Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sagolikt vackert på Hallandsåsen - Golfbladet
Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Sagolikt vackert på Hallandsåsen

Vi har alla vår historia.

Och förutom de förtrollande vyerna över det skånska höglandet är det därför ett par golfskor som fångar mitt intresse strax innan vi – två golfjournalister och en klubbchef – ska slå ut på Bjäre Goflklubbs första hål.

”Puttar – Alltid”

”Puttar” står det inskrivet på vänster häl av den annars svart och guldiga FootJoy-skon. På höger häl står det ”alltid”. Mina tankar spinner iväg, men svaret till varför Bjäres klubbchef Fredrik Melcherson en sen kväll valt just dessa ord ska inte låta vänta allt för länge på sig.

Golf är som ett kärleksförhållande. Tar man det inte på allvar så är det inte roligt, men tar man det allvarligt krossar det ens hjärta. Fredrik har chip-yips, och vad som enligt vissa är så nära ett brustet hjärta man kan komma. Men bra är det i alla fall att han tar den golf som spelas på Bjäre Golfklubb på allvar. Hans chipnings-historik är inte den mest unika med denna plats. Men klubbchefen har dock redan haft stor påverkan när det kommer till klubbens berättelse.

En historisk plats

Bjäre Golfklubb är vad man på de brittiska öarna skulle kalla en ”hidden gem”. I flera år har den i mångt och mycket fått finna sig med att leva i skuggan av de båda klassikerna Båstad och Torekov. Dessutom har man fågelvägen bara 17 kilometer (dock runt timmens bilfärd) till en annan klassiker i form av Mölle Golfklubb.  Men sakta men säkert håller man nu på att bli en egen destination, och vi ska snart förstå varför banan blivit ett populärt resmål för både göteborgare, stockholmare, tyskar och danskar.

Det första spadtaget togs den 7 februari 1989. Ett och ett halvt år senare började man spela och nya berättelser skulle skrivas på den redan tidigare historiska marken. Historiskt? Ja. Området är rikt på fornlämningar, vilket visar att här har varit bebott under alla perioder av förhistorien. Åtta bronsåldersgravar (varav två överplöjda) samt en skålgropsförekomst är registrerade i fornlämningsregistret. En noggrann inventering utfördes innan schaktningsarbetena påbörjades.  Klubben äger i dag dessa marker.

Man från bronsåldern?

Undantaget är ett hus till vänster om hål nummer fem. Här ligger ett till synes förfallet hus där en man som visserligen inte är från bronsåldern – men inte heller långt ifrån. När vi spelar det sjunde hålet – ett av banans vackraste och enligt scorekortet även svåraste hål – kommer mannen körandes hem mot sin bostad. Han har ett skägg som hade gjort tomten avundsjuk och kör en Volvo av äldre modell. Fredrik ler och vinkar och mannen vinkar vänligt tillbaka. Det är ett härligt spel.

Magnifik utsikt

Det sjunde hålet är riktigt bra. Utslagsplatsen är högt belägen och fairway som vaktas av ett vattenhinder till höger och stora bunkrar till vänster dogleggar en aning vänster. Desto djärvare du vågar vara med din drive, desto mer du vågar skära av vänsterkanten och desto lättare blir ditt inspel. Att hålet sedan ramas in av en magnifik utsikt över Bjärehalvöns böljande grönska gör inte saken sämre.

Fick ett ansiktslyft

I höstas gav Magnus Sunesson Bjäre Golfklubb ett rejält ansiktslyft när han såg över banans finish. Störst blev injektionen på hål nummer åtta. En kort par trea som tidigare spelades ganska brant uppför och till en väl inbunkrad green. Nu har tee flyttats ungefär 70 meter och hela greenområdet är ombyggt. Hålet mäter i dag bara drygt 100 meter, och har framför allt inte en enda bunker.
Lätt kan det låta? Men icke, sa Nicke.

Inte helt enkelt

Den lilla par trean öppnades för spel under våren och är en dunderhit. Samtidigt som det faktum att det inte finns några bunkrar kvar gör hålet mer spelbart för alla. Samtidigt kan en flaggplacering till vänster på green få låghandicapare att bli för aggressiva och sedermera se sin boll rulla ner i den avrinningsyta som lurar till vänster om green. Härifrån chippar (eller puttar) man upp för en vall – och det är minsann inte lätt.

Har något för alla smaker

Bjäre GK ligger högst upp på Hallandsåsen, det är ord direkt tagna från en nyligen publicerad annons. I samma annons lyfter man fram det faktum att banans gäster i snitt gett 4,9 av fem poäng i kundnöjdhetsundersökningar. Detta handlar självfallet inte bara om utsikten över Skälderviken och Kullaberg, en utsikt som fortsättningsvis är bäst från 17:e green.

Golfklubben har de senaste åren fokuserat på att ta bort skönhetsfläckar, och göra banan mer spelbar och kul för alla kategorier av spelare. Det är svårt att göra av med bollar samtidigt som greenområdena är tillräckligt utmanande för att stimulera den som söker utmaning.

Vänlig stämning

Men med handen på hjärtat handlar en helhetsupplevelse om så mycket mer än bara banan. Bemötande, restaurang och service är också avgörande faktorer. Banarbetare som glatt säger hej är bra för trevnaden och med en träffsäker restaurang med boendemöjligheter för både grupper och par har Bjäre Golfklubb lyckats träffa rätt även här.

Mycket kärlek i grytorna

Ambitionsnivån är hög på klubbens krog med det historiska namnet Salomon Krog. Man arbetar med lokala råvaror och serverar allt laktosfritt och till största mån glutenfritt. Det märks att det är en väl avvägd nypa salt och mycket kärlek i grytorna på Salomon Krog.

Nu när alla dessa komponenter håller så hög klass har Bjäre Golfklubb förvandlats till en egen destination väl värd att besöka.

Av Martin Hardenberger
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights