjar tappa spelet så kollar man av dem först.
– När jag spelat dåligt är det alltid något som händer med tekniken, men det behöver inte vara teknikens fel. Kanske kommer det ifrån att jag är spänd runt axlarna, att jag tappat tempot eller att jag är ofokuserad. Därför har en del av våra spelare med sig en lapp i fickan, och på den står det vad de ska göra när de börjar tappa spelet, säger Pia.

Think Box, Play Box och Memory Box

I Pia och Lynns undervisning använder de sig av begreppen Think Box, Play Box och Memory Box. Förenklat åsyftar de olika boxarna beslutsprocessen, ditt fokus när du slår och hur du reagerar efter ditt slag.
– Alla spelare behöver veta hur de kan vara sitt bästa jag i alla de tre delarna, säger Pia.

Memory Box

Vår diskussion ska kretsa mycket kring vad som sker i min Memory Box. Precis som Pia har jag spelat mycket och stundtals ganska bra golf i mina dagar, men de senaste åren har jag haft problem med mina wedgeslag – vilket gjort mig mäkta frustrerad.

Pia Nilsson
Pia Nilsson

– När helst jag slår ett slag och har någon typ av känsla så lagrar hjärnan det som ett starkare minne, men är man neutral och objektiv så lagras det inte lika starkt, säger Pia och fortsätter:
– Det är otroligt många som är frustrerade på golfbanan eftersom de – och väldigt många av oss – är perfektionister. När vi slår ett bra slag blir reaktionen därför ofta att ”det var ju vad jag skulle göra”. När man missar lite så blir ofta nej-reaktionen mycket starkare. Det innebär att man bara lagrar minnen av dåliga slag. Och då blir det som en snöbollseffekt som gör en irriterad ute på golfbanan. Därför är det väldigt viktigt att vi lär oss hur vi ska reagera efter slagen.

För min del så känns det som att mycket av skadan redan är skedd, vad kan jag göra åt det?
– Vi har många spelare som kommer med liknande problem. Mer teknikträning kan så klart lösa det långsiktigt, men du måste också fundera över vad det är som händer när du får den dåliga känslan – påverkar det spänningen i armarna och grepptrycket? Kan du inte se målet? Tänker du för mycket?

Vara medveten

För att få bukt med mina problem hänvisar också Pia vad hon kallar för BTT:an. Det handlar om att vara medveten om sin balance, tempo och tension (balans, tempo och anspänning).
– Det gör att du slutar tänka på andra saker, vilket ofta hjälper.

Think Box

I min Play Box får jag i uppgift att hitta vilken typ av känslor (kanske en rytm, något jag ser eller känner) som ger mig ett bättre prestationstillstånd. I min Think Box ska jag skapa en ny rutin vilket ska ge ett alternativ till mitt ”dåliga” tillstånd, och i min Memory Box blir uppgiften att lagra och nya positiva minnen. Detta är självklart inte förändringar som sker över en natt. Men det är förändringar som kan ändra hela förhållningssättet till spelet golf.

Världsettans dilemma

För många negativa reaktioner kan leda till att vi helt tappar glädjen och kärleken för spelet. Det hände en av Pias allra främsta spelare, den tidigare världsettan Ariya Jutanagarn.

Pia Nilsson
LPGA-spelarna och systrarna Moriya Jutanugarn och Ariya Jutanugarn med Pia Nilsson och Lynn Marriott.

Ariya hade spelat proffstävlingar sedan hon var 13 och hade vid det här laget, trots sin unga ålder, länge varit hela Thailands stora golfstjärna.
– Hon var ett underbarn. Hela hennes liv hade fokuserats runt golfen och resultaten var allt som räknades. Men hon tappade helt kärleken till golfen och var till slut rädd för att spela.

– När vi träffade henne var hennes teknik och slag de bästa vi någonsin sett, men hon hade aldrig lärt sig om något annat än teknik. När hon fick lära sig lite om de olika boxarna och hur man reagerar efter slag hamnade pusselbitarna på plats. När Jutanugarn sedan väl blev världsetta kom det en ny dipp. Att vara bäst var inte så himla roligt som hon hade tänkt sig.

Hjälpa fattiga barn

– Det handlade om att hitta ett nytt värde. För henne skulle det handla om att kunna hjälpa fattiga barn i Thailand. För många är det viktigt att hitta en större mening.

Text Martin Hardenberger
Foto Getty Images / Vision 54

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights