Golfbanor i SverigeNyheter

På önskelistan: Örebro

Fick du inte nog under semestern, eller blev det kanske inget golfspel alls? Då vet vi vart du ska resa för en weekend– till Örebro! Golfbladet guidar dig till golfbanorna och tipsar om de bästa stoppen i stan.

1 stad

Möjligen är det så att de bästa golfronderna spelas just precis nu. Banorna är i toppskick, dagarna ännu ljumma och folk är tillbaka på sina arbeten, vilket öppnar upp för den perfekta tidpunkten att själv fly vardagen för en stund. Dessutom behöver man ofta uppdatera garderoben så här års med nytt höstmode. Då finns det en stad som lockar lite extra: Örebro! Javisst, den charmiga gamla industristaden har ett strategiskt läge mitt mellan Stockholm och Göteborg och på rätt breddgrad för att kylan ännu inte ska ha hunnit slå till.

Här finns en stolt hantverkstradition. Under första hälften av 1900-talet var Örebro känt som ”skostaden” då ett stort antal skofabriker etablerats här. Dessa är numera nedlagda men det ska inte hindra dig från att slita sula. Strosa genom stadsparken, stadens gröna lunga som utsetts till Sveriges vackraste park. Vandra vidare genom historiska Wadköping, följ Svartån in mot centrum för sevärdheter, shopping och skön stadspuls. Ett besök i Örebro är heller inte komplett utan ett besök på slottet.

Samtidigt med skoindustrins nedläggningar drabbades även kexindustrin som fanns i staden hårt. Att fika och äta gott i dag är dock inga problem. Förra året lanserades till exempel konceptet Smakrika Örebro län som lyfter matproducenter i trakten. Besök ett kafé, en restaurang, eller en bar som är märkt med den gröna hjärtliga symbolen och njut av smakupplevelser, lokala delikatesser och ett gediget mathantverk. Ett bra ställe att börja på är Stallbacken, en innergårdsoas med utomlandskänsla kantad av krogar och uteserveringar, bland annat nyöppnade puben Skjulet som blir till en perfekt avslutning på dagen.

2 hotell

Hotel Borgen

Gillar man historia så erbjuder hotell Borgen boende i en fantastisk miljö. Den gamla riddarborgen med sin röda tegelfasad, torn och gotiska fönster byggdes i slutet av 1800-talet. Även om historien bokstavligen sitter i väggarna så är den anrika byggnaden numera omvandlad till ett modernt och stilsäkert hotell. Rummen är bekväma och eleganta och har utsikt mot antingen slottet eller Svartån. Här finns gym och relax och de gemensamma ytorna inbjuder till skönt häng. Fika och kvällsmat ingår till alla gäster varje dag, vilket såklart är ett stort plus för den som kommer sent tillbaka efter golfronden.
Klostergatan 1
www.strawberry.se

Örebro Central

Som i så många städer utgör Örebro centralstation en knutpunkt. För två år sedan slog hotellkedjan Scandic Hotels upp ett nytt stort hotell strax intill som, så att säga,  blivit knutpunkten i knutpunkten, mitt mellan tåg, shopping och sevärdheter. 160 rum stort men ändå personligt och intimt. Rummen är genomgående inredda i naturmaterial och designade med hållbarhet i åtanke, vilket också märks i de höga ambitionerna för mat och dryck. Den öppna loungen bjuder in till avkoppling, vill du träna erbjuds gym.
Östra Bangatan 9
www.scandichotels.se

3 restauranger

Hamnplan 1

Ett nytt tillskott till Örebros växande restaurangutbud. Belägen i det gamla hamnmagasinet invid Svartån infriar Hamnplan 1 höga förväntningar. Menyn lovar gott; här avnjuts delikatesser, husmanskost och sushi i mysig miljö. Mixen kan tyckas spretig, men det som förenar är det respekten för råvaran och en nyskapande approach. Ett tips är att ta in smått och gott från de olika köken att dela i sällskapet. Avrunda med glass från Götlunda. 
Hamnplan 1
www.hamnplan1.se

Glassery

Sprillans ny restaurang och takbar med utsikt över stan och bort till bergen i väst. På menyn står klassiska matfavoriter och nya, innovativa versioner av svenskt och franskt. Avrunda kvällen med att ta hissen upp till takbaren där bra drinkar och oslagbara vyer serveras.
Änggatan 18,
www.glassery.se

A mano

För en bättre middag är italienaren A mano ett bra val. Restaurangen ligger vid stans mysigaste torg och det är inte utan att piazzavibbarna infinner sig när man serveras en smakrik spagetti al vongole med ett kallt glas vitt. Mycket är tillagat på lokala råvaror, såsom Hjälmargös alla griglia, men rätterna är över lag klassiska med italienska influenser. Bra service och utomordentlig vinlista med italiensk tonvikt och även spännande årgångar.
Kungsgatan 1
www.a-mano.se

4 golfbanor

Lannalodge Golf Resort

Lannalodge har utvecklats till en av Sveriges bästa golfresorter. Anläggningen är komplett och förutom golf finns ett utmärkt hotell med olika boendealternativ, relax med jacuzzi, utomhuspool, padelbanor, bowling, MBT-cykling och mycket mer. Helt enkelt en plats för både aktivitet och avslappning. 18-hålsbanan är vacker och välvårdad, faktiskt en av Sveriges äldsta då den öppnade redan 1939. Belägen vid foten av Kilsbergen består karaktären av en blandning av park och skog, vilket skapar en omväxlande layout och roliga hål. Signaturhålet, nummer 3, kallas Bäverhålet och rankas som ett landets bästa korthål. Bäcken som slingrar sig runt greenen återkommer på flera hål och kan lätt fånga din boll. Par 3-banan med nio korthål och en spektakulär ö-green håller högsta kvalitet och är prefekt för att träna sitt närspel eller som uppvärmning innan spel på stora banan. Även restaurangerna på Lannalodge håller hög nivå med träffsäkra smaker och omsorgsfullt komponerade menyer.
www.lannalodge.se

Kårsta Golfklubb

Familjärt, trevlig atmosfär och en golfbana med variation och fina greener. Mer än det behövs oftast inte för att man ska bli nöjd med sin golfdag. Kårsta Golfklubb strax norr om Örebro erbjuder just detta. Grundad 1991 bjuder klubben på en öppen ängsbana, även om en del skogspartier ger sig tillkänna de sista nio. Variationen av öppna ängar, parkmiljö och kluriga skogshål skapar en spännande mix, banan är dessutom lagom lång för de allra flesta och lagom svårspelad. Restaurangen serverar lunch och bistromeny; tacobuffén på fredagskvällarna lär vara populär så kommer du med husbil/-vagn och vill stanna över natten se till att boka ställplats i förväg.
www.karstagk.se

Örebro City Golf & Country Club

Örebro City Golf & Country Club är en av Sveriges större golfanläggningar, med två varierade 18-hålsbanor fördelade på två anläggningar, en 9-hålsbana, inomhushall, och gott om träningsmöjligheter. Gustavsviksbanan ligger i Örebros södra utkanter. Den beskrivs ofta som en stadsbana i parkmiljö och variationen mellan flackare hål med strategiskt placerade och utmanande vattenhinder och mer skogbeklädda kuperade hål bidrar till en rolig golfrond. De senaste åren har banan fått en rejäl ansiktslyftning med ett par nya hål vilket ökat spelupplevelsen. I fjol öppnade också en ny stor putting green och här finns även en pay & play-bana om 9 hål. Systerbanan Mosjö ligger ytterligare 15 minuters bilfärd söderut och är ett riktigt äss. Banan har genom åren stått värd för både nationella och internationella tävlingar på hög nivå. Det märks, inte minst på greenerna som är av absolut toppklass. Det flacka landskapet, matiga fairways och de många klurigheterna sätter alla delar i spelet på prov ordentligt, inte minst när det blåser ordentligt, vilket det ofta gör här ute på Närkeslätten. Fina träningsmöjligheter, en inomhushall, bra restaurang (finns även på Gustavsvik) och möjlighet till boende gör anläggningen komplett.
www.orebrogolf.se

Kumla Golfklubb

Med höga ambitioner och rätt insats kan resultatet bli fantastiskt. Storsatsande Kumla Golfklubb öppnade i år ett nytt övningsområde på 7 000 kvadratmeter. Här finns verkligen allt du behöver för att förbättra spelets alla delar. Låt för all del inte det hålla dig tillbaka från en golfrond, för Högtorpsbanan som den heter är både vacker, intressant och omväxlande. Lätt kuperad och med inslag av lövskog löper denna bana av parkkaraktär runt Nordsjön som kommer i spel på flera hål, vilket kräver eftertänksamhet. Särskilt låghandicapparen bjuds på ordentligt motstånd – spela förståndigt snarare än att panga på! De höga ambitionerna märks även i klubbhuset med tre övernattningsrum för uthyrning och restaurang som från i år drivs i ny regi av rutinerade Pernilla Rinne. Utsikten från uteserveringen gör sig väl ihop med den vällagade maten – en perfekt plats för golfsnack över en bit mat, helt enkelt.
www.kumlagk.se

5 tips

Pittoreska Wadköping

I friluftsmuseumet Wadköping i centrala Örebro möter dåtid nutid. Trähus och gårdar från fyra olika sekel berättar om livet förr i tiden. Strosa genom vackra miljöer och över kullerstensgator med sin gamla bebyggelse, besök utställningar, ta en fika och upptäck charmiga hantverksbutiker.

Lindbacka bruk

Invid Svartån strax väster om Örebro ligger det gamla bruket i Lindbacka med sin intressanta kulturhistoria. Förr i tiden fanns här både järnhantering, kvarn, pappersbruk, garveri och gummifabrik. I dag har bruket fått nytt liv och i de gamla lokalerna med sin historiska industricharm intakt huserar numera ett kafferosteri, antikaffär, galleri, delikatessbutik, kafé och andra kreativa verksamheter.
Lindbacka
www.lindbacka.se

Gå på slottsvisning

Örebro slott är en imponerande medeltidsbyggnad och ett självklart besöksmål i staden. Från början en enkel försvarsborg med fängelse byggdes det sedan under hertig Karls tid om till ett magnifikt renässansslott där många avgörande händelser i Sveriges historia har utspelats. Följ med på en fängslande visning och upplev detta levande kulturarv mitt i stan. Årets utställning Aquanauts bjuder även på en berättelse och upplevelse utöver det vanliga. 
Kansligatan 1
www.orebroslott.se

Smaka god bärs

Har du fått smak för öl? Det har Örebro också. I denna ölstad finns flera mikrobryggerier som erbjuder provsmakning, bryggeribesök och chans att brygga ditt eget öl. Äldst är Närke kulturbryggeri som gör kreativa ölsorter såväl smakmässigt som namnmässigt. Eller vad sägs om Port och tvärs, och veteölet Ich weiss? Kollegorna på Örebro Brygghus erbjuder stor variation av tradition och trend, såsom IPA, lager och smaksatt veteöl. På restauranger och pubar i stan erbjuds ett brett utbud av lokalt hantverksöl, inte bara från dessa två bryggerier.
Beväringsgatan 2b,
www.kulturbryggeri.se
Aspholmsvägen 14
www.orebrobrygghus.se

Skogsbada

Örebroarnas oaser är naturreservaten Oset och Rynningeviken. Båda ligger ett stenkast från stan. Njut av det natursköna landskapets våtmarker och ängar med sitt rika fågelliv, pausa vid en raststuga och spana på de många olika fågelarter från ett utsiktstorn. Öppna sinnena och hitta lugnet.

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights