Abu Dhabi – högsta kvalitet på allt!
Det är ju nästan omöjligt att inte bli imponerad när sitter framför TV:n under vintern och tittar på golftävlingarna i ”Desert Swing” från Europatouren under vintern. De fantastiska golfbanorna, värmen, de lyxiga miljöerna … Vi beslöt oss för att åka till Förenade Arabemiraten för att ta reda på om det är så bra som det ser som på TV.
Ett av sju emirat
Abu Dhabi är huvudstaden i Förenade Arabemiraten och i emiratet Abu Dhabi, det största av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten. Abu Dhabi är alltså både ett emirat och en stad och ligger drygt tio mil sydväst om Dubai vid den Persiska vikens kust.
När Förenade Arabemiraten bildades 1971 fick det då mycket oljerika Abu Dhabi förstaplatsen och Dubai andraplatsen i federationen. Än idag är det Abu Dhabi som sitter på oljan och därmed rikedomarna och det märks. Här gör man ingenting bra. Här ska saker och ting vara bäst. Historiskt var pärlfiske en viktig näring här, sen hittade man olja i början av 60-talet vilket snabbt gjorde Abu Dhabi till en av världens rikaste stater. Abu Dhabi är numera ett internationellt handels- och finanscentrum, och när de såg att Dubai lyckades locka till sig turister från hela världen ville inte de vara sämre. Idag vimlar det av storslagna och smått galna projekt som gjort att turister från hela världen vallfärdar till emiratet.
Som den största och rikaste delen av federationen bidrar man med merparten av statsbudgeten, och har till gengäld federationens president, som samtidigt är härskare över Abu Dhabi. Pengar verkar det nästan finna obegränsat av, så mycket att man utan att blinka gav lillebror Dubai lånegarantier när finanskrisen slog till. Därför heter världens högsta torn Burj Khalifa, efter Shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan, härskare i Abu Dhabi och Förenade Arabemiratens president. Pengarna för skyskrapan i Dubai tog slut under byggandet av den och Abu Dhabi hjälpte då till, med kravet om namnbyte från Burj Dubai till Burj Khalifa.
Hästkapplöpning och golf i öken
Även om Abu Dhabi imponerar med sin storslagenhet är vi här för golfen. Här finns tre riktigt bra banor i mästerskapsklass – och ytterligare en i Al Ain, emiratets näst största stad. Vi landar i Dubai tidigt på morgonen och hoppar in i en taxi och beger oss söderut, rätt ut i öknen. Vi åker mot Al Ain som jag bara känner till som fotbollspelarens Marcus Bergs hemmaarena.
Al Ain betyder oasen på arabiska och efter en dryg timmes körning genom sand och åter sand dyker staden till slut upp som just en oas. Här finns inte alls lika mycket att göra som i det spektakulära Dubai och storslagna Abu Dhabi, istället är det här ett betydligt lugnare tempo, en skön start på resan helt enkelt. Vi checkar in på Al Ain Rotana mitt i staden som ska visa sig vara ett utmärkt hotell, men åker direkt vidare till Al Ain Equestrian, Shooting & Golf Club för veckans första golfrunda.
Vi kommer fram till anläggningen vid lunchtid och värmen är påtaglig. Kvicksilvret har nått upp till 35 grader kontrasten mot en vintrigt Sverige är total. Al Ain är inte bara en golfbana utan en hel multisportanläggning med skytte, galoppbana, rugby, kricket och mycket mer. Det är OS-klass på skytteanläggningen och det finns hundratals bås för olika typer av vapen.
Riktigt svettigt
Banan öppnade 2007 där nio hål, som nyligen renoverats, ligger inne i den stora hästkapplöpningsbanan och de andra nio alldeles bredvid. Banan är riktigt bra och det blir en häftig och lite märklig känsla att spela sig runt en bana som ramas in av den nästan två kilometer långa banan där jockeys börja värma upp sina hästar inför kvällens tävlingar. Banans kondition är riktigt bra, det är dock inte vår, vilket i kombination med den 35-gradiga hettan gör att vi tar en golfbil för att ta oss runt.
Efter en kort paus i klubbhuset ger vi oss i kast med de sista nio som inleds med vad som måste det längsta par 5-hål jag någonsin spelat. Det 10:e hålet mäter hela 678 yards från backtee, vi får stångas med 638 yards. ”Par is a great score here”, står det i banguiden. Vi håller med. Även de sista nio är fylld av gedigna och bra golfhål där vatten är i spel på ett strategiskt sätt på många av dem. Efter att slagit ett antal bollar i olika dammar på både 16 och 17 avslutas banan med ett vattenfritt sista hål, en läcker par 5:a som med alla sina 10 bunkrar gör att man inte kan slappna av förrän sista putten är islagen.
Häftig avslutning
Vi tar en öl i solnedgången i klubbhuset som börjar fyllas med folk då det vankas galopptävlingar. Två gånger i månaden är det tävlingar här och när solen går ner sätter strålkastarna igång och banan fylls av galopphästar och vi får en fartfylld och häftig avslutning på en härlig dag.
Mot storslagna staden Abu Dhabi
Vi lämnar öknen och åker nordväst mot kusten och staden Abu Dhabi. Även om mycket är dyrt här är bensinen det inte, cirka 5 kronor litern. Det är därför billigt att åka taxi och resan från Al Ain till Abu Dhabi tar en dryg timme och taxin kostar bara några hundra kronor.
Vi bor inne i affärsdistriktet men kommer under några dagar att flänga ut till de olika öarna och halvöarna som mynnar ut i den Persiska viken där man de senaste 20 åren byggt upp en nöjes- och sportindustri som inte liknar något annat i världen. Efter en natt på hotellet där AC:n fick jobba hårt för att svalka våra varma och lite brända kroppar, får vi i oss en rejäl frukost och beger oss till Abu Dhabi Golf Club med det kända klubbhuset i form av en falk och spelplatsen för Europatourens Abu Dhabi HSBC Golf Championship sedan 2006.
Behaglig upplevelse
Banan är ritad av Peter Harradine och stod klar i början på 90-talet. Det är en oas av grönt med ökenliknande waste areas runtomkring hålen. Från vår tee är banan inte särskilt svår utan tvärtom en riktigt behaglig upplevelse. De 90 bunkrarna på banan får många besök, men sanden är lätt att spela ifrån och greenerna både snabba och helt perfekta så det går att rädda sig ändå. Banan är väldigt uppskattad av tourspelarna och den uppskattas snabbt även av oss. Den är lika läcker som den ser ut på TV, men under vårt besök finns det inga enorma läktare som ramar in den sista greenen, vilket passar oss utmärkt. Den mäktiga falken på toppen av klubbhuset stirrar dock på oss, bara det är skrämmande nog.
Efter en god lunch medan värmen lägger sig något blir det tid att slå lite på den stora rangen där bollarna är snyggt uppställda i pyramider. När solen går ned tänds belysningen – inte bara på rangen utan även på Garden Course, klubbens niohålsbana som blir en perfekt avrundning på kvällen. Min spelpartner finner sig snabbt i det annorlunda ljuset från strålkastarna medan jag har svårt med både längd och djupseende. Å andra sidan är det en häftig upplevelse att få spela golf under den sena och varma kvällen.
Sand i mängder på Saadiyad Beach
Kvaliteten på golfbanorna i Abu Dhabi är smått fantastiska. Det gäller även Saadiyat Beach Club som vi spelar nästa dag, och som är den första bana som byggts alldeles vid den Persiska vikens kust. Gary Player är bandesigner vilket brukar innebära mycket sand och vatten. Och det stämmer verkligen här.
Den vackra seaside-banan med böljande fairways och intressant formade greener spelas runt lyxhotellet St Regis och ett par av hålen spelas precis intill stranden och havet. Variationen är stor, greenerna rejält ondulerade och såphala vilket gör banan väldigt svårscorad, men det spelar ingen roll, vi njuter av fulla drag.
En flock gaseller
En en extra krydda är det rika djurlivet på och vid banan, våra utslag på flera hål bevittnas av en flock gaseller och i havet utanför banan lär man ofta kunna se delfiner leka. Vi ser även några falkar i luften under vår runda.
Saadiyat Beach är utan tvekan en riktig toppbana där hålen vid kusten är bland de häftigaste golfupplevelser man kan få. Det finns fem utslagsplatser och vill man plåga sig själv kan man spela från tee 78, vilket gör den 7800 yards, men det är inte längden som banans utmaning ligger i, utan snarare greenerna, och att försöka undvika de nästan oräkneliga bunkrarna och waste areas som hela tiden är närvarande.
På Saadiyat Beach drog damernas Europatoursäsong igång i januari med Fatima Bint Mubarak Ladies Open med bland annat Caroline Hedwall på en fin tredjeplats.
Yas Links – En avslutning i världsklass
Nästa bana på schemat är Yas Links med Formel 1-banan och Ferrari World i fonden. Banan är ritad av Kyle Phillips, mannen bakom världsberömda Kingsbarns, och precis som där har enormt mycket arbete lagts ned för att få banan att kännas som att den alltid har legat här. Det tidigare träskliknande området har dränerats, flera miljoner kubikmeter massor har körts runt av bulldozers för att skapa detta mästerverk. För det är just vad Yas Links är. En riktigt mästerverk.
Hälften av hålen spelas längs vattnet, vilket ger en härlig linkskänsla där vinden har fritt spelrum. Greenern är helt perfekta men det krävs stort fokus för att få puttningen rätt på de emellanåt rejält undulerade och såphala greenerna.
Efter nio hål är vi rejält imponerade av banan, men det visar sig att vi har de bästa nio hålen kvar. Tolvan och femton delar på en enorm dubbelgreen och hål fjorton, ett drivbart par 4, kittlar i magen. Än mer kittlar det på hål 18, 646 yards från backtee, ”bara” 589 yards från vår tee, två tee längre fram. Och vatten längs hela vänstersidan. Greenen tycks ligga ute i vattnet, men en mycket lång bunker kan rädda oförsiktiga inspel. Kyle Phillips bana är en fullkomligt fantastisk skapelse där varje slag är spännande. Varenda bunker och hinder ligger smart och strategiskt utplacerade och dessutom är många av hålen vid vattnet sagolikt vackra. Det är lätt att förstå varför Yas Links redan är rankad bland världens 50 bästa golfbanor.
I klubbhuset passar vi sedan på att njuta av det fräscha och traditionellt inredda omklädningsrummet med full service innan det är dags för lunch. Här finns den lite mer formella restaurangen Barranca’s, med rätter på ett medelhavstema, och även Hickory’s Bar med sin brittiska pubkänsla.
Snabba bilar och ekologiska städer
Efter en fantastisk golfrunda och dito lunch beger vi oss bort till Ferrari World, en nöjespark helt på Ferrari-tema med bland annat attraktionen Formula Rossa, där man spänns fast rejält och sedan får uppleva åsnesparken i ryggen när man accelererar upp till 240 km/h och 52 meter upp i luften på mindre än fem sekunder. Den Ferrari-intresserade kan titta på många utställningsbilar från olika tidsåldrar och även prova en riktig racingsimulator. Ferrari World ligger alldeles vid Yas Links.
Här finns även Yas Marina Circuit, där F1-loppet Abu Dhabi Grand Prix körs och där kan man prova att köra snabba bilar helt själv, få en förevisning av Grand Prix-racingens historia eller sitta med som passagerare i en modifierad F1-bil i hastigheter på upp till 300 km/h!
Ett absolut måste för alla Abu Dhabi-besökare är att uppleva den storslagna Schejk Zayed-moskén. Den gigantiska, vita moskén med utsmycknader i guld rymmer plats för hela 40 000 gudstjänstdeltagare, även Khalifa Park med sitt häftiga museum är väl värt ett besök. Eller varför inte åka rätt ut i öken, till exempel till Liwa Oasis och surfa på världens största sanddynor? Mitt i all lyx och flärd kan ett besök i staden Masdar vara både nyttigt och intressant. Staden började att byggas 2008 och är ett projekt initierat av Abu Dhabi och Världsnaturfonden och förväntas vara färdig 2025. Masdar ska ge plats åt 50 000 invånare och har som målsättning att blir världens mest ekologiska stad och ska vara fri från koldioxidutsläpp, avfall och bilar och drivs av solceller och solenergi. Och just sol finns det som bekant gott om i Abu Dhabi.