Golfbanor i DanmarkNyheter

Den sydligaste golfen i Danmark

Det finns fem golfbanor på öarna Lolland och Falster, söder om Själland och Köpenhamn. Det är utmärkt om du gillar att spela mycket golf på fina banor då det är lätt att få en starttid. Golf i Danmark är annorlunda med ”en lille en” och ”hygge”.

Det är inte långt från Kastrups flygplats utanför Köpenhamn till öarna Falster och Lolland. I princip är det bara att köra söderut i runt 12 mil och på lite över en timme är du på den mindre ön Falster. Lolland ligger lite mer åt sydväst. När du är här är du så långt söderut du kan komma i Danmark och i Rødby eller Gedser kan du ta färjan till norra Tyskland.
Men det är en annan resa.
Nu väntar en intensiv långhelg i vårt grannland med allt från innovativa ”smørrebrød” till läcker piggvar, skulpturer och så fem härliga golfbanor. Tyvärr hinner jag inte spela dem alla under helgen, men har besökt ett par av dem tidigare och vet hur trivsamma och inbjudande de är.


Helgen börjar emellertid med ett besök i Pomle Nakke Restaurant. Den ligger spektakulärt på kanten till de höga sanddynerna längs Falsters ostkust. Utsikten är svårslagen och vägen dit genom den vackra skogen är härlig. Restaurangen, som är omnämnd i White Guide Danmark, bjuder på nydanade ”smørrebrød” i en trivsam miljö.
Det är dags för vad danskarna kallar för ”frokost”, som på svenska översätts med lunch. Jag njuter av marinerad sill med ägg och pepparcréme samt handskalade små fjordräkor med ägg och hollandaisesås. För säkerhets skull förstärkt med en rejäl klick störkaviar från en odling i Belgien.
Svårbeskrivbart gott!

Sydligaste banan

Vid klubbhuset till Marielyst Golf Klub, i Danmark stavas Klubb med ett b, i semesterorten Marielyst, väntar klubbens ordförande Erik Nordahl-Pedersen. Marielyst är en pittoresk by med många gator bestående av trädäck. Och dessutom med en minst 20 kilometer lång sandstrand, som blivit utsedd till Danmarks bästa strand flera år i rad.
Ordförande Nordahl-Pedersen och jag kommer i samspråk med klubbens sociale pro, Harry Thomson, som startade sin bana som assisterande tränare på Royal Troon Golf Club i Skottland där för övrigt Henrik Stenson vann The Open Championship 2016.
Det blir en trevlig pratstund om golf i Danmark och Skottland.

Men tiden går och vi tar oss ut på tee till hål 1 på Danmarks sydligaste golfbana, 290 meter från tee 55. Ett lagom öppningshål. Efter ett antal hål tänker jag att Marielyst bjuder på en bra blandning av skogshål och öppna fairways i en omväxlande natur. Banan premierar precision före längd och även om banan är platt kräver den eftertanke på grund av de många vattenhindren.
– Klubben har 700 medlemmar med en ganska hög medelålder på 67 år, berättar Erik Nordahl-Pedersen.
Jag gillar att spels Marielyst, och det gör säkerligen även de runt 6 500 greenfeegästerna årligen, och Erik Nordahl-Pedersen är sympatisk att spela med så det blir en mycket trevlig rond. Men det är dags att åka till Lolland.

Piggvar i Saxkjøbing och kloster i Halsted

I Saxkjøbing checkar jag in på det ”ûbercharmiga” hotellet med samma namn. Sedan 1827 har hotellet erbjudit härbärge och god mat. Jag gillar hotellet mycket och det finns med på min lista över hotell jag vill åka till igen.
Middagen är också en upplevelse med en delikat hummersoppa följd av stekt piggvar från Langø, en annan av Danmarks många öar. En synnerligen välsmakande måltid i en trivsam miljö.

Dagen efter är det tidig avfärd mot Halsted Kloster Golf Klub på Lolland, cirka sju kilometer från Nakskov. Vid den gamla 200-åriga skogvaktarvillan, som nu är klubbhus, möter jag Michael Hedegart beredd med golfbil och allt. Det är strålande solsken idag igen så vi tar oss ut på banan direkt. Uppvärmningen får ske under spelets gång.
Öppningshålet är ett relativt enkelt par 5-hål, mycket bra, och vi kommer snabbt i väg. Min spelpartner visar sig vara en klart användbar källa till information eftersom han hjälper till med att arbeta som banarbetare på klubben. När han inte har fullt upp med att vara pensionär, vill säga.
Det är en trevlig bana runt det gamla benedikterklostret från 1100-talet och vackra Halsted Å. De första nio hålen går genom skog och några vattenhinder. Efter det nionde hålet finns en liten rastplats där Michael på danskt vis trollar fram ”en lille en”. En välsmakande ”Fernet-Branca”, som Michael säger ska vara bra för både magen och spelet.
Fan tro’t, men gott var det i alla fall!

De återstående nio hålen är mer dramatiska och är utlagda i ett betydligt mer kuperat landskap där det 18:e hålet går längs den mäktiga allén upp mot klostret. Det är en rolig bana att spela, som kanske ligger lite mer avsides jämfört med övriga fyra banorna, men väl värd ett besök.

Mäktiga Dodekalitten

Lunchen, vol-au-vent med kyckling i curry, äter jag i läckra Brasseriet Søllestedgaard där man också satsar på att brygga öl i ett mikrobryggeri. Väldigt god öl också.
På väg mot Kragenæs hamn åker jag först till fiskeläget Onsevig. Där ska min spelpartner Michael vara vågmästare och ha hand om invägningen vid distriktsmästerskapet i plattfiskmete. Herregud så många båtar och så många fiskare! Enkelt uttryckt går tävlingen till som så att när starten går sticker alla båtar ut på havet och fiskar plattfisk för brinnande livet i ett antal timmar och sedan är det fullt fart tillbaka till hamnen för invägning. Både totalvikt och största fisken räknas. Många plattisar blev det, allt från sandskäddor, rödtungor och rödspättor till skrubbskäddor.
Kul att få uppleva och Michael fick väga en hel del fisk.

Väl framme i Kragenæs hamn parkerar jag och tar en promenad på någon kilometer till ett av Danmarks mest unika och spektakulära skulpturer och monument – Dodekalitten. Det är ett surrealistiskt besök med höga stenskulpturer mitt ute i ”ingenstans” och med mystisk musik i högtalare i marken. Det är mäktigt och en upplevelse som finns med i rekommendationer från Lonely Planet och Trip Advisor.
Jag är glad att jag gick dit!

Hög kvalitet i Storstrømmen

Åker tillbaka till Falster för att bo på Hotel Falster, som ligger väldigt nära morgondagens spelplats, Golfklubben Storstrømmen här i utkanten av Nykøbing Falster. Banan är från 1995 och idag har klubben runt 500 medlemmar. Hotellet är fullt och det finns många glada, kanske lite för glada, danska golfare. Som svensk golfare på plats blir man snabbt populär och önskas välkommen tillbaka till Lolland och Falster från alla. Här finns det nämligen starttider att få på de fem banorna på öarna och alla verkar uppriktigt glada över att en svensk har hittat hit!
Dimman ligger ganska tät över nejden och Frank Westergaard Andersen och jag får hjälpas åt att titta efter bollen. Kanske mest jag eftersom Frank slår som en häst sparkar och hans boll flyger därför långt bort i dimman. Inte så konstigt förresten eftersom Frank är klubbens pro.

Banan är kul att spela, med några hål nära klubbhuset och där övriga hål är utlagda i både ett öppet landskap och ett område med stora ekar. Den är omväxlande att spela och jag gillar banan.
– Vi försöker ha en hög kvalitet på banan och är stolta över våra greener, säger Frank Westergaard Andersen. 

Golf & Go’Nat

Min golfweekend i södra Danmark är strax slut. Flyget väntar på Kastrup. Men jag vet efter tidigare besök att det finns två fina banor till på öarna; Falster Golfklub och Maribo Sø Golfklub. Hade gärna spelat dem igen nu, för Maribo är utlagd längs med Maribo Søndersø och fågellivet och naturscenerierna är rikt. En rolig bana att spela.

Och Falster Golfklub är Falsters äldsta bana men även ansedd som en av de bästa skogsbanorna i Danmark. De första nio hålen ligger i skogen med ganska smala fairways, det är krävande och tuffa hål där man vid eventuella skogsbesök gör bäst i att slå ut bollen på fairway den närmaste vägen, medan de avslutande nio hålen är i ett lite mer öppet landskap även om det finns skog här också. En rond här kräver att du använder insidan av huvudet och planerar slagen. Också har Falster ett litet ”Amen Corner” likt Augusta National där US Masters spelas. Det är hålen 2, 3 och 4 som bjuder på en stor upplevelse men är svåra att få till en bra score på.
Klubben besöks av runt 5 000 greenfeegäster årligen. Det borde vara fler! Det skulle det vara till både Lolland och Falster förresten. Det är en riktigt bra golfdestination med fem banor av hög kvalitet och skiftande karaktär.

Sympatiska Karin Pedersen från turistorganisationen Visit Lolland-Falster, berättar att golfpaketet ”Golf & Go’Nat” är populärt. Det innebär en övernattning på något av de deltagande hotellen, middag, frukost, två greenfee på valfri bana av fem möjliga till ett mycket konkurrenskraftigt pris.
Något att komma ihåg när du åker till Lolland-Falster för att spela golf och njuta av danskt ”hygge”.
”Pa gensyn.”

Text: Johan Dahlqvist

Golfbanor

Falster Golfklub
www.falster-golfklub.dk

Golfklubben Storstrømmen
www.storstroemmen.dk

Halsed Kloster Golfklub
www.halstedklostergolfklub.dk

Maribo Sö Golfklub
www.maribo.dk

Marielyst Golf Klub
www.marielystgolfklub.dk

Boende

Hotel Saxkjøbing
https://hotel-saxkjobing.dk

Hotel Falster
https://hotel-falster.dk

Mer information

www.visitlolland-falster.dk

www.visitlolland-falster.dk/golfoggonat

www.visitdenmark.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights