Äta & Bo

10 riktigt bra grilltips för midsommar!

Ta grillningen till nästa nivå med goda grillrecept. Med dessa grilltips kommer ditt 2021 bli ett år, där du höjer nivån på ditt grillande och får många härliga grillkvällar och nya smakupplevelser.

1. Grilla vego
Oavsett om du är vegetarian eller inte bör du verkligen testa mer vegetarisk grillning om du inte redan har gjort det. Vegoburgare är en klar favorit och ett enkelt sätt att fixa en köttfri och välsmakande middag på. Kombinera med picklad lök, avokado, soltorkade tomater, sallad eller vad du än föredrar att ha på din burgare. Vi rekommenderar även grillad spetskål, grillad pumpa, eller varför inte helgrillad blomkål? Utöver detta finns tofu, halloumi och andra proteinalternativ från växtriket som passar perfekt på grillspetten! Som en sidorätt kan du även grilla sweet potato fries på indirekt värme som du kryddar med salt och chili flakes. Hur gott som helst! Här är några tips med Bluegaz vegetariska grillrecept.


2. Investera i GrillGrates
GrillGrates är paneler i aluminium som sammankopplas och läggs ovanpå (eller istället för) grillgallret för att få en jämnare grilleffekt. GrillGrates robusta material och “resta spår” ökar grillytans temperatur, minskar risken för hot and cold spots och ger dig ett jämnt och smakrikt resultat med perfekta grillränder varje gång. Om du har ett gammalt grillgaller är detta definitivt att rekommendera. På Bluegaz kan du köpa flera olika varianter som du kan koppla ihop efter eget tycke. Se våra GrillGrates här.

Smakar himmelskt

3. Gör din egen enkla bbq glaze
Du behöver inte marinera din mat i flera timmar, har du en riktigt god glaze lär maten smaka himmelskt och det är bara att pensla på medan du grillar. Du slipper dessutom alla varianter med onödiga tillsatser och socker som finns i matbutikerna. Skillnaden mellan en BBQ-sås och en BBQ-glaze är att en glaze innehåller mindre vätska. För att göra din egna glaze kan du därför koka de flesta såser så vätskan reduceras. Resultatet är en tjock och glansig glaze du kan pensla på under grillningen Du kan enkelt mixa tomatpuré, rökt paprikapulver, chili, ketchup, sirap och lök. Addera vinäger för mer syrlighet. Vi rekommenderar även liquid smoke för att förstärka grillsmaken ytterligare.

4. Uppgradera dina grillbestick
Stå inte och traggla med en lam och svag kniv i en evighet, 2021 är året du skär ditt kött som ett proffs! Att använda rejäla och snygga grillbestick höjer grillupplevelsen. Se våra favoriter här.

Arom och saftighet

Grillbestick är mer lämpade för handen när du ska äta grillat, bladet på kniven är skarpt vilket gör att fibrerna i köttet inte slits isär utan de blir fint skurna. Köttets arom och dess saftighet bibehålls därför bättre med grillbestick. Du kan även skära annat grillat, pizza eller liknande.

Golfbladet bjuder på golfmat>>>

grillning

5. Använd rökspån för extra smak
Rökspån är ett bra grilltips för att sätta extra smak på fisk eller kött som ska grillas på indirekt värme. Här finns det oändligt med smaker så det är bara att prova sig fram. För bästa effekt: Blöt rökspånen i vatten cirka 20 minuter innan du ska grilla (detta kommer göra att de brinner långsammare vilket ger ytterligare smak).

6. Grilla paella
När du vill ta en paus från din vanliga grill men ändå ha en härlig kväll med grillning utomhus så är ett paellaset rätt val. Denna goda rätt är perfekt att laga tillsammans för att få till den där utomlandskänslan på sommaren. Det är även perfekt att servera när du ska bjuda många gäster på middag.

Massor av paella-recept

Utöver klassisk paella kan du använda din paellapanna för att steka pannkakor, korv, ägg (eller varför inte allt samtidigt) samt andra stora grytor, pad thai eller pastarätter. Spana in våra härliga paellarecept här och missa inte vår populära guide om hur du grillar paella som ett proffs.

7. Utnyttja olika värmezoner
Avancera din grillning genom att våga grilla mat som kräver olika värmezoner och tid på grillen. Detta är ett bra sätt att inte fastna vid det klassiska grillandet; Bara korv och hamburgare på direkt värme. På kolgrillen skapar du en direkt eller en indirekt värmezon genom att lägga kolen på ena sidan av grillen medan du lämnar den andra utan, samt genom att kontinuerligt justera luftflödesventilerna (ju mer öppna ventiler desto mer syre till kolen vilket i sin tur leder till högre temperaturer).

Finjustera värmen

På gasolgrillen är det ännu enklare eftersom du kan styra värmen för varje brännare direkt. Här kan du också finjustera värmen på ett helt annat sätt än på en kolgrill, som kräver lite mer övning och erfarenhet. Läs mer om indirekt vs direkt grillning här.

8. Gör efterrätt på grillen
Att grilla en kladdkaka är något du måste prova minst en gång i livet. Den härligt knapriga, lätt rökiga tonen hos en grillad kladdkaka (eller sockerkaka!) är oemotståndlig. Ett annat härligt sätt att avsluta grillkvällen är med grillad persika med vaniljglass, eller varför inte använda gasolgrillen för att grilla en marängtårta? Du kan även grilla banan i folie – en klassiker som alla älskar. Här hittar du våra grillade efterrättsrecept du måste prova.

9. Låt locket vara stängt
Oavsett om du grillar med gasol eller kolgrill är det viktigt att våga släppa kontrollen och låta locket vara stängt när du grillar din mat. Detta är för att fettet och aromerna ska hållas inne och inte avdunsta, därmed skapas en djupare smak när du väl har grillat klart. Att behålla locket på är också viktigt för att hålla grillgallret varmt, maten blir därmed klar snabbare och du slipper att maten blir torr.

10. Grilla mer klimatsmart 2021
Det bästa grilltipset för ett hållbart grillande är att se din grill som en investering för livet. Att köpa ny grill var tredje år skadar miljön mer än om du investerar i en grill som du vet har hög kvalitet och därmed håller länge. Utöver det bör du skippa engångsgrillen, undvika tändvätska och istället använd en skorstenständare samt miljömärkt kol. Stäng av grillen när du inte använder den istället för att låta den slösa energi och rengör grillen ordentligt efter att du använt den så att inte gamla matrester och fett skapar mer rök än vanligt. Om du använder kolgrill så läs här hur du på ett säkert och miljövänligt sätt gör dig av med askan efter grillningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights