Nyheter

12 spelare att ha koll på 2024

Golfsäsongen på hemmaplan närmar sig så sakteliga men för proffsen har den varit igång för fullt i flera månader.  Vi har valt ut ett dussin golfare som har stora förutsättningar att göra succé i år. De är helt enkelt de 12 hetaste spelarna i världen just nu och fem av dem är nordbor, tre av dem är blågula …

Maja Stark

Stark har redan haft stora framgångar på Ladies European Tour där hon redan vunnit hela sex gånger. Hon gjorde även en lyckad debut i Solheim Cup där hon spelade hem 2,5 poäng till Europa. Nu är det mest LPGA-touren som gäller för Stark där hon inte riktig satt sin prägel än, men kommer nog att göra det i år. Hon klättrar stadigt på världsrankingen, är nu på plats 58 men lär vara topp-20 innan den här säsongen är över.

Passionerad lagspelare

Man såg glöden och passionen i Starks blick när hon peggade upp i sin första Solheim Cup förra hösten på spanska Finca Cortesin. Stark spelade bra hela veckan och vann en mycket viktig match i singlarna vilket starkt bidrog till att Europa behöll pokalen.

Årets mål för Stark

Maja Stark har haft stora framgångar i Europa, men hon har inte slagit igenom fullt ut i USA. Många tror att det sker i år och att hon vinner en stor tävling på LPGA-touren och tar ytterligare ett rejält kliv upp på världsrankingen.

Pierceson Coody

Var länge världens bäste amatör innan han blev proffs 2022. Är sonson till Charles Coody som vann Masters 1971 och son till Kyle Coody som spelade på Asian Tour, så golfen har alltid funnits i Piercesons liv. Han vann två gånger på Korn Ferry Tour förra året, kom sexa i rankingen och spelar därför i år på PGA-touren. Även tvillingbrorsan Parker fixade kortet till PGA-touren i år.

Världens bästa amatör

Pierceson rankades som världens bästa amatör våren 2021. Hans skola vann NCAA Men´s Golf Championship och han kom tvåa individuellt. När han blev proffs 2022 tog det endast tre tävlingar innan han vann på Korn Ferry Tour.

Slår långt och rakt

24-åringen spås en lysande framtid. Han har längden från tee och är även väldigt vass runt och på greenerna. Och man blir inte världens bästa amatör om man inte har ett bra psyke. Dessutom har ju Pierceson väldigt mycket golf i släkten.

Rose Zhang

Rose Zhangs framtid är så ljus ut att hon måste ha solglasögon. 20-åringen blev proffs i maj förra året efter en fantastisk amatörkarriär med bland annat en seger i Augusta National Women´s Amateur 2023. Övergången från amatör till proffs brukar vara en stor sak för många golfare, men Zhang vann direkt i sin första tävling som proffs. Det har bara hänt en gång tidigare på LPGA-touren, när Beverly Hanson gjorde det 1951.

Världsetta i över två år

Zhangs seger i Augusta National Women´s Amateur i april 2023 var en fantastiskt vinst i sig. Men den innebar även att hon då varit världens bästa amatör i 141 veckor. Ingen spelare har någonsin spenderat mer tid på toppen av den rankingen.

Har en växel till

Zhang har redan uppnått enormt mycket som amatör och hon vann direkt efter att ha blivit proffs, men efter hennes seger i juni förra året har det varit lite tyst om Zhang. Hon har dock spelet att vinna många segrar framöver och när hon hittar toppformen får alla andra spelare på LPGA-touren se upp.

Freddy Schott

Tysken Freddy Schott är fortfarande relativt okänd. Men de som har studerat 22-åringen säger att han är något alldeles extra. Schott blev proffs 2021 men hade en riktigt dålig första säsong på Challengetouren. Året efter gick det mycket bättre, så pass bra att han fixade kortet till DP World Tour 2023. Där blev det ingen succé men det blev det däremot i kvalet till årets säsong på DP World Tour som tysken vann på ett mycket imponerande sätt.

Eagle för att vinna

Schott behövde göra en birdie för att vinna slutkvalet till DP World Tour i höstas på Infinitum Golf i Spanien. Han gjorde en eagle. Han avslutade de tre sista varven i kvalet med ronderna 66-64-65 och blåste därmed förbi alla andra spelare.

En oslipad diamant

Schott är en kraftfull spelare som slår långt och har en förmåga att skjuta riktigt låga scorer när det stämmer. Har tacklat flera motgångar på ett bra sätt och golfvärlden gör bäst i att ha koll på tysken framöver.

Ludvig Åberg

Är såklart självklar på den här listan. Få spelare har skapat så stor uppmärksamhet efter sin ankomst till världscenen. På kort tid har Åberg visat sin enorma potential och 2024 kan bli året där han vinner någon av de absolut största tävlingarna. Vi skulle inte bli förvånade. Blev proffs i juni 2023 och har redan vunnit på DP World Tour och på PGA-touren. Och såklart även Ryder Cup.

Slog rekord i Ryder Cup

Luke Donald valde Åberg som ett av sina wild cards till Ryder Cup i Rom. Och han behövde inte ångra sitt val. Tillsammans med Viktor Hovland bildade de ett drömpar som bland annat slog världsettan Scottie Scheffler och den förre världsettan Brooks Koepka med 9/7. Nytt rekord i Ryder Cup.

Ingen major än

Det känns märkligt, men Ludvig Åberg har inte spelat i något major. Många är spända på att se vad svensken kan göra när han peggar upp på Augusta National i april i sin första major. Det kan bli succé direkt. Åberg är nog bäst i världen från tee, öser i birdies och har rusat upp på världsrankingen och kan nå hela vägen till toppen redan denna säsong.

Nicolai Højgaard

Dansken hade en fantastisk säsong ifjol som kulminerade med vinsten i DP World Tour Championship i Dubai. Har hyllats som en framtida stjärna sedan han och tvillingbrorsan Rasmus blev proffs 2019 och har vunnit tre gånger på DP World Tour. Har ännu inte haft någon riktig framgång i majors, men har spelet för att ändra på det. Var med i Europas lag i Ryder Cup och fick värdefull erfarenhet som tillsammans med vinsten i Dubai i november gör att det är läge för dansken att kliva upp en nivå 2024.

Spurten i Dubai

Nicolai Højgaards spurt i tourfinalen i Dubai förra året är redan en klassiker. Han gjorde fem birdies på de sista sex hålen för att vinna med två slag före Matt Wallace, Tommy Fleetwood och Viktor Hovland och han slutade två i Race to Dubai-rankingen efter Rory McIlroy.

Kraft och känsla

Højgaard slår långt och puttar bra. Bra egenskaper om man lyckas som golfare. Han osar av självförtroende efter förra årets succé och 2024 ser mycket spännande ut för dansk golf i allmänhet och för Nicolai Højgaard i synnerhet.

Tom Kim

Kim Joo-Hyung eller ”Tom” Kim har varit professionell golfspelare i över fem år, trots att han bara är 21. Han vann på Philippine Tour som 16-åring och har även vunnit på Korea Tour, Asian Tour och tre gånger på PGA-touren. Trots sin ringa ålder har Tom Kim redan vunnit 12 tävlingar som professionell golfare. Han gjorde succé i det Internationella laget i Presidents Cup 2022 och kom delad tvåa i The Open förra året på Royal Liverpool.

Näst yngste någonsin

När Tom Kim vann Wyndham Championship i augusti 2022 och två månader senare även Shriners Childrens Open blev han den näst yngste spelaren någonsin att vinna två tävlingar på PGA-touren.

Kan skjuta riktigt lågt

När han vann Wyndham Championship avlutade Kim med en 61-runda. Han har många gånger skjutit riktigt låga scorer, även i majors. Förra året kom han topp-10 i två majors.

Linn Grant

Har alltid setts som en stor talang med en tekniskt nästan fulländad sving. Blev proffs sommaren 2021 och har sedan dess vunnit fem gånger på Ladies European Tour, blivit årets golfare 2022 och samma år även årets rookie och årets spelare på Ladies European Tour. En av tävlingarna hon vann 2022 var Scandinavian Mixed på Halmstad GK när Linn Grant krossade både herrar och damer och vann med nio slag.

Vinnare på LET och LPGA

Grant spelade U.S. Women´s Open redan 2018 som amatör. Men 2023 var hennes första riktiga år på LPGA-touren och hon slog till med en seger i sitt debutår när hon vann Dana Open. Det lär komma fler segrar.

Sveriges nästa majorvinnare?

Grant har ännu inte riktigt fått till det i någon majortävling. En åttonde plats i Evian Championship 2022 är bästa placering hittills. Men hon har spelet och den mentala styrkan för att lyckas. Hon slår långt, och är fantastisk med järnklubborna. Kan slå till i år och bli vår näste majorvinnare.

Max Homa

Kalifornienfödde Homa slog igenom rätt sent i karriären och får nog kallas en ”late bloomer”.  Trots att han kom nia i sin första PGA-tour tävling som proffs 2013 dröjde det till 2019 som Homa slog igenom på allvar. Han vann då Wells Fargo Championship som 28-åring och efter det har det blivit ytterligare fem vinster på PGA-touren och förra hösten vann amerikanen även på DP World Tour när han tog hem Nedbank Golf Challenge i Sydafrika. Hans resultat i majors är inte så lysande men en 10:e plats i The Open ifjol imponerade.

Grym matchspelare

Homa vann alla sina fyra matcher i Presidents Cup 2022. Tre av dem gick hela vägen till sista hålet där Homa visade på en otroligt mental styrka. Även i Ryder Cup i Rom 2023 spelade Homa väldigt bra och drog in 3,5 poäng till USA.

Fantastiskt statistik

En titt på Homas PGA Tour-statistik från det senaste säsongerna visar att 33-åringen ligger i topp i ett antal kategorier. Han har väldigt få brister i sitt spel och är dessutom en fantastisk puttare.

Xander Schauffele

Amerikanen Schauffele har varit rankad bland de 10 bästa i världen de senaste fyra åren och är idag kanske den bäste spelaren som ännu inte vunnit en major. Han har dock varit topp-10 i majors hela 11 gånger och har även vunnit på PGA-touren sju gånger.  Även om det var ett tag sedan Schauffele vann är han ständigt med och hugger i täten. Har en tredjeplats och en fjärdeplats på PGA-touren den här säsongen.

Olympisk mästare

Schauffele saknar förvisso en majortitel. Men han har å andra sidan något som inte många golfare har: Ett OS-guld. På Kasumigaseki Country Club utanför Tokyo blev Schauffele 2021 den första amerikanen att vinna ett OS-guld sedan Charles Sands 1900.

Levererar alltid

Schauffele radar upp bra spel vecka ut och vecka in. Han är sylvass med sina wedgar och även med sin putter. Dessutom är han säker med drivern från tee och har ett starkt psyke. Det måste komma en majorseger snart för amerikanen. Kanske redan i år?

Charley Hull

Det är svårt att tro att Charley Hull endast är 27 år eftersom hon har varit med i världstoppen i över ett decennium. Hull blev proffs 2013, två månader innan hon skulle fylla 17 år. Hon blev Årets Rookie på Ladies European Tour det året och många trodde att Hull skulle vinna massvis med tävlingar. Så har det dock inte blivit. Är ojämn, men när spelet sitter, är hon bland de bästa i världen. Missade cuten i tre majors 2023 och kom tvåa i de övriga två. 

Fantastisk Solheim Cup-debut

Charley Hull kom med i det europeiska Solheim Cup-laget som 17-åring 2013 och blev då den yngsta deltagaren någonsin. Hon hjälpte Europa att besegra amerikanskorna på bortaplan för första gången i tävlingens historia och hon vann sin singelmatch mot storfavoriten Paula Creamer med 5/4.

Spännande säsong för Hull

Hull älskar att tävla och hennes golf har egentligen inga större svagheter. Hon slår långt och rakt och har ett bra närspel. Hennes humör på golfbanan kan dock spela henne spratt ibland. Kan hon tygla det kommer de riktigt stora segrarna snart.

Viktor Hovland

Precis som Schauffele jagar norrmannen Hovland sin första majortitel. Hade en fantastisk säsong förra året och vann då Tour Championship och hela FedEx Cup. Hovlands formtopp fortsatte även under Ryder Cup där han var Europas ankare och spelade hem 3,5 poäng på sina fem matcher och bidrog starkt till Europas seger i Rom.

En otrolig höst

Hovland vann de två avslutande tävlingarna på PGA-touren förra året vilket även gav totalsegern i FedExCup. Han kom sedan femma i BMW PGA Championship på Wentworth och tvåa i DP World Tour Championship i Dubai. Och där emellan var han dominant i Ryder Cup. Allt detta på några månader …

Förbättrat närspel

Viktor Hovland har alltid varit i ball-striker av rang. Han har kunnat slå de flesta slag på golfbanan, men chippningen har varit norrmannens stora svaghet. Efter att fått hjälp av coachen Joe Mayo kan han nu även det och han kliver in i årets säsong med ett enormt självförtroende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights