Svamprisotto med taleggio och friterad salvia
Nu när det börjar bli kyligare ute och mörkret kryper på, kan det vara skönt att njuta av en värmande måltid där hemma. Bjud golfgänget på en läcker svamprisotto med krämig taleggio-ost och friterad salvia. Ett recept med italienska smaker från Zeta.
Det här behöver du:
2 schalottenlökar, finhackade
1 blekselleristjälk, finhackad
2 msk Extra jungfruolivolja Classico
1/2 frp Zeta Carnaroliris Casa Di Luca, 700 g
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
8 dl grönsaksbuljong eller hönsbuljong
400 g svamp, t.ex. champinjoner eller kantareller
Extra jungfruolivolja Fruttato,
150 g taleggio, tärnad
2 dl Parmigiano Reggiano 22 mån
2 msk Extra jungfruolivolja Classico
Salt Svartpeppar, nymalen
1 kruka färska salviablad
Extra jungfruolivolja Fruttato.
Gör så här:
Sätt på en liten kastrull med buljong och låt buljongen nätt och jämnt koka. Hetta upp olivolja på medelvärme i en stekgryta. Fräs lök och selleri 2-3 min. Tillsätt riset och rör om. Häll på vinet och låt det koka in. Späd risotton med lite varm buljong. Koka under ständig omrörning. Fortsätt att tillsätta lite buljong i taget, låt koka in under omrörning tills all buljong kokat in och riset är färdigkokt och risotton är krämig. Börja smaka av efter 15 min Hetta upp olivolja i en kastrull och fritera salvia tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Skär svampen i små bitar. Börja med att steka svampen lite i en torr panna i några minuter så den vattnas ur. Häll på rikligt med olivolja, salt och nymald svartpeppar. Stek tills svampen är mjuk. Rör ner hälften av svampen, parmesanost, taleggio och olivolja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Toppa med friterad salvia och resterande svamp.