NyheterTävlingar

Den galna lördagen på Royal Troon

Allt kan hända i The Open. Och på lördagen hände i princip allting som kunde hända. De som gick ut tidigt den tredje dagen av The Open skulle få en enorm fördel mot de som gick ut sent. Återigen vände vindarna över Royal Troon och det var en helt ny bana som mötte spelarna på lördagsmorgonen. Och den skulle byta skepnad ytterligare flera gånger under dagen.

Flera spelare drog nytta av de enklare förhållanderna på morgonen och satte full fart med att avancera uppåt på ledartavlan. Värst av alla var sydafrikanen Thriston Lawrence som var sju under par för varvet innan ledarbollen ens hade gått ut. Det blev en bogey på vägen in för Lawrence men hans 65-runda skulle ta honom hela vägen till en delad andra plats.

Även Justin Thomas studsade tillbaka upp på ledartavlan efter en fin 67-runda som tog honom upp till 10:e platsen. Och när Russel Henley och Sam Burns kom in på 66 respektive 65 slag för att nå totalt tre under par för att dela andra platsen med Lawrence började regnet falla över Royal Troon. Samtidigt som vindarna vände återigen och ökade i styrka.

Banan blev allt svårare och spelarna ute på banan fick slita ont.

Världsettan Scottie Scheffler kom in på 71 slag och ligger med sina totalt två under par på en delad 8:e plats inför avslutningsvarvet.

– De sista nio hålen var de svåraste jag har spelat i hela mitt liv, sa Scheffler.

12 spelare är inom fyra slag och det är en blandning av favoriter och skrällar i toppen. I ledning är amerikanen Billy Horschel på fyra under par. Horschel kämpade furiöst i regnet och vinden och med ett briljant närspel kom han in på 69 slag.

– Det är det bästa varv jag någonsin spelat i en major. Jag visste att det skulle bli tufft och jag kämpade allt vad jag hade där ute. I hela mitt liv har jag velat vara i den här positionen och nu jag här och kommer att göra allt för att vinna. Det skulle vara den överlägset största vinsten i min karriär, sa Horschel.

Han kommer att inleda det sista varvet med ett slags ledning före en grupp av sex spelare: Thriston Lawrence, Sam Burns, Russel Henley, Xander Schauffele, Justin Rose och superskrällen Daniel Brown.

Engelsmannen Brown spelade fantastisk golf på lördagen och var i ledning med två hål kvar, men avslutningen bogey och dubbelbogey innebar att han halkade ned till andraplatsen och kommer att spela tillsammans med världsettan Scottie Scheffler på söndagen.

En som hade det riktigt jobbigt var ledaren efter 36 hål, irländaren Shane Lowry, vars fina spel de två första dagarna var som bortblåst att han slet sig runt Royal Troon på 77 slag.

Lowry är dock endast tre slag från ledningen på en ihoptryckt ledartavla. På delad 16:e plats ligger Alex Norén efter en stark 71-runda på lördagen.

– Birdien på det 17:e hålet var nog den bästa i hela min karriär. Jag är sex slag från ledningen och ska ge allt jag har, sa Norén efteråt.

Foto: Getty Images

Klicka här för att komma till ledartavlan från The Open Championship

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights