Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheter

Härlig golf på ljusets kust

2020-01-06

Den spanska Atlantkusten består till stor del av oexploaterad natur och enorma sandstränder. Här på Costa de la Luz, ”Ljusets kust”, är tempot lägre, kanske likt mer ”spanskt” om man får uttrycka det så. Strax sydost om portugisiska gränsen, 30 minuter med bil, ligger El Rompido.

Perfekt läge

På El Rompido finns alla förutsättningar för en härlig golfsemester. 36 hål på två ganska olika banor och med tennis, cyklar och ridning som extra krydda. Från hotellet har du utsikt över flera av banans hål och även det naturreservat som omger banan. Vill du gå in till byn El Rompido så är du där på 15 minuter. Läget är med andra ord perfekt.

Behagligt tempo och klimat

Inte långt från El Rompido ligger Sevilla och på närmare håll Huelva. Klimatet är i princip det samma som på Costa del Sol. Själva byn El Rompido är en genuin spansk by med få turister, de turister som till äventyrs hittar hit är i regel spanska. Här finns några matbutiker och ett antal restauranger med givetvis mycket fisk på menyn. Vi njuter av små läckra gambas på byns bästa Tapas-ställe, Dona Gamba, och noterar att skaldjuren har fått rätt mycket flingsalt över sig, vilket ger en annorlunda smak jämfört med svenska räkor. Tillsammans med ett glas ljust öl, Cruzcampo från Sevilla, och något glas vitt vin från Rioja blir det en trevlig lunch.
Närheten till havet och floden utanför är påtaglig, inte minst märks det på marinan vid floden Rio Piedras.

36 hål av högsta klass

Golfen då? El Rompido har två bra 18-hålsbanor, Campo Norte och Campo Sur. Lite olika till karaktären men gemensamt är att de är välskötta, med oftast snabba, ondulerade greener, stora bunkrar och strategiska vattenhinder.
Campo Norte är den längsta av kanske tuffaste av banorna. Här finns heller inte lika många bollfångande pinjeträd som på Campo Sur. Banans första nio hål är ganska långa och ett bra utslag underlättar för en bra score. De sista nio är kortare, lite knixigare, där det gäller att spela med insidan av huvudet och tänka efter, före, slaget. Utsikten över strandängarna och naturreservatet Marismas del Rio Piedras är härlig från flera av hålen och grodorna har konsert i vattenhindren.

På Campo Norte spelar du i en orörd miljö med naturen som sällskap, och grodorna såklart. Visst är golf härligt! Campo Sur spelas i något flackare landskap, och banan har inte lika ondulerade greener. Här gäller det att placera slagen rätt för att inte hamna mask bakom träd eller utskjutande grenar. Ett bra exempel är hål nr 12, som är ett kort par 5-hål på endast 434 meter. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen då man har vatten på hela högersidan och förrädiska buskar och träd längs den vänstra sidan. Går du härifrån med ett par ska du vara glad!

Boende i harmoni

– Vilken morgon! Från balkongen ser du 18:e hålets green och nedanför dig ligger poolen. Det blåa vattnet skimrar inbjudande. Solen håller så sakteliga på att masa sig upp över de majestätiska pinjeträdtopparna och från restaurangen, nästan på en armlängds avstånd, strömmar förföriska dofter från nybakat bröd och croissanter.
Du känner att det här blir en speciell dag.
Golf Nuevo Portil ligger strategiskt nära den milslånga sandstranden och här härskar lugnet. Eller som det så träffande står i en broschyr om Hotel Nuevo Portil Golf: ”Det finns stunder då solen, luften, jorden och havet kommer tillsammans i en perfekt harmoni.”

Vi har nämligen lämnat El Rompido och tagit oss några kilometer söderut längs kusten till Nuevo Portil. Här bor vi på designhotellet Hotel Nuevo Portil Golf med runt femtio meter till första tee.
Det är lagom långt.
Vi sitter på balkongen och njuter av lugnet och den diskreta lyxen både i hotellet och på golfklubben. Hela platsen är ett utmärkt ställe för de med god smak och för alla som älskar kvalitet i livet.
Vem gör inte det förresten!

Hotell i Louisianastil

Hotel Nuevo Portil Golf är ett annorlunda hotell. Huvudbyggnaden ser snarare ut som ett Manor house i Louisiana än ett golfhotell i Andalusien. Personalen är vänlig och serviceminded och det röda plastarmband vi fick oss tilldelade vid incheckningen betyder att vi har ”semi-all-inclusive”, där drycker ingår under eftermiddagar och kvällar såväl i baren som i matsalen.
Mycket bra!
Det verkar fler än vi uppskatta. Kamraterna vid bordet intill i baren skottar lätt in 3-4 Bloody Mary innan middagen.
Inte illa!

På andra sidan landsvägen med mindre än 100 meter från hotellet har du havet och stranden. Här finns en trevlig promenadväg in till byn Nuevo Portil som ligger 5 minuter ner längs vägen. Testa gärna en lunch på någon av strandrestaurangerna, ”Chiringuitos”, som ligger direkt på stranden.

Stressfri golf

Nuevo Portils golfbana bjuder likt anläggningen i övrigt på en stressfri och avkopplande upplevelse. Banan har självklart sina svårigheter och utmaningar, och några av hålen får en att fundera över banarkitektens tankar. Men den är inte överdrivet dramatiskt och riktigt rolig att spela. Tror att de flesta spelare tycker om banan, där nybörjarna gillar breda fairways, oftast är det de i alla fall, och att det finns alternativa spelvägar. De som spelar bogeygolf uppskattar säker de ärliga greenerna. Är man lite tävlingsinriktad finns också möjligheten att låta hornen växa och ta den närmaste, och svåraste, vägen vid pinjeträden. Det finns också utmaningar för de duktiga spelarna eftersom åtminstone åtta av banans hål är dogleghål där det krävs att bra utslag för att ligga i en perfekt position för inspelet.

Det finns som sagt många pinjeträd runt banan, och ett pinjeträd består inte, som en vanlig svensk björk, till 80 procent av luft. Tvärtom! Det går nästan aldrig att slå en boll igenom ett pinjeträds krona. Pinjeområdet runt banan är faktiskt hela 11 000 hektar stort. Ingen idé att leta efter bollen vid alltför sneda slag med andra ord…
Annars början ronden tufft. Visst, fairways är brett som ett flygfält och du står och myser full av tillförsikt på tee, men vänta bara! Greenen ligger på en ö-liknande historia med en damm framför och på det här hålet ska du verkligen utnyttja de slag du fått på grund av ditt handicap. Spela det som ett par 6-hål så kommer resten av ronden att kännas väldigt trevlig!

Mer än golf

Inte långt från El Rompido eller Nuevo Portil ligger Cartaya, en liten stad med 18 000 invånare. Annars är Huelva huvudstaden i regionen med samma namn. Det tar drygt 20 minuter att köra från El Rompido till Huelva centrum.
I södra delen av Huelva finns den stora nationalparken Coto de Doñana, vilket är ett paradis för ornitologer. Där finns också byn El Rocio, där gatorna är av sand och där det mesta kretsar runt flamenco, hästar, sadlar och den stora pilgrimsvandringen i maj.
Hur många vet förresten att det var från Huelva som Columbus seglade ifrån när han kom fel och upptäckte Amerika? I närheten av staden Huelva finns El Monasterio de la Rábida, ett kloster som Columbus besökte innan han började sin resa. I närheten har man byggt en historisk hamn där man kan gå ombord på rekonstruktioner i full skala av de tre skeppen Santa Maria, Niña och Pinta som seglade iväg i augusti 1492 från El Puerto de Palos de la Frontera.
Det är nästan som om vi känner oss som upptäckare likt Columbus, som hittat pärlorna El Rompido och Nuevo Portil!

Costa de la Luz

Var: Costa de la Luz ligger i regionen Andalusien i sydvästra hörnet av det spanska fastlandet precis på gränsen till Portugal och Algarve.
Största stad: Huelva, i provinsen med samma namn där El Rompido ligger, cirka 150 000 invånare.
Statsskick: Konstitutionell monarki. Kungen heter Filipe VI av Spanien.
Valuta: Euro.
Religion: Katolicismen.
Språk: Spanska.
Tidszon: UTC +1, sommartid. UTC +-0 vintertid.
Stora helgdagar: 1 januari, Nyårsdagen, 6 januari, Trettondagen, 25 mars, Palmsöndagen, 30 mars, Långfredag, 1 april, Påskdagen, 1 maj, 15 augusti, Jungfru Marie Himmelsfärd, 12 oktober, Columbusdagen (Spaniens Nationaldag), 1 november, Allhelgonadagen, 6 december, Spaniens författningsdag, 8 december, Obefläckade avelsen, 25 december, Juldagen.
Klimat/golfsäsong: En året-runt-destination. Aldrig för varmt, aldrig för kallt. Högsäsongen är dock från november till april.
Tillgänglighet: God tillgång året runt.
Resa hit: Flyg till Faro i Portugal eller Sevilla i Spanien. Golfresor med exempelvis Golf Plaisir.
Med bil: Högertrafik, km. Max tillåtna alkoholhalt är 0,5 promille.
Vatten: Kranvattnet går att borsta tänderna i. Dock rekommenderas vatten på flaska.
El: 220 V.
Visum: Behövs inte.
Vaccinationer: Hör med din vaccinationsmottagning.
Mer information: www.spain.info/sv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights