Golfbanor i SverigeGolfpärlorNyheter

Badortsliv och golf i Öregrund

Öregrund är ostkustens badort. Det har staden varit sedan i slutet av 1800-talet. Numera är Öregrund fortfarande känd för sitt badliv, ”Badjävlar”, ”Badortsdagar” och ”Båtveckan” men även för golf! Öregrunds Golfklubb visar upp en fin bana från 1992 i en härlig roslagsnatur. 

Från slutet av 1800-talet fram till andra världskriget var Öregrund en omtyckt kur- och badort. Det var också under denna tid som sommargästerna från storstäderna köpte upp många av husen i Öregrund, vilket gjorde att halva staden stod tom under större delen av året. På grund av de minskade skatteintäkterna fick staden ekonomiska problem och till slut slogs Öregrunds stad samman med Östhammars stad 1967.

Fortfarande är Öregrund en av Sveriges bäst bevarade trästäder och en charmerande idyll, som bjuder på snickarglädje och atmosfär. Inte minst på färgsprakande solnedgångar i havet. Öregrund är nämligen den enda staden på ostkusten där du kan se solen gå ned i havet. Och den fina ön Gräsö ligger på en bilfärjas avstånd.
I Öregrund finns alla möjligheter att besöka charmiga butiker och njuta av lokala delikatesser på caféer och restauranger. Sommarstaden Öregrund bjuder också på flera årliga evenemang, bland annat Båtveckan i slutet av juli där många kända artister brukar delta. 2024 var det E-type och Hooja som uppträdde. I samband med detta anordnas också Roslagsloppet – en båttävling med målgång i Öregrund.

Charmig trästad

Jag går runt bland de charmiga trähusen och funderar över filmen ”Badjävlar”, som är en svensk TV-film från 1971 med manus av Lars Molin.  

Kortfattat handlar filmen om exploateringen av småstäder på ostkusten till sommarnöjen åt förmögna stockholmsdirektörer. Filmen beskriver inte sommargästerna på något särskilt sympatiskt sätt. Skådespelaren Ernst Günther hade huvudrollen som den motbjudande typen av förmögna män som jagar attraktiva fastigheter till sitt sommarboende.
Filmen bjuder också på återkommande sånginslag med trubadurerna Finn Zetterholm och Bengt Sändh, bland annat sången ”Sådan är kapitalismen”.
Det är mycket tidigt 1970-tal och den tidens politiska tankar.

Mitt boende är på det trevliga Gårdshotellet Klockargården, som ägs och drivs av Jennifer Grahn. Det är puttenuttigt och gulligt med små röda trähus med vita knutar från 1700-talet i olika terrasser och rosenträdgårdar. Det är underbart mysigt och romantiskt. Jag måste komma tillbaka och bara njuta!

Det finns gott om restauranger runt hamnen, trots att det är sent på säsongen, och jag fastnar för ett italienskinspirerat matställe. Senare somnar jag ovaggad i mitt fina rum och drömmer om birdies.

Golf i roslagsnatur

Golfbanan från 1992 ligger vackert inbäddad i skön roslagsnatur i ett lätt kuperat landskap med ekdungar. Parkeringen är nära klubbhuset och här finns också de närmast obligatoriska padel-banorna, som på många andra golfklubbar.

Solen skiner och Charlotte Axelsson, som är ordförande i Öregrunds Golfklubb, hälsar välkommen tillsammans med klubbens pro sedan 25 år tillbaka, Peter Andersson. Jag ser fram mot att spela banan igen. Vad jag minns är det en trevlig golfbana med utmaningar, som Bengt Lorichs mejslat ut i naturen. Bengt Lorichs var förresten en tidigare generalsekreterare för Svenska Golfförbundet innan han sadlade om och blev banarkitekt.

Peter får slå ut först. Det är ett bra utslag på det lagom svåra öppningshålet. Tricket är att undvika bunkrarna i främst vänsterkanten och att inte slå inspelet för långt. Greenen sluttar svagt ifrån och det finns en damm bakom.
Det blev ett lätt par för golfjournalisten och pron och en bogey för ordföranden.

– Vi har en stabil ekonomi och många runt 4 500 greenfeegäster årligen, berättar Charlotte Axelsson och fortsätter:

– Vi bedömer att vårt varumärke är starkt och väl förankrat hos medlemmarna och i de närliggande orterna Öregrund och Östhammar.

Aktivt miljöarbete

Sedan många år golfklubben gjort mycket för att minska sin miljöpåverkan. Det innebär att man sett över energianvändningen, tankar miljövänligt i fordonen, källsorterar allt avfall och lämnar det som är möjligt till återvinning.

– Målet är att vi ska bedriva en verksamhet som både på kort och lång sikt är positiv för allt och alla och inte förstör för framtida generationer. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något, säger Charlotte Axelsson.

Golfklubben har också fått Svenska Golfförbundets Miljödiplom 2010 och blivit internationellt miljöcertifierade enligt GEO 2013 (Golf Environment Organisation). 2013 tilldelades klubben också SGA:s (Swedish Greenkeepers Association) Natur- och miljöpris. Vi spelar vidare. Det tredje hålet tillhör banans bästa. Det är ett par 5-hål på 435 meter från tee 56, som är längst bak. Peter Andersson instruerar hur jag ska spela hålet:

– Det är viktigare att slå ett rakt utslag än ett långt. Placera andraslaget i vänsterkanten för att få ett lättare inspel och flörta inte med vattnet. Greenen ligger lite på en halvö i en damm. 

Förresten är de tee rekommendationer som pro Peter satt upp i klubbhuset värda att följa. Riktlinjerna är att herrar med lägre handicap än 6 slår ut från tee 56, har du handicap mellan 6 och 18 är det tee 55 som gäller och ligger du mellan 18 och 36 slår du ut från tee 51.
För damer gäller tee 55 om du har ett lägre handicap än 3, tee 51 för handicap 3 till 8 och tee 47 om du har mellan 8 och 36.

Trevlig bana

Vi njuter av ronden och vädret. Stundtals får vi även till ett och annat bra slag. Lorichs bana är lika trevlig att spela som jag kommer ihåg den och några återbesök måste såklart planeras in. Efter en traditionsenlig korv i kiosken efter nio hål spelar vi vidare. Bland de sista nio hålen kan det elfte hålet, ett fint par 3-hål på 148 meter, nämnas lite extra och så det vackra, böljande 16:e hålet, som dessutom är banans längsta hål med 483 meter, par 5. Riktigt bra.

– Jag tycker vi har en omväxlande bana i mycket god kondition, säger Peter Andersson.
Jag håller med honom. Och jag vet att klubben har stora ambitioner när det gäller att skapa en ännu roligare bana för flera grupper av spelare. Nästa gång ska jag försöka komma tillbaka i mitten av augusti, då det är ”Badortsdagar”.  För badortstiden är inte glömd i Öregrund. Den gamla badortsepoken lever upp igen under några augustidagar varje sommar med bland annat en stor dräkt- och hattparad. Då lär man få se damer i magnifika hattar och långa, frasande kjolar flanera på stadens gator och såklart även eleganta herrar, som struttar omkring och svänger med promenadkäppen.
Det passar perfekt ihop med lite golf och en övernattning på Gårdshotell Klockargården!

Text: Johan Dahlqvist
Foto: Carlotto Persson

Golf

Öregrunds Golfklubb
Antal hål: 18 + 6 korthål.
Övrigt: Driving range, klubbhus med restaurang och shop, två padelbanor samt tio ställplatser med el för husbilar och husvagnar.
www.oregrundsgk.com

Boende

Gårdshotell Klockargården
www.klockargarden.nu

Att göra i Öregrund

  • Societetsparken och se solen gå ned i havet på ostkusten.
  • Promenera i Tallparken och bada från solvarma klippor.
  • Öregrunds kyrka från 1490-talet och klockstapeln.
  • Forsmarks bruk i Forsmark, som har en anrik historia som ett vallonbruk med världsledande järn, som i England hette ”Oreground Iron” från 1570-talet.
  • Ta bilfärjan över fjärden till ön Gräsö.

Mer information

www.visitroslagen.se/oregrund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights