Elisefarm – Från betesfält till exklusiv golf- & spapärla
”Hej Fredrik, det var länge sedan!”
Ingrid Linné kommer ut från kontoret och ger mig en stor kram. Ja, det var verkligen länge sedan. Senast jag var på Elisefarm hade jag just startat denna tidning och Elisefarm hade precis öppnat sin golfbana. Sedan dess har Elisefarm gått från en trevlig 18-hålsbana med ett charmigt klubbhus till att idag vara en av landets absolut främsta golf-och spahotell. Här finns numera allt för den passionerade golfaren och för den som bara vill ha avkoppling eller gastronomiska upplevelser.

Ingrid visar mig runt i området och jag får se det nya hotellet, Orangeriet, shoppen, anläggningens spa och allt osar kvalitet och stil. Men det noterade jag redan när jag här senast för nästan tjugo år sedan.
En jordnära start
Paret Ingrid Linné och Lars Ingesson övertog Elisefarm, en utgård till Bosjökloster, 1998. Tanken var ursprungligen att driva jordbruk på sina 165 hektar. Ingrid, som tidigare arbetat som jurist, och Lars, lantbrukare i grunden, beslöt sig för att satsa på något större efter en inspirationskurs i golfledning vid Alnarp.
2004 uppdrog man åt engelsmannen Martin Hawtree, ansvarig för klassiska banor som Royal Birkdale, att designa en 18-håls parkbana i engelsk stil. Invigningen skedde 2005, med Henrik Stenson och Louise Stahle på plats. Golfbanan präglas av Martin Hawtree speciella bunkrar som ligger vackert och framförallt strategiskt på nästan varje hål av Elisefarm vackra hedbana. Har du bra dag och undviker bunkrarna är det bara att gasa på, men har du en sämre dag kommer sandwedgen vara den klubba du använder mest.

Banan är verkligen en vacker naturupplevelse som slingrar sig genom kullar, stengärdsgårdar och vattenhinder med vyer över Ringsjön. Här kan gäster med lite högre handicap njuta av spelupplevelsen lika mycket som proffsen. Under åren har Elisefarm arrangerat många stora nationella och internationella tävlingar och tack vare att greenerna är byggda enligt USGA:s normer och sådda med den traditionella engelska grässorter rödsvingel, gör att de är spelbara nästan hela året om.
På driving rangen vid ettans tee kan du stå både inomhus eller utomhus och slå bollar samtidigt som Trackman håller koll och ger dig all information du behöver. Vid rangen finns även en parkering som ligger framför det vackra huset som fungerade som klubbhus i begynnelsen, men som idag har några av hotellrummen samt konferenslokaler.

På vägen upp mot herrgården och receptionen passeras både puttinggreen och den vackra dammen, som ligger alldeles bakom 18:e greenen.
Allt är vackert och välordnat och har en brittisk elegans över sig. Uppe vid huvudbyggnaden som tillsammans med herrgården och stallet ramar in puttninggreenen är det en känsla av att gammalt möter nytt. Herrgården var i princip rivningsbar när Ingrid och Lars köpte den, men istället har man varsamt renoverat den vackra byggnaden som är navet i hela anläggningen.
I den västra flygeln finns reception, butik, lounge, festlokal, några av hotellrummen samt Spaavdelningen och restaurangen Orangeriet. På andra sidan puttinggreenen ligger Stallet med sina tio rum.
Kvalitet, engagemang och hållbarhet
Ungefär en tredjedel av gästerna kommer hit för golfen, en tredjedel är konferensgäster och den sista tredjedelen gäster är dem som vill njuta av det goda livet. Ledorden på Elisefarm är kvalitet, engagemang och hållbarhet och det både syns, märks och känns. Kanske allra mest i restaurang Orangeriet. Kökschefen Robin Hägneryd skapar varje rätt från grunden utifrån filosofin från jord till bord, med en meny som förljer årstidernas växlingar. Det är en ny lunchmeny varje vecka och en gång i månaden en ny à la carte. Maten är närproducerat och hållbart står i fokus.

Maten matchas sedan med drycker som är noggrant utvalda av Elisefarms sommelier och efter en snabb titt i kommentarerna från tidigare gäster verkar resultatet vara mycket lyckat.
”Mysigt spa med lagom mycket folk. Fina omgivningar och fantastiska lokaler. Maten var något av det bästa jag ätit”
”Maten var fantastiskt god. Mysig spaavdelning. Golfbanan håller mästarklass”.
”Jättefin service och servitrisen kunde verkligen sin sak. Jättegod mat och spaet är underbart.
Kommentarer som sannolikt gläder ägarparet. Men för Ingrid gäller det att aldrig slå sig till ro utan ständigt förbättra och förfina sin produkt.
Anläggningens spa är centralt för upplevelsen och sannolikt minst lika viktig som golfbanan. Här finns inomhus- och utomhusrelax, tree utomhuskällor, bastu, ångbastu, fotbad och tre behandlingsrum.

Den uppvärmda utomhuspoolen är ett populärt tillhåll för gästerna och när man har badat och bastat klart kan man med fördel ta det lugnt i relaxavdelningens soffgrupper och vilosängar och drömma sig bort om morgondagens golfrunda eller till kvällens middag.
Mycket att göra
För de som inte är här för konferens eller golf finns det ändå otroligt mycket att göra. Förutom den goda maten och den härliga miljön går det att prova på lerduveskytte, cykla, footgolf, padel, eller att vandra, prova på viner eller ha Elisefarm som bas för att besöka slott och herresäten i Skåne.

Snart går det även att bo på området. Planerna på ett bostadsområdet på Elisefarm har funnits i 15 år och nu är det nära att det första spadtaget tas. Hela 750 bostäder ska det bli när allt står färdigt och man kommer att bygga enligt den engelska trädgårdsstadsmodellen med inspiration från Hampstead i norra London.
– Vår vision är att de boende i området ska vakna upp på morgonen, hämta tidningen, gå längs med odlingslådor där bin och humlor surrar och sätta sig på uteplatsen eller ta trappan upp till takterrassen. De kan ta sitt morgonkaffe med utsikt över den grönskande golfbanan och den angränsande lantliga idyllen. Några steg bort finns kvarterets hjärta, ett orangeri, där tomater växer sida vid sida med vindruvor och citrusfrukter, säger Ingrid Linné.

Det låter väl alldeles underbart!