Äta & BoGolfbanor i SverigeNyheter

Weekend i Bohuslän med Sotenäs och Fjällbacka

Det är något speciellt med Bohuslän. Ljuset, färgerna och det saltmättade vattnet. Banor som Sotenäs Golfklubb och Fjällbacka Golfklubb i Bohuslän besöks med fördel på hösten när alla sommargäster har lämnat trakten. Eller på våren innan invasionen.

Text: Johan Dahlqvist

När jag promenerar runt i ett lite höststängt Kungshamn funderar jag en smula över måsars beteende. Jag menar, det är ju inte speciellt smart att skrika, kraxa, gasta och föra oväsen när man som mås hittat en läckerbit på marken. Det lockar ju till sig andra hungriga och närgångna måsar! Det bästa hade väl varit att bara flaxa i väg tyst och fint med maten?
Märkligt måsbeteende. Fast kanske lite kommunistiskt på sitt sätt, dela broderligt och så.
När jag checkar in på übercharmiga Hotell Kungshamn Suites, strategiskt placerad högt upp på en granitklippa och med en hänförande utsikt över ön Smögen i fonden, har det slutat blåsa helt. Det börjar skymma lite och det finns endast någon enstaka båt i gästhamnen nedanför.

Hotell Kungshamn Suites.

Det är höst i Bohuslän. Och både livet och naturen tar det lite lugnt.
Det är så stilla och vackert att det nästan gör ont. Jag älskar Bohuslän om hösten. Och alla andra årstider också förresten utom möjligen de värsta turisttäta veckorna i juli.
Anne Mathiesen hälsar välkommen i receptionen och jag får nycklarna till mitt fantastiska rum högst upp med terrass och med en obruten utsikt mot Smögen, bron som funnits där sedan 1970, hamnen i Kungshamn och hela det mäktiga havet utanför mot Hållö.
Ett bättre läge för ett hotell är svårt att hitta.
En stund vila och förberedelse för morgondagens golfspel på Sotenäs Golfklubb, som jag spelat tidigare fast för många år sedan. Det blir den första banan av två denna golfweekend i Bohuslän.

Härlig middag

Kvällen tillbringar jag först i baren med en ganska lokalproducerad öl från Grebbestad som även passar utmärkt till förrätten, som består av en het räkcocktail med mango, sirachamayo, koriander och lime. Ganska mycket hetta och totalt sett en välsmakande och annorlunda räkcocktail.

Räkcocktail med hetta! Bra med en svalkande Grebbestad öl nära till hands.

Varmrätten visar sig vara halstrad fjällröding med matvete, smörstekta kantareller, primörer och brynt sesamsmör. Älskar röding, det är den klart godaste laxfisken, även om det kanske finns havslevande fiskar på närmare plats i vattnet utanför dörren. En riktigt välsmakande och bra rätt.
Lite vin och funderande i ljusets fladdrande låga avslutar kvällen. Visste ni förresten att var du än står i Sotenäs kommun, där Kungshamn ligger, kan du förmodligen se granit. Hela samhället är uppbyggt på granit, som var stenen till den lokala industrin i över 100 år. Den stora stenhuggarepoken startade 1842 och man ser spår av stenhuggeriet på väldigt många ställen i kommunen.

Vackert i Kungshamn.

Morgonstund har guld i mund, har jag hört, och det var dags att testa detta med en tur runt i Kungshamn tidigt på morgonen före frukost. Ända bort till Lilla Glassverkstan på vandringsleden mot Hovenäset går jag dock inte. Men jag har hört att deras glass är himmelsk med ett speciellt utropstecken för deras glass med Morotskaka. Jag tröstar mig med att det säkert ändå var stängt så här tidigt på morgonen.
Under frukosten ser jag en strid ström av människor besöka Kungshamns Hamnbageri, där man kan handla Bohusläns bästa kanelbullar och kardemummabullar och mycket annat gott. Roligt att se bageriets popularitet och extra roligt för mig som omnämnt det som ett av 12 måsten längs Västkusten i en artikel i Expressens resetidning Allt om Resor för några år sedan.

Hemmaspelare och födelsedagsbarn

Första tee på Sotenäs Golfklubb ligger nära klubbens reception och det fina nybyggda golfhotellet och det var där som klubbchefen P-O Nordquist tyckte jag skulle bo vid mitt besök, men jag valde ”down-town” Kungshamn denna gång. På tee träffar jag på hemmaspelarna Sandra Nurmi Torvfelt och hennes man Kari Nurmi. Sandra är laddad som en yster travhäst och bara väntar på att slå ut. Och Kari har födelsedag idag. Han fyller förresten 57 år, tack till Internet, denna ”fluga”, för att det gick att Googla den informationen.
Kari slår ett perfekt utslag, såklart, födelsedag och allt. Jag har givetvis inte värmt upp utan joggat från bilen och tänker att det får bli några slag som uppvärmning på banan. Jo, tack, det blev det. Utslaget gör en vacker vänsterskruv, hook heter det, ned i greenbunkern på det 13:e hålet. Det är riktigt snett!
— Ta en Mulligan, säger hedersknyffeln Kari och självklart så tar jag emot en andrasurv.

Sotenäs är en vacker och trivsam golfbana.

Vi spelar på och njuter av det förhållandevis varma vädret, även om Kari tycker det är lite kylslaget i sina kortbyxor, höstfärgerna i träden, konditionen på banan, de utmärkta greenerna och den trevliga och omväxlande layouten. Sotenäs har ingen dålig golfbana och den är precis lika trivsam som jag kommer ihåg den. Och så kan man chippa i hål för birdie på hål nummer två, som jag gjorde.
Signaturhålet, det åttonde som spelas från ett högt utslag mot en ö-green 125 meter bort, är precis lika spektakulärt och roligt som jag minns det. Vattnet bakom greenen är förresten Kärrs vatten och var en gång i tiden hemvist för ett antal av Sveriges allra största abborrar i över två-kilosklassen.
— Det är ju attans att man ska bli utbildad lokalt av en som bor i Stockholm, säger Kari med ett skratt och som bor i Kungshamn.
— Vi måste kolla med några som fiskar, säger Sandra.
Kolla ni, jag vet!

Golf och bryggsegling

Sotenäs har en rolig bana. Det finns också ytterligare nio hål och det är den senast byggda banan där sex av hålen ligger på ”Prästgärdet”. Det är utmanande hål och anses av många som de bästa hålen. Den får jag spela nästa gång. För nästa gång, det ska det bli! Och jag säger som den tidigare österrikaren Arnold Schwartzenegger, bland annat känd som skådespelare och guvernör i Kalifornien, gjorde när han skrev ”I’ll be back” i en gästbok på en av golfklubbarna i Österrike. Citatet kommer från hans egen film ”Terminator” från 1984.
Ser fram mot en återkomst till Sotenäs Golfklubb!

Smögenbryggan är ett av Sveriges mest besökta turistmål.

Inte minst ser jag fram mot att återigen få trampa brygga, Smögenbryggan alltså. Smögen, med den 600 meter långa ”Smögenbryggan”, är ett av Sveriges mest besökta turistmål. På Smögenbryggan kan du promenera eller sitta och titta på båtlivet, människor och aktiviteter. Här finns ett antal caféer, krogar och mängder av butiker och allt präglas av närheten till havet och fiske.
Inte långt från Smögen och Kungshamn ligger också fina Nordens Ark, där man kan studera vilda hotade djur i en storslagen skärgårdsmiljö vid Åbyfjorden. Ett åttiotal utrotningshotade arter finns i parken, exempelvis snöleopard, Amurtiger och varg.
Men nu var det inte djur som stod på programmet utan en bilfärd längs den natursköna kustvägen förbi smakfulla orter som Hunnebostrand, Bovallstrand, Hamburgsund, Fjällbacka och hela vägen till trevliga TanumStrand by the Sea, strax söder om fiskeläget Grebbestad, som du når på runt 15 minuters skön promenad längs vattnet från anläggningen.

Perfekt utgångspunkt

TanumStrand är verkligen en perfekt utgångspunkt för golf i den norra delen av Bohuslän med banor som Fjällbacka, Mjölkeröd, Dynekilen och Strömstad.
Det är en härlig anläggning med ett stort utbud av aktiviteter och möjligheter i Tanums kommun och den är en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar med 160 rum, 99 stugor och egen gästhamn men trots sin storlek ändå trivsam och mysig med ett populärt Spa.
TanumStrand ligger vackert precis vid strandkanten och gästhamnen är verkligt populär sommartid. Det vet jag efter tidigare besök. Nu är det bara några vikingar med värme i båtarna och landström som ligger vid bryggorna.

TanumStrand är trots sin storlek ändå trivsamt och mysigt.

Mitt mysiga rum har balkong och utsikt över gästhamnen och det är enormt vackert med ett spegelblankt hav. Kanske humrarna är på hugget? Det är hummertid och för människor i Bohuslän är hummerfisket som älgjakten i övriga Sverige fast mycket, mycket viktigare!
Restaurangen på TanumStrand är stor. Luftigt mellan borden, bra, och jag får ett trevligt bord strax intill fyra fnittriga Spa-tjejer. De ägnar en stor del av kvällen att tala om vilka Spa de varit på och vilka de ska åka till. De har roligt, vilket gläder mig också. Alla äter vi dagens 2-rättersmeny som är räksoppa med yozupicklade rotfrukter och handskalade räkor. Hoppas köket sparade skalen till att göra räksoppa, annars kanske Leif Mannerström kommer och hälsar på! Han avskyr när man inte sparar skalen från räkorna.
Det var riktigt gott och varmrätten var långtidsstekt ryggbiff med mandelpotatispuré, symfoni på betor och rotfrukter samt rödvinssky. Ganska rustikt och lite grovt, men väldigt goda smaker. Blev utmärkt med ett glas rött.
Efter denna middag somnar jag ovaggad och drömmer om birdies och fyllda hummertinor.

Besök i Grebbestad

Det blir ett kort besök i Grebbestad före dagens golfrond på Fjällbacka Golfklubb. Grebbestad är en av de mest populära badorterna i Bohuslän. Fiske och sjöfart har genom tiderna varit betydande näringar och det finns fortfarande flera fisketrålare kvar i hamnen. Längs bryggan trängs också ett flertal fisk och skaldjursrestauranger. Grebbestad har blivit synonymt med ostron. Ostronakademien har sitt säte i Grebbestad. Det är en ideell förening som arbetar för att öka kunskapen och intresset för det svenska ostronet ostrea edulis. Nordiska mästerskapen i ostronöppning hålls i maj varje år i Grebbestad. Ostronets Dag i början på september är en stor folkfest då också SM i ostronöppning äger rum.

Ostron – ”som en kyss från havet”.

Här kan man också inmundiga öl från Grebbestad Bryggeri, som är det äldsta och ett av Sveriges främsta mikrobryggerier. Här bryggs öl efter lokala traditioner i handgjorda kopparpannor. Under bryggmästare Johan Hanssons omsorgsfulla hantverksledning tappar Grebbestad Bryggeri drygt 600 000 liter öl per år, allt enligt traditionella recept och bryggerimetoder.
Så gott!

Pittoreska Fjällbacka

Cirka åtta kilometer söder om TanumStrand ligger det lilla fiskeläget Fjällbacka. Orten härstammar från 1600-talet och har fått sitt namn från det stora berget, fjället, som karaktäriserar samhället. Några scener ur filmen Ronja Rövardotter är inspelade i Kungsklyftan/Ramneklovan.
I juli växer orten dramatiskt och i stället för som normala kanske åttahundra invånare till bortåt 15 000 vissa nätter. En hel del av dem kommer med båt. Fjällbacka är nämligen ett av de många stopp som seglare brukar göra under de så kallade seglarveckorna på västkusten. Många båtar brukar ingå i detta fest- och fyllerace, och det brukar lätt bli lite stökigt till lokalbefolkningens bekymmer, även om antalet ”seglare” har minskat på senare år.

Fjällbacka är ett mysigt fiskeläge med en magisk skärgård.

Det gamla samhället, med pittoresk skärgårdsbebyggelse, är lugn och stillsam på hösten. Lite ödslig och lite vemodig där den breder ut sig nedanför berget mot havet, medan den nyare delen ligger på åkrarna in mot land. Utanför kusten ligger Fjällbacka skärgård och allra längst ut i väster Väderöarna. Skådespelerskan Ingrid Bergman var en av dem som gärna spenderade lugna dagar här och bodde från 1958 många somrar på Dannholmen väster om Fjällbacka. Efter hennes död 1982 spreds hennes aska i havet kring ön. Det finns en staty av henne på Ingrid Bergmans torg nere vid hamnen. Även författaren Camilla Läckberg, som är uppväxt i Fjällbacka, låter många av sina tidigare deckare utspela sig i samhället.

En bana med semi-seaside

Fjällbacka Golfklubb bjuder på en naturskön bana med karaktär av semi-seaside som passar alla kategorier spelare. Den sympatiske klubbchefen och klubbens pro Ture Eriksson berättar att banan är byggd efter de gamla klassiska linksbanorna i Skottland med nio hål ut i en vindriktning och nio hål hem i en annan.
Javisst, links-känslan är påtaglig då närheten till havet gör att vinden måste vara med i beräkningarna samt att de fasta greenerna ofta kräver att bollen rullas in.
Få banor ligger finaree än Fjällbacka då elva av hålen spelas längs den vackra Anråsälven. Första utslaget slås för övrigt över älven.
Mycket nervöst.

Fjällbacka har verkligen en naturskön golfbana.

Min uppvärmning är det givetvis lite si och så med.  Men jösses, utslaget blir riktigt bra om än lite till vänster. Ett järn, chip och en putt för par. Tja, den här ronden börjar ju riktigt bra och totalresultat blev bättre än på länge. Trevlig bana!

Marcus, Martin och Greven

Jag spelar idag tillsammans med tre sympatiska killar från Örebro-trakten som är på sin årliga golfweekend där man spelar Sportklubben Open. Marcus, Martin och ”Greven” är socialt begåvade så vår rond är riktigt rolig. ”Greven” har väl möjligen stundtals vissa problem med att hitta fairway, men herregud! vad kan man begära? Kul rond i alla fall och där vi enas om att golfbanan innehåller många bra och roliga hål, flera av dem korthål. Det 5:e hålet exempelvis, där det handlar om att träffa en ganska liten green 197 meter bort från gul tee. Inte alldeles lätt även om det ofta är sydvästliga vindar snett bakifrån.
Ett annat minnesvärt hål är det 13:e, även det ett par 3-hål där tee ligger högt och du slår runt 164 meter från gul tee ned mot en green där den allestädes närvarande Anråsälven lurar i vänsterkanten.

Flera hål är utmejslade i den Bohuslänska graniten.

Lurar gör älven faktiskt ännu mer på det följande läckra par 4-hålet, där hookare får ett svettigt utslag om vinden ligger på från höger. Faktum är att älven finns med i spelet på något sätt på elva av banans hål. Under en rond korsar man också älven vid tre tillfällen och sammantaget bidrar den till att verkligen förhöja ronden. Och självklart också den Bohuslänska graniten, eftersom flera av hålen är närmast utmejslade ur det steniga landskapet. Annars har banan en av Sveriges tuffaste avslutningar – de sju sista hålen spelas rakt in i den förhärskande sydvästvinden från Skagerak.
Klubbhuset ligger också strategiskt med en bra utsikt över 18:e hålet inspel och green. Inspelet ska slås över älven, för övrigt.
Mina spelpartners och jag har olika spelstrategi på detta avslutningshål, någon driver vattnet för att ha ett kort inspel till green, andra lägger sig kort om älven och får ett lite längre inspel.
Vem som lyckas bäst? Min blygsamhet och försiktigt, taktiska spel förbjuder mig att avslöja detta!

Golfklubbar & boende

Fjällbacka GK
Antal hål:
18.
www.fjallbackagk.se

Sotenäs GK
Antal hål:
18 + 9.
www.sotenasgolf.se

BOENDE

Hotell Kungshamn Suites
www.hotellkungshamn.se

TanumStrand By the Sea
www.tanumstrand.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights