Sveriges läckraste golfsamhälle
Han ser klubben och marken med utsikt över Östersjön som sin Mona Lisa. Och det går inte att säga annat än att entreprenören Peter Billberg lyckats. En av Sveriges mest populära golfbanor har fått ett ansiktslyft. Men det är inte bara banan med sina två nya hål och en moderniserad drivingrange – en ny stadsdel har vuxit fram.
– Du kan vara lugn, vi har tagit hänsyn till var slicen hamnar, skojar han.
När Peter Billberg och Joakim Sabel 1996 tog över Västerviks Golfklubbs konkursbo tog de över en klubb i kaos. Men redan då hade de en idé för att föra tillbaka klubben till den absoluta Sverigetoppen.
– Grunden för hela projektet är att det är tufft i golfbranschen och att man inte utbildar tillräckligt många golfare. Det gör att man tappar ungefär sju procent varje år. Har du 1 000 medlemmar innebär det att du måste utbilda 70 nya medlemmar varje säsong. Det är därmed ett måste att stjäla golfare, få folk att flytta till Västervik och bli medlemmar i klubben, säger Peter och fortsätter:
– Vi ville få en levande klubb med kvällsrestaurang, fler medlemmar och en bättre golfbana. Allt det går hand i hand med fastighetsprojektet.
När duon tog över Västervik investerade de i golfbanan för att förbättra det mest akut nödvändiga; maskiner, arbetskraft, grässorter och bevattning. Men den långsiktiga lösningen, och det stora projektet fanns utanför fairway; ett bostadsprojekt utöver det vanliga. Västervik skulle få en ny stadsdel. Nyligen flyttade de första ”nybyggarna” in. Men resan har varit lång.
”Det var som en Mona Lisa”
Sex år efter att duon förvärvat klubben ville den dåvarande ägaren sälja marken. Tillsammans med kompanjonen Joakim Sabel slog de till. Vad de då inte visste var att det skulle dröja ytterligare 15 år innan de kunde sätta spaden i marken och ta det första steget mot att förverkliga drömmen om den unika stadsdelen med utsikt över golfbanan och Östersjön.
– Det första motståndet brukar alltid komma från miljövänner, och då får man gå igenom och dokumentera fauna och flora. Vi hade bland annat en rödlistad hasselsnok, och det var något vi fick ta hand om, berättar Peter.
Detta var så klart bara början på en lång rad logistiska och byråkratiska processer, bland annat gick man igenom hela fem olika planarkitekter innan det 2017 äntligen blev dags att börja bygga. Väl då gällde det att bygga snabbt. Ett projekt som för många hade tagit upp till 10 år – det handlar trots allt om 260 000 kvadratmeter mitt inne på en golfbana – färdigställdes här på en tredjedel av tiden.
– Vi har sparat mycket tid, det skulle inte bli någon arbetsplats för de första som flyttade hit, säger Peter.
Det skapas boende för upp till 2 000 personer mitt inne på en kustnära golfbana.
– Det var ju som en Mona Lisa för mig. Det finns ju inga golfklubbar som bygger på det sättet i dag, att man lämnar 260 000 kvadratmeter i golfbanans mitt.
Den ovärderliga vapendragaren
Nu flyttar folk in på löpande band och vad som 1996 var en klubb i kris har utvecklats till hela Sveriges golfsnackis.
– Det har inte byggts något liknande någonsin tidigare i Sverige. Det finns inte.
– Det är precis som med golf. Allting måste få ta sin tid. Det trillar till slut på sin plats bara du är tillräckligt envis, säger han om stadsdelen som nu består av 27 kvarter och 13 gator fyllda med villor, radhus, bostadsrätter, och hyreshus.
Äldreboende är på gång, det kommer även satsas på friluftsliv såsom fiske, havskajak, ridning, löpning etc. Även om byråkratin drog ut på tiden tvekade aldrig Peter Billberg och Joakim Sabel. Ett par år innan det verkligen lossnade sågs golf av många på kommunhuset fortfarande som ”moderatbandy”, och någonting som var för överklassen.
Avgörande ögonblicket
– Det gäller att veta vilka personer man ska prata med, säger Peter och berättar om ögonblicket som skulle komma att bli avgörande för hela satsningen.
Peter och Joakim hade redan investerat sex miljoner i olika typer av utredningar när Per Stalebrant från Kanonaden klev in genom dörren. Själv tyckte Peter att han kommit ganska långt. Men oj så fel han hade.
Killen med unika egenskaper
Stalebrant ville se utredningar för ytterligare 350 000 kronor.
– Jag hade ingen aning om hur man massaberäknar eller hur man bygger. Men den här killen hade unika egenskaper, han var inte bara driven men kunde också produktion och visste hur Västerviks kommun fungerar, säger Peter.
Kanonaden har ramavtal med kommunen vilket gjorde att Per kände många av tjänstemännen.
– Vi som jobbar inom golfen har ofta ett problem där i och med att vi inte vet hur man uppvaktar kommuner och vem som är de rätta personerna att prata med, med de kontakterna Per hade kunde vi bygga upp en fungerande organisation, säger Peter och fortsätter:
– När Per kom in i bilden innebar det att jag fick en vapendragare, det möjliggjorde bygget.
Byggprojekt med kommunen
Vad som börjat som en idé för att finansiera utbyggnaden av banan fortsatte nu som ett byggprojekt med Västerviks kommun som aktiv spelare.
Det politiska maktspelet
Maktkampen inne på kommunhuset hade också stor del i realiserandet Golfsveriges största bostadsprojekt någonsin. Västervik är i dag en stad i förvandling, en välmående stad där småföretagandet växer sig allt starkare och där populationen just kravlat sig över 36 000-strecket. Här finns en framtidstro och entreprenörssanda.
Electrolux nedläggning
Men det är också ett samhälle som håller på att repa sig efter Electrolux nedläggning och den allmän svacka som slog hårt efter världsekonomins härdsmälta hösten 2008. Där och då fattades 70 miljoner i kommunkassan. 2011 anställds Anders Björlin som ny ekonomichef.
Det var tuffa tider och besparningarna var hårda, men det var också tider då de frön såddes som man i dag kan skörda från. Redan året efter, 2012, kunde han och övriga i kommunledningen visa upp ett överskott på 100 miljoner kronor. En förbättring på 170 miljoner på ett år – pengar som gjort att kommunen kunde bli en aktiv spelare i bygget av den nya stadsdelen.
Såg sin chans
Mark såldes till Västerviks fastighetsbolag så att de kunde bygga nya bostäder och projektet kunde iscensättas. Detta var en tid då kommun och entreprenör närmade sig och när det kommunala bostadsbolaget Västerviks Bostads AB dessutom fick en golfande marknadschef i form av Susanne Hamilton såg Peter Billberg sin chans.
Börja tidigt
– Det var då det här projektet vände och jag insåg att nyckeln till framgång egentligen var det kommunala bostadsbolaget. När de styrande där och framför allt Susanne Hamilton och vd Sven-Åke Lindberg insåg möjligheterna för kommunen med nya hyreslägenheter i ett unikt läge, lossnade det. Mitt bästa råd till alla golfklubbar som funderar på att bygga bostäder på banan är att uppvakta det kommunala bostadsbolaget i ett tidigt skede, säger Peter.
Att många av de styrande åt, och fortfarande äter, lunch på golfklubben som ligger cirka fem minuters bilväg från centrum, har också varit en viktig pusselbit i att gå från idé till spaden i jorden. Knappt hade de hunnit få ned raggmunken förrän Peter Billberg var där och berättade om kommunens fantastiska möjligheter med byggprojektet.
600 miljoner
Peter Billberg tog ansvar för att förbereda marken för bostadsbyggandet med hjälp av totalentreprenören Kanonaden. Vilket har inneburit OBOS-Gruppen, Riksbyggen, LågenergiHus och Västerviks Bostadsbolag som tillsammans investerar för över 600 miljoner kronor.
Bo med panoramavy
Men vad är det då dessa nybyggare får? Enligt Peter Billberg köper de inte bara Smålandsskogen, skärgårdsöarna, båtlivet, konsten och kulturen. Faktum är att Västervik har allt man letar efter i en härlig sommarstad – samtidigt som den lever året runt.
Trygg stad
– Det är ostkustens bästa del. Det regnar väldigt lite och man kan spela jämnt. Det är en fantastisk natur med alla öarna och ligger bara två timmar och 45 minuter ifrån Stockholm. Det är en trygg stad med bra sjukhus och skolor, och föreningar som Västervik Hockey. Här finns också en bra golfkultur med Per-Ulrik Johansson, Christopher Hanell och så vidare. Det är en bra stad att bo i om man vill ha fin livskvalitet, och den lever året runt, säger Peter och fortsätter.
Lyxigt
– Fastighetsprojektet är ”top nodge”, det går inte att beskriva med ord hur bra det är. Det är riktiga vägar, cykelbanor och belysning. Det är förberett till och med för naturkatastrofer.
Vacker utsikt
I stadsdelen finns allt från mindre hyresrätter till exklusiva tomter där köparen själv kan beställa ett arkitektritat hus med panoramavy över golfbanan och Östersjön.
– Vi har markjusterat, när jag började med golfprojektet insåg jag ganska snabbt att vi måste lyfta upp marken. Därför har vi byggt upp fyra meter (18 000 kubikmeter) så att de här husen ska kunna få en panoramautsikt. De här tomterna är helt unika och har havet och golfbanan framför sig. När de tittar ut hemifrån kan de se golfarna gå där nere. De har också nära till klubbhuset och har båt- och badplats. Det är riktigt fina tomter, det är helt magiskt.
Kan se golfbanan från varje hus
Att det ska komma in golfbollar i de nybyggda husen behöver du inte vara rädd för.
– Man märker det och känner av det, men det är inte som i USA där du kan slå in i husen vid sidan av banan. Du kan vara lugn, vi har tagit hänsyn till var man kan hamna när man slicar, skojar Peter och tillägger:
– Du kan se golfbanan från varenda ett av husen.
Fakta: Peter Billberg
Ålder: 57 år
Familj: Blivande frun Pernilla och sönerna Carl och Eric
Bor: Grantorpsvägen, Västervik
Född och uppvuxen: Nacka, Stockholm
Utbildning: Säkerhetsvakt, tennisinstruktör, golfinstruktör, klubbdirektör, fastighetsmäklare och jurist.
Tidigare jobb: Ansvarig och manager för IMG:s europatoursspelare i golf (ex. Jesper Parnevik, Ove Sellberg, Pierre Fulke, Daniel Chopra).
Fakta: Den nya stadsdelen
Total markyta: 260 000 kvm
Byggbar mark: ca 200 000 kvm
Kvarter: 27 st
Gator: 13 st
Villor: 16 st – Peter Billberg, 15 st – LågenergiHus, 20 st – OBOS.
Radhus: 30 st – OBOS
Bostadsrätter: 65 st – Riksbyggen
Hyresrätter: 40 st – Bostadsbolaget
Äldreboende: På gång
Daghem: Ja, antagligen, för att kunna möta behovet.
Lekpark: Mitt i stadsdelen.
Simhall/multihall: Det finns utrymme för det.
Projektet färdigt i sin helhet: 2022.
Aktörer: Västerviks Golf Resort AB (projektägare), Kanonaden (totalentreprenör), OBOS-Gruppen (byggare och säljare av bostäderna), Riksbyggen (bostadsrätter och parhus), LågenergiHus (miljöanpassade villor), Västerviks kommun (beställare av 40 hyresrätter).
Projektets omsättning totalt: Över en miljard kronor.
Kontakter
Hyra
Bostadsbolaget Västervik
bostadsbolaget.vastervik.se
Köpa
Västervik Golfklubb (Peter Billberg)
LågenergiHus
lagenergihusab.se
OBOS
obos.se
Riksbyggen
riksbyggen.se
Text: Martin Hardenberger
Foto: Peter Cordén