Golfbanor i SverigeNyheter

Kullahalvön – Mellan himmel och hav

Kullahalvön i nordvästra Skåne är en halvö där stort fokus ligger på mat, kultur, vin och golf. Flera av Sveriges vingårdar finns på halvön, bland annat den största, och längst ut i väster tronar mystiska Kullaberg. Och fyra golfbanor finns att välja mellan.

I fjärran ser vi berget resa sig nästan som en hägring på andra sidan Skälderviken. Vi har stannat bilen vid Vistorps hamn på Bjärehalvöns södra sida och blickar ut över vattnet. Berget ser hemlighetsfullt ut, som ruvande på mystik och spännande platser. Var det detta regissören Leif Krantz såg när han skrev och spelade in TV-serien ”Kullamannen” i slutet av 1960-talet? Och var det samma mystik som konstnären Lars Vilks såg när han skapade det spektakulära konstverket ”Nimis” av drivved 1980 på smugglarnas gamla strand?

Vi är nyfikna på ”Kullen” men jag vet att halvön ska kallas Kullahalvön och den är mycket mer än ”bara” ett berg! Hur som helst, halvön ska vi besöka i flera dagar och njuta av allt som där erbjuds inklusive golf. Kullahalvön är välkänd för passion för mat och kultur. Och vin.
Vi startar längst söderut och arbetar oss uppåt. I det lilla samhället Viken ligger, förutom de berömda Vikentomaterna, även Helsingborgs Golfklubb. Jo, Helsingborgs Golfklubb från 1924, Sveriges femte äldsta golfklubb, ligger i Höganäs kommun och tillhör Kullahalvön. Det är en annorlunda bana med utslagsmattor och hål som är utmejslade mellan sanddynerna. Vi upplever att 9-hålsbanan är en klassisk seaside på strandkanten där vinden ger en ytterligare dimension i spelet. När det brassar på ordentligt från Öresund har du saltvattendroppar i ansiktet.  
Det är härligt!

Vi njuter av ronden och vet att Prins Sigvard blev klubbens förste officielle mästare 1929.

Den trivsamma golfklubben

Vi hinner med en bana till denna vackra sensommardag. Det blir ytterligare en 9-hålsbana nämligen Höganäs Golfklubb, bara några minuter från centrum av Höganäs. Klubbens tidigare ordförande under åtta år, Ola Sandberg, är starter och värd idag och han presenterar mig för spelkamraterna Håkan Andersson med sonsonen Carl. Carl är en av klubbens runt 140 duktiga juniorer som får träning av instruktörerna från S:t Arild. Klubbarna delar helt enkelt på de fyra pron som finns. Smart.

Banan är trivsam. Ganska enkel och kort med 2 320 meter, par 35, men det är inte bara att ställa ut klubborna för att få en bra score. Konditionen på banan är bra och ronden startar med ett kort par 3-hål på 81 meter där rangen ligger i vänsterkanten och en damm vaktar före green. Roligt hål. Det finns också några ganska luriga doglegs och ett stundtals surr från det intilliggande flygfältet för sportflyg. Det ser kul ut med små plan som landar och startar på startbanan av gräs.
– Vi har idag runt 640 medlemmar och vi har också ett par stora fördelar, säger Håkan Andersson.
Fördelarna är det citynära läget och att det går snabbt att spela banan. Att man bara har bollränna är också en av klubbens fördelar. Det är mysigt, enkelt och trivsamt. Och det är inte så konstigt att klubben beskriver sig självt som ”Den trivsamma golfklubben”.

Arilds vingård

Ägarparet Anette och Jonas Ivarsson tar emot på Arilds Vingård, Sveriges största vingård med över 30 hektar vinstockar. Gården, som är en av de äldsta utanför det gamla charmiga fiskeläget Arild på norrsidan av halvön, har gjorts om till hotell, restaurang och vinkällare. Det är vackert i ett lite böljande landskap. Ganska rustikt och med mycket värme i möblering och bemötande. Lite Toscana fast i nordvästra Skåne. Här kan du övernatta i något av de 23 rummen eller i deras populära glampingtält.

Vi njuter av besöket på vingården och lugnet bland vinstockarna. Det verkar vara bra för själen att gå runt i vinodlingen och bara insupa dofterna och höra olika insekters surr. Middagen blir en trevlig upplevelse med bland annat Bjärekyckling med tillhörande vin från vingården. Gott och trivsamt och vi fick även en visning av vinkällaren och några smakprov.

Vin i Sverige och Skåne

Vinodling i Sverige har ökat dramatiskt under senare år. Samma sak gäller kvaliteten. Sveriges räknas som ett officiellt vinland sedan 1999 och under 2000-talet har svensk vinodling sett en märkbar uppgång. Idag lär det finnas över 30 vinproducenter i Sverige. Svenska viner har också börjat få internationellt erkännande, med flera utmärkelser och priser vid olika internationella tävlingar.

Det utan tvekan mest framstående vinområdet i Sverige är Skåne. Här finns de bästa förutsättningarna för vinodling tack vare milt klimat och bördiga jordar.
De vita vinerna dominerar eftersom de gröna druvorna trivs bäst och mognar lättare i det svenska klimatet. Främst är det druvan Solaris som är den förhärskande druvan när det gäller vita viner. Även Souvignier Gris är populär. Talar vi om rött vin är det ofta druvan Rondo tillsammans med Cabernet Cortis.
– Vi har även ett populärt rött vin framställt av druvan Pinot Noir, som heter Marys Backe Pinot Noir Reserve 2020, berättar Jonas Ivarsson på Arilds Vingård.
Denna vingård kan du komma och besöka över dagen på vinprovning eller guidad visning. Vinet från Arilds Vingård finns att köpa eller beställa på Systembolaget. Ingen gårdsförsäljning är tillåten i Sverige. Inte ännu.

En av Sveriges 50 bästa banor

Strax intill Arild och närliggande Skäret, där Flickorna Lundgren har drivit café sedan 1938, finns fina S:t Arilds Golfklubb från 1987. Banan är känd för sina snabba, jämna och ärliga greener. Här finns också en mycket bra 18-håls par 3-bana pay and play komplett med vattenhinder och bunkrar. Dessutom padelbanor och en inomhus golfakademi.
Peter Larsson är vd och sportchef på S.t Arild Golfklubb. Han möter mig i shopen, en Golfstore Flagship Store, Och Peter är förresten också pro med en bakgrund från Ängelholms Golfklubb.
– Så det är du som ska hjälpa en sportchef som mig att leta boll, säger han med stor självinsikt. 
Det verkar som om den gode Peter inte alltid slår så rakt med andra ord. Han får väl gå till en Pro!

Vi ger oss ut på banan. Den börjar fint med ett lagom svårt par 4-hål i svag dogleg höger. Peter drar till med riktigt lång drive över några träd och säger att vi kanske hittar den i semiruffen på andra sidan. Själv slår jag min boll till gattet i doglegen. Nåja, hålet avslutas i alla fall med att Peters boll är borta och jag gör par. 
Banarkitekten Jan Sederholm från Helsingborg, som var en av de mest produktiva svenska banarkitekterna, står bakom banan som han lär ha rankat som sin främsta. Den är anlagd på en fälad med knevlar och trädholmar och spår av gammal bondekultur där inget hål är det andra likt.
– S:t Arild är rankad 42:a i Sverige, och har med flera prestigefyllda värdskap för tävlingar fått en fin bekräftelse på att golfbanan håller hög kvalitet. Och vi har faktiskt över 7 000 greenfeegäster årligen, berättar Peter Larsson stolt.

Många riktigt bra golfhål finns med kanske en viss övervikt för hål 15 där inspelet slås över en damm med palissader. Ett riktigt fint och bra golfhål.
Men vem var då S:t Arild? Det finns en legend om Sankt Arild, som mördades av sin styvfar. Hans kropp sägs ha flutit i land där byn Arild ligger idag. Tja, varför inte?

Fashionabla Arild

Vi kör nerför backen mot hamnen i fashionabla Arild. Vi ser fram mot att ikläda oss badrock och i arla morgonstund ta en promenad, likt de flesta Arildsbor, ner till klippbadplatsen vid Svensnäset för ett morgondopp. Kaffekoppen har vi i ena handen och handduken över axeln.
Arild utvecklades i mitten av 1800-talet, tillsammans med närliggande Mölle, till turistort. I Arild samlades en mer aristokratisk publik än i Mölle. Man ägnade sig åt promenader och sedesamt familjeliv. Det lär ha funnits sommargäster i Mölle som bad om en post restante-adress i Arild för att inte förknippas med synden på grannorten.

Vi checkar in på charmiga Rusthållargården, Arilds populäraste hotell och dessutom ett av de mest populära hotellen på hela Kullahalvön med erkänt läcker mat. Hotellet har en historia som sträcker sig tillbaka till 1675. Deras devis är ”Till oss vill du återvända”.
Det är helt korrekt!
Vi längtar tillbaka till rummet, miljön och maten i restaurangen där vi bjöds på lättrimmad torsk, silverlök, blomkålspuré, gräslöksolja, lag på syrenblomma och därefter en perfekt grillad tender strip, hjortronmylta, brynt lökpuré, sommarprimörer och cognacsky för att avsluta med jordgubbar och vaniljparfait. Så gott!
– Om något eller några år har vi vårt nya Spa klart. Då kan vi erbjuda ytterligare en upplevelse, berättar hotelldirektören Madeleine Svanberg.

Höganäs – Inte bara krus

Huvudorten Höganäs ligger på södra sidan av halvön och är en mysig liten tätort vid havet med en lång, fin sandstrand. Här finns också sedan 1797 Höganäsbolaget som specialiserat sig på eldfast keramik. Något som vi kallar för Höganäskrus.
Vi promenerar runt bland husen och hittar till Salthallarna, som enklast kan beskrivas som Höganäs saluhall. Här finns det flera små specialbutiker med olika delikatesser, kläder och flera mysiga små restauranger, ett glasscafé och ett bryggeri.
I Höganäs kan man lätt tillbringa många timmar.

Men när det blir dags för lunch styr vi kosan mot den lilla orten Bräcke mitt på halvön. Här huserar Holy Smoke BBQ sedan tiotalet år tillbaka. Doften av barbecue ligger tät som dimman vid slagfältet i Lützen över omgivningen. Här röks det kött i amerikanska smokers precis som i södra USA. Det är folkligt, festligt och fullsatt. Vid lunchtid ringlar sig kön lång av köttälskare. Restaurangens motto är ”Först till röken, får först”. Så när något tar slut stryks det från menyn.
Vi njuter av kycklinglår med Alabama sauce och supermöra revbensspjäll.

Synden i Mölle

Nere i badorten Mölle ligger det spännande och charmiga designhotellet Hotel Kullaberg sedan 1890, som Mölles första hotell. Här bjuds vi på gammaldags inredning blandat med Laura Ashley och Ralph Lauren och från balkongen i vårt rum har vi en härlig utsikt över den livliga hamnen och alla sommaröppna restauranger längs piren.

Under middagen, som börjar med härlig klassisk toast Skagen som förrätt och en mycket mättande oxfilé Provencale som varmrätt, läser vi att Mölle har varit i ropet i över 100 år. Det var också här synden föddes.
Synden i Mölle syftar på badet vid Ransvik, ett klippbad på runt 1,5 kilometers promenad och lite klättring längs klippvägen från vårt hotell, där män och kvinnor badade tillsammans! I Tyskland badade redan män och kvinnor tillsammans i tvärrandiga baddräkter. Detta spred sig till Mölle i början av 1900-talet.
Anspelningen på synd utnyttjades skickligt av dåtidens PR-strateger och med hovfotografen Peter P Lundh i spetsen förstärktes Mölleturismens syndfulla rykte med hjälp av massproducerade badvykort och ett 15-tal stumfilmer producerade på orten.

Resultatet blev att direkttåg från Berlin fylldes av badsugna (syndsugna?) mellaneuropéer på väg till Mölle. Att Mölle blev en badort bidrog även att den tyske kejsaren Vilhelm II den 30 juli 1907 kastade ankar utanför med sin yacht ”Hohenzollern” i några dagar.
Vi ser dock inte till mycket av synden i Ransvik annat än ett par tjejer som solar och badar topless. Det är visserligen ovanligt idag men inte speciellt syndigt!

Vackraste golfbanan

Längst västerut på halvön ligger mytomspunna Kullaberg där naturen ändrat skepnad totalt från den övriga delen av halvön. Här finns det branta stup, grottor, bokskogar, spännande vandringsleder, klippbad och en fyr längst ut på berget. Dramatiskt och vackert på samma gång.

Många anser att Sveriges vackraste golfbana är Mölle Golfklubb, som ligger i Kullabergs naturreservat. Den omväxlande banan är från 1943 och bjuder på utmanande golf med havsutsikt från de flesta av hålen. Vi upptäcker snabbt att den inte är något lätt golfbana trots den ringa längden på 5 292 meter från gul tee, par 70. Det är trixigt och uppför och nedför och väldigt snabba greener.
Dåvarande kronprinsen sedermera kung Gustav VI Adolf invigde golfbanan 1945 från ett specialbyggt tee. Varför då? Jo, det berättas att första hålets fairway kallades ”grisbacken” eftersom det gick så många bökande svin där och man ville inte att kungen skulle behöva se svinen när han slog invigningsslaget! Så jag gissar att det var en tee som bara användes en gång.

Att golfbanan ligger mitt i naturreservat innebär en hel del för skötseln av banan. Trots det, eller kanske det är tack vare, är banan minutiöst välskött med några av de snabbaste greener jag puttat på i Sverige på många år. Hade greenerna varit lite, lite snabbare så hade vi alla i 4-bollen puttat av den något branta greenen på det tionde hålet.
– Vi talar aldrig om hur snabba greenerna är på stimpmetern utan konstaterar bara att de är jämna och snabba, säger klubbchefen Ulf Jerlebo och ler.
Men rådet blir att träna lite puttning innan du går ut på banan. Vill du bo riktigt nära denna pärla ligger Kullagårdens Wärdshus med anor från 1500-talet i princip i klubbhuset. Det får bli nästa gång.
För nästa gång, det blir det. Vi längtar tillbaka!

Text: Johan Dahlqvist

Faktaruta

Boende

Arilds Vingård
www.arildsvingard.se

Hotel Kullaberg
www.hotelkullaberg.se

Rusthållargården
www.rusthallargarden.se

Golfbanor

Mölle Golfklubb
www.mollegk.se

S:t Arild Golfklubb
www.starild.se

Höganäs Golfklubb
www.hoganasgk.se

Helsingborgs Golfklubb
www.helsingborgsgk.com

Se och göra

Flickorna Lundgren på Skäret
Inget besök på Kullahalvön är komplett utan en fika hos Flickorna Lundgren på Skäret. Här har det serverats tradition, kvalitet och upplevelse sedan 1938. Smaka på vaniljhjärtat.
www.flickornalundgren.se

Ransvik
Mölle har varit i ropet i över 100 år. Det var också här synden föddes. Och synden i Mölle syftar på badet vid Ransvik där män och kvinnor badade tillsammans i början på 1900-talet! Äter gör du på Ransviks Havsveranda.
www.ransvik.se

Kullamannens Kullaberg
Kullaberg är ett annorlunda Skåne. Vilt, vackert och vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Skälderviken. Från naturum Kullaberg längst ut på halvön vid Kullens fyr kan du också se tumlare, som är världens minsta val runt 170 centimeter lång.
Kullaberg var också platsen för TV-serien om Kullamannen, en ungdomsthriller från 1967, regisserad av Leif Krantz.
www.kullabergsnatur.se

Holy Smoke Bbq
Så mycket amerikanska södern som du kan hitta i Sverige. I över tio år har gänget bakom Holy Smoke mitt ute i ingenstans i Bräcke serverat fantastiskt långtidsrökt kött. Kön ringlar sig lång vid lunchtid.
www.holysmokebbq.se

Vikentomater
Besök en värld av tomater hos gårdsbutiken i Viken. En tomatupplevelse i olika storlekar och färg. Allt från röda tomater till randiga. Vilken blir din favorit?
www.vikentomater.se

Salthallarna
Saluhallen i Höganäs, Salthallarna, bjuder på en genuin och autentisk miljö med lokala delikatesser, matställen, Höganäs Bryggeri och handgjorda produkter.
www.salthallarna.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights