Golfkrönikor

Är själva golfspelet bortglömt i Vision 50/50 från SGF?

Är själva golfspelet bortglömt i Vision 50/50 från SGF? Läs senaste reflektionerna från vår krönikör Johan Lindeberg.

Att ge mig in i en genusdebatt som man är som att vandra i ett minfält, men det känns angeläget för mig att spegla mina erfarenheter och synpunkter.

För att det inte ska råda någon tvekan om att jag är ute på hal is, vill jag understryka följande fakta: Jag är man. Jag är 74 år. Jag har spelat organiserad tävlingsgolf sedan 1958. Jag tillhörde eliten i Sverige under några få år och har numera 8 i hcp. Jag har stor erfarenhet av golf från många platser runt jordklotet. Jag spelar fortfarande mycket golf (mest med män), och dessutom året runt.

Sophie Ekman Wretlind

Låt mig först som sist säga att jag verkligen gillar att kvinnor spelar golf. Jag vet ju vad golfen har givit mig och jag ser gärna att många fler kvinnor kommer fram till att det är en fantastiskt bra möjlighet att utöva motion och social gemenskap. Mitt fokus i den här krönikan är på den delen som ligger i spelet golf. Den del som är ”allmänt fokuserad på beslut, ledning och styrning” innebär att det mest pratas om jämlikhet i mer generella termer. Här kan det handla mest om utformning av klubbhus, omklädningsrum, duschar, toaletter och mycket mindre om reverterade bunkrar, typ av gräs, spellinjer, stimptal etc.

Hur ska golfen bli mer attraktiv för den motionsgolfande kvinnan?

Det första som känns angeläget att betona är att det viktigaste är breddgolf. Den unga aktiva idrottskvinnan som är van att anstränga sin kropp är redan på likartad nivå som sina manliga kollegor. Det är kvinnan som ser möjligheterna att umgås med familjen och vännerna på golfbanan som är det normala och utgör bredden i nuvarande struktur. Familjekvinnan är gärna på golfbanan, men var är singelkvinnan? Med ett stort överskott av golfspelande ambitiösa och målinriktade män borde det vara en lämplig plats för möten.

bjäre
bjäre

Initialt anser jag att SGF gör helt rätt i att satsa på fler kvinnor i såväl ledande befattningar inom klubbarna som i antalet utövare. Om inte annat är det ju att verka för att få golfen att växa. Vid utgången av 2020 var den statistiska fördelningen bland Sveriges klubbregistrerade medlemmar cirka 25% kvinnor. Samtidigt som tillskottet blev netto ungefär 50 000 nya golfspelare är det en relativ minskning av antalet kvinnor i förhållande till manliga utövare när man jämför med 2019.

Vilka faktorer bör vara rimliga att ta mest hänsyn till?

Låt oss börja med bollen! Hur ser den optimala golfbollen för kvinnor ut? Vikt? Storlek?Har frågan ens övervägts annat än med compression och färg? För övrigt ser jag två stora hinder till att förändra en utveckling som främjar att kvinnor lockas till golfen. Dels är de befintliga banorna alldeles för långa för genomsnittligt kvinnligt golfspel, dels har det inte byggts så många med fokus på hur kvinnor spelar golf. När jag utifrån min egen erfarenhet konstaterar att 80% av kvinnliga golfspelare inte är intresserade av att tävla (annat än på sin höjd sinsemellan) så för det med sig att ambitionen att bli starkare, smidigare och därmed slå längre med bättre precision helt enkelt saknas.

Trots att det är lustfyllt att slå bra slag innebär de uppmätta längderna som kvinnor har i snitt på sina slag med olika klubbor att bollbanorna är för låga och bollen därmed rullar långa sträckor på marken där alla hinder som bunkrar, ruff och vatten finns. Jag är dessutom säker på att om det är något slag som jag bedömer att kvinnor inte gillar, så är det bunkerslag. Den kraft och/eller teknik som behövs för att slå igenom sanden, saknas hos många kvinnor. Intresset för rena teknikfrågor om hur man ska göra i teorin för att lyckas med ett specifikt slag är också något som är lågt prioriterat hos de kvinnor som inte seriöst går in för att tävla.

Hur ska motionskvinnan som golfspelare längta till att få scora och sänka sin hcp?

Jag är övertygad om att det enda sättet att göra banorna enklare är med mindre bunkrar, mindre vatten och utan upphöjda och snabbrullande greener. Var hittar vi dessa banor bland Sveriges ca 450 banor? Finns de ens på ritbordet? Tekniskt sett borde det inte vara så svårt att skapa en bana med kvinnligt fokus, men är det så hela kollektivet golfspelare vill ha det? Är en bana designad för kvinnor intressant för en man som går in för golf med höga ambitioner? Eller ens utan höga ambitioner? Är det inte så att det ligger i mannens natur att utmana sina gränser på ett annat sätt än vad kvinnor gör.  

Hofgårds GK

En sak är säker. Banor med ambitioner att spelas på ett enklare spelsätt är sällsynta. I södra Sverige är Oxie GK, Hylliekrokens Golfcenter, Glumslövs Golf och Hofgårds GK i Halland de enda jag kan komma på. De flesta anläggningar med ambitioner att arrangera ett mer kvalificerat golfspel är de med sammanlagd hållängd för kvinnliga golfspelare mellan 4000 upp till 5000 meter. Dessa banor är ofta designade med kvalificerade svårigheter i form av vattenfyllda diken, högt gräs, dammar, träd och buskar och upp till 90 bunkrar och/eller andra svårigheter.

Den lokala klubben som familjen är medlem i har så gott som alltid ambitioner att vara ”utmanande”, som om inte varje slag är en utmaning oavsett om det är på driving rangen eller på banan. Jag såg en gång en landsortsbana som gjorde reklam för spel enligt Pay & Play med att ”Här går du sällan på din hcp!” som om det skulle vara lockande för en medelålders golfkvinna med 27 i hcp (statistisk medelhcp för kvinnor).

Se över spellinjerna

Att bygga nya banor som är enklare görs inte i brådrasket, och att de idag för svåra befintliga banorna bokstavligt skulle plöja ner många miljoner för att bygga om och förenkla banorna känns inte speciellt sannolikt att genomföras om man-kvinnafördelningen är 70 – 30% på årsmötet. Det jag bedömer som den mest framkomliga vägen till förändring i det kortsiktiga perspektivet är att se över spellinjerna och väsentligt förkorta banorna på den ordinarie tee som damerna spelar. 

Båstad GK

Ett annat än mer känsligt argument är att om vi fortsätter att öka i antal spelare så att befintliga klubbar når sina medlemstak och det uppstår kö till anläggningarna blir det nog knepigt att ge kvinnor förtur framför de män som står längre fram i samma kö.

En möjlighet är onekligen att kommunerna skulle kunna bygga golfanläggningar av enklare slag för rekreation och motion för såväl unga som äldre, män som kvinnor.

Det är nog dessvärre ytterligare en tulipanaros!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights