Golfbanor utomlandsNyheter

Belek – Hatkärlek med en magisk dragningskraft

Jag har kommit fram till att jag känner en hatkärlek till golffenomenet Belek. Detta golfparadis längs den turkiska Rivieran poppade upp från ingenstans i mitten av 90-talet. När den första golfbanan National GC öppnade 1994 kunde man motvilligt erkänna det var en riktigt bra golfbana. Den övergripande planen för området, som skulle innehålla ett 50-tal 5-stjärniga hotell och 11 golfklubbar och ännu fler golfbanor, kändes osannolik. Turkiet varken var eller är en golfnation. Däremot har Belek blivit en fantastisk golfdestination.

Cullinan Links Golf Club – Ny 36-hålsanläggning

Huvudorsaken till mitt besök i Belek är den nya 36-hålsanläggningen Cullinan Links Golf Club. Frågan är om man egentligen ska kalla den en nyhet. Det är gamla TAT Golf som senare fick heta Titanic Golf som nu ännu en gång ändrat namn till Cullinan Links. Denna tidigare 27-hålsanläggning har nu 36 hål så det är inte bara frågan om ett namnbyte. Det var några år sedan jag spelade den tidigare golfbanan och förändringen är total. De två slingorna Olympos och Aspendos kompletterar varandra på ett bra sätt. Olympos har hålen som spelas utmed havet och floden medan Aspendos går in mot land med bergen i bakgrunden.

Cullinan Links

De flesta skulle nog klassa Olympos som huvudbanan även om båda banorna håller samma höga kvalitet. Bunkersanden är lika kritvit och fairways lika frodigt gröna oberoende vilken av golfbanorna som man spelar. Skillnaden är till stor del att Olympos har hålen som går ner mot vattnet. Det är något magiskt med havet, även om det inte är i spel så ger det en extra dimension till golfen. Redan på hål två är man nere vid havet och spelar ett fint par 3-hål. Det följs upp med ett relativt tufft par 5-hål, särskilt om vinden ligger på från havet. Sedan vänder man upp från havet och på hål 5 har man i stället floden längst hela vänstersidan av fairway. Det finns några fler hål där havskänslan är tydlig, men resterande hål är byggda i parkbanestil och kantas av en del glesa ridåer av pinjeskog. Alla hålen är väldigt väldesignade och Olympos erbjuder verkligen en bra mix av olika typer av golfhål. Det infinner sig nästan direkt en positiv känsla av att detta är en golfbana som man utan problem skulle kunna spela flera gånger utan att ledsna. Det som kanske förvånar lite är att hålen vid vattnet spelas redan på de första nio hålen. De hade kunnat skapa en spektakulär avslutning på rundan.

Varken Olympos eller Aspendos är speciellt lång från klubbtee, till och med ganska korta från vit tee. Aspendos är den kortaste av banorna och för den som är långtslående så blir det ganska många wedgar på inspelen. Det finns till och med några par 4-hål där man kan nå in på ett slag med en bra träff och vinden i ryggen. Det hindrar inte att banan har sina utmaningar, Aspendos är både omväxlande och rolig att spela. Den stora skillnaden mellan banorna är de där hålen som Olympos har längs havet.

Cullinan Links ligger vackert vid både hav och berg.

En fördel med nya golfbanor är att finishen är utmärkt och i det här fallet känns det verkligen inte som att banorna behöver några år att växa till sig innan de blir riktigt bra. Faktum är att banorna har ett fantastiskt läge mellan hav, flod och de mäktiga Taurusbergen i bakgrunden. Det är klart missvisande och en aning förvirrande att de har ordet links i namnet. Det här är inga traditionella linksbanor men på Olympos är det tydligt att man på ett tilltalande sätt försökt förstärka linkskaraktären genom att plantera olika typer av högt växande gräs på sina ställen vid sidan av fairway. Att det inte är linksbanor gör inte upplevelsen sämre och de kommer säkert att etablera sig som några av de mer populära golfbanorna i Belek. Här finns även 9 hål som är elupplysta vilket gör att man kan öka antalet tillgängliga starttider och när det är som varmast så kan man spela när det är som svalast. För den som inte spelat på en elupplyst golfbana tidigare är det en upplevelse i sig. Det är fascinerande hur bra det fungerar och hur tydligt man ser bollen. Kontrasterna mellan den upplysta golfbanan och det kompakta mörkret är dessutom väldigt vackert.

Tar all inclusive till en helt ny nivå

När man byggde Titanichotellet fick golfbanan förutom en liten ansiktslyftning även byta namn. Nu när samma kedja öppnar sitt stora flaggskepp, hotellet Cullinan Belek, blev det en total renovering av golfbanan och nytt namn igen. Belek har blivit känt för hotellens enorma bufféer och frikostiga all inclusive koncept. När bland annat lyxhotellen Regnum Carya och Maxx Royal gick från att inte bara ha kvantitet utan även kvalitet trodde man att toppen var nådd. Belek upphör inte att förvåna och Cullinan är beviset att det faktiskt går att presentera en buffé för flera hundra gäster på ett aptitretande sätt och inge känsla av att varje lite rätt är lagad med största möjliga omsorg. Det finns även flera à la carte-restauranger och deras utpräglade kött- och grillrestaurang har en sju rätters avsmakningsmeny som verkligen är en kulinarisk resa med en mix av olika typer av kött av absolut högsta kvalitet.

Hotell Cullinan Belek har allt man kan önska sig.

På Cullinan Belek behöver man inte invänta frukostmatsalens öppettider då de givetvis har en restaurang som är öppet dygnet runt. Här serveras en utmärkt à la carte-frukost och även lunch och middag. Här finns något att stoppa i sig närhelst man är minsta lilla hungrig. Klubbhuset ligger i direkt anslutning till hotellet och närheten i sig skapar en golfstämning och det är skönt att man även kan äta eller ta något att dricka efter golfen inom all inclusive-konceptet. När Titanic Hotel, som ligger granne med Cullinan Belek, öppnade upplevdes det som ett enastående alternativ för golfare men i Belek så finns det alltid en nivå till.

Sueno Golf – En riktig golfresort

Sueno Golf är en av de golfanläggningar som jag gillar bäst och det är inte för att hotellet är bättre och större än något annat eller att de två golfbanorna är topprankade i Belek. Jag gillar att det känns som en traditionell golfresort. Golfhotellet är inte så vansinnigt stort och ligger verkligen direkt vid de två golfbanorna och det är så jag vill ha det. Att hela tiden ha närhet och utsikt över golfbanan ger mig en obeskrivlig golfsemesterkänsla. När jag peggar upp på hål ett på Pines så ser jag fram emot den smått galna fairwayen som är ondulerad som en tvättbräda. Det går nästan inte att hitta ett plant läge.

Sueno Golf är en klassiker i Belek.

Båda banorna går i pinjeskogsterräng som många andra av Beleks golfbanor. De båda golfbanornas stora utmaningar är hål 9 och 18 som alla går in mot golfhotellet. Man har skickligt lyckats maximera nyttjandet av den stora dammen framför golfhotellet. Här har man på ett genialt sätt klämt in två ö-greener och två greener ute på varsin halvö. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och försöka koppla bort alla intresserade blickar från de som sitter på uteserveringen när man ska spela in över vattnet. Sueno Golf är ett av få 4-stjärniga hotell i Belek men man skulle kunna säga att service och faciliteter är 5-stjärniga. De som bor på golfhotellet har nämligen även tillgång till det 5-stjärniga beachhotellet Sueno Deluxe. Här finns det över 600 rum och en uppsjö av olika restauranger och ett betydligt större spa än det lite mer modesta som finns på Sueno Golf.

Vad kan vara bättre än en linksbana i medelhavsklimat?

Lykia Links ligger lite för sig själv då det är en flod som skiljer anläggningen från resten av Belek. Detta gör inget då det sällan i Belek finns någon anledning att lämna de enorma all inclusive-hotellen. Visst har storstaden Antalya en mysig äldre stadsdel och man kan säkert fynda på någon av alla marknader. Merparten av all tid tillbringar man ändå på hotellet, golfbanan eller hotellets privata strand.

Flera av Beleks alla golfbanor är designade av kända golfarkitekter och Lykia Links är inget undantag. Man skulle kunna tro att det är en designer från de brittiska öarna i och med banans linkskaraktär, men hjärnan bakom Lykia Links är amerikanen Perry Dye som var son till det legendariska designerparet Pete och Alice Dye. Det är många som försökt skapa moderna linksbanor med originalen från den skotska kusten som förebild. Det är sällan som det blir helt lyckat och man får nog säga att Lykia Links är ett lysande undantag. Golfbanan är öppen och har knappt ett pinjeträd så långt ögat kan nå men hålen är ändå tydligt inramad med uppbyggda sanddynor

Linksgolf i turkisk värme är inte så dumt alls …

. Perry Dye har skapat en linkskänsla med detaljer som slipers i bunkrarna och till och med ett klassiskt blint utslag med siktpinne på hål 12. Det är egentligen ingen bebyggelse runt banan, vilket förstärker naturupplevelsen. Lykia har inga direkta svagheter och rivstartar med ett ganska tufft par 4-hål och sedan ett par 5-hål med ett lurigt upphöjt greenområde. Redan på hål 4 så är har man havet tydligt i bakgrunden. Men det är egentligen först på de sista nio hålen som verkligen går längs kusten men havet känns ständigt närvarande. När det blåser kan banan upplevas som tuff, men här regnar det sällan och är betydligt varmare än de 12 plusgrader som det ofta kan vara i Skottland.

Lykia World.

Hotellet Lykia World skiljer sig lite från många andra hotell i Belek då det är byggt i flera olika sektioner på ett större område. De flesta hotell har på sin höjd ett par hundra meter strand men på Lykia talar vi om en flera kilometer lång egen strand. Stranden är delvis ett naturreservat då det är här som havssköldpaddorna lägger sina ägg. I direkt anslutning till klubbhuset finns det en länga med ett 100-tal rum som är reserverade för golfare. Det separata boendet och det faktum att det endast är golfare som har tillträde till golfrestaurangen gör denna del av hotellet intimare och separerad från resten av hotellet. Det känns nästan som att man gör en utflykt till hotellet när man går de ca 10 minuterna till huvudreceptionen och de andra all inclusive-restauranger. Lykia är definitivt 5-stjärnigt när det kommer till golfen och många klassar golfbanan som kanske den allra bästa i hela Belek. När det gäller hotellet så är golfrummen både spatiösa och moderna medan hotellet som helhet är lite slitet och håller mer 4-stjärnig standard än den officiella 5-sjärniga.

Egentligen har jag lite svårt för det storskaliga i Belek med överdådiga hotell som kan härbärgera 1000-tals gäster och perfekta golfbanor som sorgligt nog inte har en enda medlem. Belek är så långt man kan komma från golfens ursprung men ändå vet att jag att jag kommer att resa tillbaka. Det är väl det som är hatkärlek att det finns en speciell dragningskraft som gör att man inte kan låta bli att ständigt återvända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights