Golfbanor i Sverige

10 svenska höstpärlor

Sommaren är över och grönt blir på många håll rött och gult. Men hösten kan på många håll vara den vackraste tiden att spela golf. Här bjuder Golfbladet.se på några svenska höstpärlor!

Falsterbo GK

Greenfee: 1 000 SEK

Rekommenderat boende: Skanörs Gästgifvaregård eller Hotell Gässlingen, båda nere på Falsterbonäset, andra bra alternativ är MJ’s eller Duxiana i centrala Malmö.

Kommentar: Mängdturismen har lagt sig och hösten har kommit till Falsterbonäset. Kanske är detta den bästa tiden för golf på Falsterbo Golfklubb och grannarna Flommen och Ljunghusen. Anledningen till att just Falsterbo får omnämnandet är sandunderlaget som är torrare än hos grannarna och de stora sanddynerna som för tankarna till golfens hemland, Skottland. Bo på gångavstånd för en mysig atmosfär eller upplev storstaden 35 minuter bort i Malmö.

Barsebäck G&CC

Greenfee: Masters Course 895 SEK och Donald Steel Course 695 SEK

Rekommenderat boende: Hotell Barsebäck Resort, bara en kort pitch från första tee.

Kommentar: Möt hösten med 36 hål på Barsebäck. Ett av de roligaste weekendpaketen jag kan hitta är nämligen 18 hål på Mastersbanan och 18 hål på Donald Steel. Dessutom ingår två luncher, en middag och boende för toppenpriset 2 395 SEK. Mastersbanan har flera gånger om prisats som en av Sveriges bästa och har som du hör på namnet stått värd för Scandinavian Masters. Men kanske är det framför allt skogshålens höstfärger tillsammans med det vilda kring havshålen som ger svårslagen kombination.

Kristianstad GK

Greenfee: Östra 825 SEK och Västra 625 SEK

Rekommenderat boende: Åhus Gästgivaregård

Kommentar: Golfmeckat i Åhus har efter några år i ide återupplivats rejält i och med renovationen av den gamla (och enligt min åsikt klart bättre) östra banan där Pierre Fulke fått sätta sin touch på en av Sveriges bästa 18-hålare.

Genom sandskogen här bjuds du i alla fall på två vackra 18-hålsbanor som båda sträcker sig fram på ett torrt och fint underlag.

Torekov GK

Greenfee: 650 SEK tom 4/10 och därefter 450 SEK

Rekommenderat boende: Torekov Hotell, ett härligt spa-hotell.

Kommentar: Ett fräscht renoverat klubbhus har fått många att höja på ögonbrynen. Här precis som i Falsterbo har de flesta av sommarturisterna återvänt hem och nu har du denna kustnära och mycket vackra pärla helt för dig själv. På Torekov har man de senaste åren också jobbat hårt med banan för att ge den en torrare och hårdare spelyta – och precis som i Falsterbo påminner spelupplevelsen en del om de brittiska öarna.

Halmstad GK

Greenfee: Södra banan 700 SEK och Norra banan 950 SEK

Rekommenderat boende: Hotell Tylösand ett stenkast från första tee eller på träningsanläggningen Halmstad Golfarena Hotell.

Kommentar: Längs med vackra den vackra Tylösand-stranden hittar vi ett av Sveriges mest klassiska golfområden. Precis som när den milslånga stranden ligger öde är det något speciellt med att spela storslagna Halmstad Norra en vacker höstdag. Det infinner sig ett lugn.

ekerum resort

Ekerum Resort Öland

Greenfee: Ca 695 SEK, beroende på starttid.

Rekommenderat boende: Ekerum Resort Öland så bor du på banan.

Kommentar: Det är ingen slump att den svenska golftouren har sin final här i oktober. Banorna Långe Erik och Långe Jan håller högsta klass och kan kombineras med lugnet i spaet, den goda maten eller varför inte en tur i motionsstråken eller de andra sportaktiviteterna på området. En rad olika paket och specialerbjudanden går att hitta på resortens hemsida.

Visby GK

Visby GK

Greenfee: Ca 1200 SEK, beroende på starttid

Rekommenderat boende: Fyrhuset på Visby GK, Toftagården eller Scandic Hotel i Visby. Samtliga har samarbete med klubben.

Kommentar: Spela golf längs med Östersjöns råhuggna kustlinje och bo över en ett fyrtorn. Upplevelsen på Pierre Fulkes och Adam Mednickssons ombyggnation av gotländska Visby GK är en av golfsveriges mest unika. Här kombineras 18 utmanande men samtidigt omväxlande hål med vackra vyer.

Bro Hof Slott, Stadium Course

Greenfee: 1500 SEK

Rekommenderat boende: Thoresta herrgård, ett vackert boende utmed Mälaren bara några minuters bilfärd från Bro Hof.

Kommentar: Sveriges prestigebygge nummer 1 hittar vi vackert utlagd längs med Mälaren. Det är något speciellt när du kör igenom portarna här och kanske står banan i sin fullaste prakt när den kopparfärgade höstskruden är på. Robert Trent Jones Jr har designat banan som erbjuder många nervkittlande slag. Det är inte för inte som Stadium Course flera gånger om stått värd för vår svenska Europatourtävling.

Österåkers GK, Öster by Stenson

Greenfee: 1500 SEK för Öster by Stenson och 550 för systerbanan Västerled.

Rekommenderat boende: Vill du bo med närhet till banan så är det Åkersberga som gäller, annars kan du lyxa till det inne i Stockholm. Varför inte exempelvis Grand Hotel?

Kommentar: Henrik Stensons upphajpade bana är ny och modern. Så klart medför det inte bara en kul design signerad av vår bäste golfare någonsin – utan också skick och dränering i internationell toppklass. Så bege dig ut och prova Stensons första bana innan det är för sent för i år!

Frösåker G&CC

Greenfee: 800 SEK

Rekommenderat boende: Här ska du givetvis bo på klubben.

Kommentar: I direkt anslutning till första tee hittar du två olika boenden i form av Hotell Anno 1800 och Bon Ami. Det förstnämnda är nyinvigt och har hjärtat i den lokala omgivningen och har tagit influenser från gårdens historia där ägarfamiljen Ral skapat ett hotell i den anrika stenladugården från år 1800. Riktigt coolt för golfaren som vill ha det lilla extra. I kombination med ett riktigt grymt Titleist test center (drivet av erfarne tränaren Matz Evensson) och en bana med utsikt över Mälaren känns det som att Frösåker har allt.

Några banor norrut – skynda innan det är för sent!

Åre Golfklubb – Åre handlar om mer än skidåkning. Golfklubben som firade 30 år i fjol kan stoltsera med en mycket vacker naturupplevelse längs med Indalsälven.

Björklidens Golfklubb – En av världens nordligaste och mest spektakulära golfbanor hittar vi 25 mil norr om polcirkeln. Men Björklidens golfbana har långt ifrån Sveriges längsta öppettider. Under högsäsong har de istället öppet dygnet – men nu är det snart för sent…

Luleå Golfklubb – En personlig favorit då jag reste över hela landet för att spela juniortävling här någon gång under tidigt 2000-tal. I Luleå hittar vi för utom vacker natur och norrländskt lugn Sveriges nordligaste 27-hålsanläggning.

Två Skånebanor som har öppet året runt

Abbekås Golfklubb – I Nils Holgerssons hemtrakter spelas det golf på ordinarie greener så länge frosten håller sig borta. Detta är en lång och tuff bana med ondulerade greener signerade Tommy Nordström.

Bedinge Golfklubb – Samma förutsättningar som på Abbekås. Dock är banan både plattare och av klart snällare karaktär.

Av Martin Hardenberger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights