Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Miljoninvestering i solceller – viktig del i Frösåkers gröna omställning - Golfbladet
Golfbanor i SverigeNyheter

Miljoninvestering i solceller – viktig del i Frösåkers gröna omställning

Frösåker Golf & Country Club utanför Västerås investerar sex miljoner kronor i en anläggning för solceller. Målet är att skapa en stabil ekonomi och ställa om till en mer miljövänlig drift. Investeringen ska betala sig på åtta år och bidra till att anläggningen blir en del av den gröna omställningen.

Christer Ral är historien om bondsonen som blev dubbelt kär; i sin blivande fru Lotte och i golfen. Det förstnämnda ledde till bland annat tre barn, varav ett numera arbetar på Frösåker Golf & Country Club.

Den andra kärleken ledde till att Christer omvandlade föräldrarnas bondgård på Frösåker gård med både köttdjur och grödor till en av Sveriges främsta golfanläggningar, vid kanten av den glittrande Mälaren. Han och hustrun satte spaden i jorden dagen innan den nya Plan- och bygglagen trädde i kraft 1987 – och sparade enligt egen utsago tre år av ansökningar och tillstånd.

– Folk tyckte inte vi var kloka som ställde om från jordbruk till golf, men jag har inte ångrat en sekund, säger Christer Ral som nyss fyllt 70 men fortfarande lägger den ena tolvtimmarsdagen till den andra i ett projekt som aldrig verkar ta slut.

Lotte och Christer Ral

Banbygge med invigning 1989, korthålsbana av linkskaraktär, första Titleist-studion i Sverige som drivs tillsammans med PGA-pro Matz Evensson, stall för hästar med Västmanlands största eventyta, 22 hotellrum, spa i klubbhusets övervåning med tillhörande bar och veranda, inglasad veranda därunder och nu alltså en anläggning med solceller på 5 000 kvadratmeter, nästan en fullstor fotbollsplan.

– Vi drivs av ständig förbättring, säger Christer Ral och ler.

Anläggningen av solceller var klar att tas i bruk i slutet av maj i år. Den kostade sex miljoner kronor att få på plats och Christer Ral räknar med att den ska vara betald på åtta år med ett snittpris på 60 öre/kWh.

– Visst, priset på el är på väg ned, men efterfrågan är på väg upp bland annat tack vare det ökande antalet elbilar, så jag tror att den här kalkylen stämmer.

Frösåkers golfanläggning gör av med 700 000 kWh per år, varv restaurangköket står för en betydande del. Solcellsanläggningen producerar 600 000 kWh per år. Eftersom el inte går att lagra säljs den el som inte förbrukas. Det kan snart kan vara ett minne blott.

Christer Ral vid solcellsanläggningen som är stor som en fotbollsplan.

– Vi tittar på en anläggning som kan konvertera den producerade elen till vätgas, lagra den och därefter konvertera tillbaka till el när vi behöver den. Vi kan producera el på sommaren och lagra för att använda på vintern, säger Christer Ral som nog får ta ett snack med hustrun Lotte vid köksbordet innan vätgasanläggningen blir verklighet. Det är nämligen en investering på cirka tolv miljoner kronor…

Christer Ral är säker på att en jämn och ekonomiskt fördelaktig tillgång till el är en viktig del för landets golfklubbar, både för att kunna planera ekonomin och för att vara en del av den gröna omställningen – en av många utmaningar för landets golfklubbar.

– Det blir lättare att planera om du vet priset på el. Dessutom känns det bra miljömässigt. Vi håller sedan en tid tillbaka på att konvertera vår maskinpark från fordon som går fossila bränslen till el – vår egen el. Och det är bara början, förklarar Christer Ral innan han ursäktar sig och reser sig för att åka till Ullna Golf & Country Club.

Där har Husqvarna demodag för nästa generations intelligenta automovers som kan anpassa sig efter spelaren och spelet, och därmed klippa samtidigt som spelet pågår.

Maria Pennerborn är klubbchef på Surahammars golfklubb som installerade solceller i juni 2022. I oktober förra året föreläste hon på Golfträffen i Halmstad om Surahammars solcellsprojekt. Gensvaret bland landets klubbchefer var stort. 

Surahammars GK installerade solceller sommaren 2022.

Från januari till april i år har Surahammars GK minskat sin köpta förbrukning med 38 procent. Redan första månaden, juni 2022, sparade klubben 40 procent köpt förbrukning som motsvarade cirka 6 000 kronor.

– Om man ser över en tio års horisont så är solcellsanläggningen den bästa investeringen klubben har gjort när det kommer till omställning. Golfsäsong är solsäsong, förklarar Maria Pennerborn för sajten Elavsol.se.

Annica Lundström. Foto: Svenska Golfförbundet.

Annica Lundström är chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet. Hon ser positivt på att allt fler klubbar investerar i solceller.

– I takt med att kostnaderna för el, drivmedel, transporter och insatsmedel rusat i höjden har allt fler golfklubbar insett värdet i att investera i en egen solcellsanläggning. Det kan både minska driftkostnaden och öka klimatnyttan. Omställningsarbetet till en mer hållbar drift av golfanläggningarna går snabbt, vilket är mycket glädjande.

– Investeringar i solcellsanläggningar följer väl Svenska Golfförbundets satsning på Hållbar, attraktiv golfklubb, där vi hjälper klubbarna att anpassa sig och utvecklas i närsamhället utifrån de nya förutsättningarna – såsom minskad tillgång till vatten och minskad användning av bekämpningsmedel.

Text: Thomas Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights