NyheterTävlingar

Jon Rahm lämnar PGA-touren för LIV Golf

Det har spekulerats en längre tid och på fredagen blev det officiellt. Världstrean Jon Rahm lämnar PGA-touren och går över till LIV Golf. Spanjoren, som vann Masters i våras, träffade ett antal representanter för LIV Golf i New York på torsdagen och skrev där på ett avtal som sägs ge honom nästan sex miljarder kronor.

– De senaste två åren har det skett mycket utveckling inom golfspelet. Saker och ting har förändrats mycket och det har även jag och jag sett tillväxten av LIV Golf. Det är därför vi är här idag, sa Rahm efter att skrivit på avtalet.

Spanjoren ville dock inte avslöja de ekonomiska villkoren eller längden på avtalet, men han sa att det var ett bra erbjudande och pengarna var en av anledningarna att han bestämde sig för att göra flytten.

Under de senaste månaderna har Rahm upprepade gånger att han inte är något fan av LIV Golfs upplägg med 54 hål, shotgunstart utan kvalgräns. Han har även sagt att pengar inte är en faktor om vilka tävlingar han spelar. Men nu låter det annorlunda från spanjoren:

– Det här beslutet togs av många anledningar. Det var ett stort och generöst erbjudande jag fick. Jag tror även att LIV Golfs spelformat kan påverka golfen positivt. Det är väldigt spännande. Jag hoppas att ledningen för LIV Golf kan lyssna på några av mina råd och se några förändringar för framtiden och för att utveckla spelet ännu mer.

Vad det här innebär för förhandlingarna om ett avtal mellan PGA Tour, DP World Tour och Public Investment Fund of Saudi Arabia, som finansierar LIV Golf, är oklart. PGA Tour-kommissionären Jay Monahan och Yasir Al-Rumayyan från PIF, hade planerat att mötas denna vecka. Ramavtalet mellan tourerna har en deadline den 31 december.

– Jag vill behålla mitt PGA Tour- och DP World Tour-medlemskap och förhoppningsvis med den frihet som LIV Golf ger mig kan jag göra allt det. Jag har gjort det klart att jag vill spela Spanish Open och stödja Spanien så mycket jag kan. Om det går, sa Rahm.

PGA-touren har dock intagit ståndpunkten att när en spelare väl går till LIV Golf är han inte längre berättigad att tävla mer på PGA-touren. Men det största hindret för Rahms övergång till LIV Golf var Ryder Cup. Efter att ha spelat i tre upplagor för Europa, var det många som räknade med Rahm som en viktig pjäs för Europa på Bethpage Black 2025. Kanske den allra viktigaste. Nu är det väldigt osäkert om han kan vara med om två år.

– Men det de hade att erbjuda var kanske värt risken att inte kunna spela Ryder Cup, sa han.

Tre av de sista fem majorvinnarna spelar nu på LIV-touren. Här finns redan Brooks Koepka som vann PGA Championship i somras och förra årets Open-vinnare Cameron Smith. LIV Golfs schema för 2014 innehåller 14 tävlingar och drar igång i februari.

Foto: LIV Golf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights