Livsstil

Den goda golf-trädgården

Är du golf-intresserad och tycker om att vara utomhus öven utanför golfbanan? Då är det perfekt att fixa i trädgården, om man har en sådan vill säga. Numera finns det många anledningar till att börja odla egna grödor. Och det finns mycket som är både vackert och ätbart.

Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt har designat just detta – en ätbar, flerårig prydnadsträdgård.

Den goda golf-trädgården

Har du hört talas om permakultur? Eller skogsodling? Det här är två starka odlingstrender som väcker nyfikenhet. I Sofieros nya idéträdgård ”Den goda trädgården” får vi lära oss mer om att odla njutbart, hållbart och ätbart.

Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt
Kan en trädgård vara både vacker, hållbar och ätbar?

Plantera ätbara, fleråriga prydnadsväxter i trädgården och vips har du en mer lättskött och ekologiskt hållbar hemmaodling. Det finns faktiskt en lång rad perenner som är både lätta att sköta, vackra att titta på och delikata att äta. Och så blir pollinerare och jordens mikroorganismer nöjda och glada.

Latmaskens bästa val

–Att odla ätbara perenner är latmaskens bästa val. Jag är själv lite lat och alltid i tidsnöd, samtidigt som jag älskar att plocka ätbart från min egen trädgård, säger Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt som skapat ”Den goda trädgården – Njutbar, hållbar, ätbar”.

Den lättodlade fuchsians tidiga skott räknas till exempel som en delikatess i Asien. Skotten skördas, steks och äts ungefär som sparris.

Rallarros går att äta

Strandkål är nära släkt med våra odlade kålsorter. Mjölkört, eller rallarros, har genom historien använts som föda i Sverige. Exempelvis går det att koka te på bladen och äta skotten som sparris.

Väcka nyfikenhet

– Vi försöker skapa en vacker, inbjudande perennträdgård och visa vilka möjligheter som finns att odla på ett mer hållbart sätt. Men vi är också nyfikna på mer existentiella frågor, som hur vi i framtiden kan leva och odla mer i samklang med naturen. Jag vill gärna väcka en nyfikenhet och att fler ska vidga vyerna för vad odling och mat är, säger Sara Bratt.

Mycket att stå i med växterna

Febril aktivitet har rått inför premiären. Bortglömda kulturväxter är inte särskilt lätta att få tag på i den vanliga planthandeln. Därför har ett en plantskola fått i uppdrag att fröså och driva upp specialbeställda plantor.

–Det finns till exempel en rosa maskors. Det är ju underbart. Vad kan stoppa en från att odla en sådan sötnos? säger Sara Bratt.
Javisst. Man kan äta maskros –såväl rosa som gul! Bladen förvälls, steks och serveras med karamelliserad lök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights