NyheterPorträtt

Efter Trumps tabbe: ”Vad händer med Turnberry och de andra mästerskapsbanorna?”

Varken PGA-mästerskapen eller British Open spelas på banor som Trump kontrollerar. Vad händer med dessa fina banor? Konkurs eller uppköp?

Joe Biden tar över ett USA som pyr av missnöje. Historiskt höga 73 procent av amerikanerna anser att landet utvecklas i fel riktning, enligt aktuella mätningar. Bidens vädjade om enighet i installationstalet i veckan men 60 procent av de republikanska väljarna tror fortfarande på expresident Donald Trumps påståenden om valfusk, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Donald Trump

Vad sysslar då expresidenten med under den tuffa tiden som han väntar på att ställas inför riksrätt? Jo, han spelar golf. Och banor har han minsann i sin närhet. Dessutom råkar han äga dem själv.

Rekord många rundor

– Tydligen spelade Donald Trump golf mer än någon annan sittande president i USA. Hela 77 rundor hann Trump med under sin tid i Vita huset. Det är rekord, skriver The Financial Express.

Inte någon lysande PR

Men det verkar inte som om Donald Trump gjorde någon lysande reklam för sporten. Enligt Indian Express har Trumps privatägda golfbanor medvetet förbisetts när PGA of America och Europatouren planerat in stortävlingar. Hela 17 stycken banor, på båda sidor av Atlanten, ägs av Trump. Fyra dagar efter upploppet vid Capitol Hill meddelade PGA of America att Trump National Golf Club i Bedminster inte skulle vara värd för PGA-mästerskapet 2022.

Trump National golf

Bara timmar efter att PGA-mästerskapen 2022 fråntogs Trump National Golf Club i Bedminster förklarade organisationen bakom British Open att det framöver inte är tal om att arrangera golfklassikern på Turnberry, en bana ägd av Trump sedan 2014. Det är ju Ingen liten skämskudde med tanke på den klassiska banans kaliber.

Greg Norman
Foto @shark–gregnorman

Den var värd för Tom Watsons ”Duel in the Sun” med Jack Nicklaus 1977 och banan var scenen för Greg Normans första stora seger 1986. Turnberry i South Ayrshire i Skottland, har fyra gånger stått som värd för herrarnas British Open och arrangerade damernas upplaga senast 2015. Vid tillkännagivandet beräknade PGA i USA: s VD Seth Waugh att PGA: s direktion ”var tvungen att fatta ett affärsbeslut” för att skydda ”vårt varumärke och vårt rykte.”

Turnberry gk

– Hos sportens makthavare är den avgående presidenten numera med god marginal ”out of bounds”, skriver nu Ystads Allehanda.

Martin Slumbers, vd för The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A), säger i ett uttalande:
– Vi kommer inte tillbaka förrän vi är övertygade om att fokus kommer att ligga på mästerskapet, spelarna och själva banan och vi tror inte att det är möjligt att uppnå under de nuvarande omständigheterna.

Trump-golfklubbarnas framtid

Vad kommer då att hända med lyxklubbarna som Trump äger? Kommer han att göra dem ”Great again?”. En representant för Trump sade sig var ”mycket besviken” och att beslutet om att riva upp kontraktet med Trump National Golf Club i Bedminster ”är ett brott mot ett bindande avtal”.
Således är det mycket som står på spel nu för Trump. Hans agerande de kommande dagarna är oerhört betydelsefullt och påverkar direkt framtiden för ekonomin hos Trump-golfbanorna.

Bryson DeChambeau

Det är flera som vägrar vända expresidenten ryggen. Det blir hans räddning – och banornas. Svenska Annika Sörenstam, exempelvis, vill inte ta ställning utan fortsätter att vara en god vän till Trump. Bryson DeChambeau har tagit bort Trump-loggan från sin nya bag, javisst, men han är ändå vänligt inställd till den forne makthavaren.

Vi kan bara gissa att medlemmarna fortfarande betalar sina avgifter till klubbarna, men siarna tror ändå att konkursen ligger runt hörnet. Om inte Donald Trump pumpar in miljoner, blir det svårt för klubbarna att klara sig utan de stora evenemangen.

Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights