FeatureLivsstilPorträtt

En nybliven 45-åring har rekord i sikte

Tiger Woods hade inte så mycket att fira när han blåste ut 45 ljus på födelsedagen dagen före nyårsafton. En fortsatt krånglande rygg, en pandemi som vände världen upp och ner och ett spel som hackade, så kan Woods summera året 2020, skriver Golfweek i ett reportage om den kände golfspelaren, som fyllde 45 år den 30 december 2020.

Reportaget i Golfweek berättar följande:

Det blev endast nio tävlingar för Woods under säsongen 2020 och ingen topplacering. Efter sin seger i Masters 2019 vilket blev hans 15:e majorseger och när han även vann ZOZO Championship vilket var hans 82:a seger på PGA-touren, delat rekord med Sam Snead, trodde nog många att segertåget skulle fortsätta även 2020.

Tiger Woods zozo 2020

Men hans resa 2020 blev ett förlorat år då Woods snubblade ner rejält på den officiella världsrankningen, Woods rankas för närvarande som nummer 41 efter att ha börjat 2020 som sexa i världen.

Sam Snead

Hans försök att försvara Masterstiteln från 2019 slutade med en 38:e plats. Han missade cuten i U.S. Open, i PGA Championship kom han 37:a. Faktum är att Woods inte vara nära en seger under hela säsongen. Istället såg han lite trött ut på banan, ibland till och med vilsen och frustrerad. Hans berömda fistpumpar efter sänkta puttar lyste med sin frånvaro hela säsongen.

tiger woods

– Jag har inte fått ihop alla bitar samtidigt, sa Woods före Masters.
– När jag slår bra drivar, slår jag dåliga järnslag. Och när det långa spelet fungerar, har jag inte puttat bra. Och när puttningen fungerat bra, har inte det långa spelet fungerat. Hela spelet har tyvärr aldrig fungerat samtidigt under året.

Tiger och Charlie Woods

Men i en tävling under säsongen 2020, då strålande Tiger. I PNC Championship fick han för första gången tävla med sin son, 11-årige Charlie Woods och när paret kom sköt 62-62 och kom sjua i tävlingen fick Charlie sociala medier att explodera med sin sving och sina manér som påminde mycket om sin far.

– Det var oerhört speciellt för oss och det är ett minne vi kommer att ha under hela våra liv, sa Woods efteråt.

Under det långa tävlingsupphållet som uppstod på grund av Coronan, spelade Tiger och Charlie mycket golf tillsammans på The Medalist. De tränade även på träninganläggningen vid huset i Florida och där har många far-och-son-matcher utspelats under året. Charlies talang är det inget fel på minsann och i PNC Championship gjorde han sin första eagle framför en mycket stolt pappa. Faktum är att Charlies golf kan inspirera pappa Tigers golf framöver.

Kan inte träna lika hårt längre

Men på grund av ålder och skador kan Woods inte träna lika hårt som förr. Han ligger på gränsen på vad kroppen tål och balansgången är svår – att träna tillräckligt mycket för att kunna spela bra utan att träningen förstör kroppen så att han inte kan tävla alls.

Tiger Woods

När Woods är i form kan han fortfarande matcha de bästa i världen. Han har fortfarande bra fart i svingen, slår bollen bland de bästa av alla, är strategiskt smartare än de flesta och vinnarinstinkten finns fortfarande där.

Första starten

I sin jakt på en 16:e major och en 83:e PGA Tour-titel som skulle göra honom historisk, kommer Woods sannolikt att spela 18 tävlingar under 2021. Det troliga är Woods gör sin första start för året i Farmers Insurance Open (28-31 januari), en tävling han har vunnit hela sju gånger och hans andra start blir i Genesis Invitational (18-21 februari).

Tiger Woods

Det blir såklart spel i årets majors: Masters (8-11 april), PGA-mästerskapet på Kiawah Island (20-23 maj), US Open på Torrey Pines (17-20 juni) och Open Championship på Royal St. George’s (15 juli -18). Samt Players Championship (11-14 mars) och Memorial (3-6 juni).

Spelar sällan två veckor i rad

Det kan även bli spel för Woods i WGC-Mexico Championship (25-28 februari). Men Woods spelar sällan två veckor i rad så den starten är oklar om det blir spel i Genesis Invitational. Samma gäller Arnold Palmer Invitational (4-7 mars), en tävling Woods har vunnit åtta gånger, men som spelas veckan före The Players Championship.

Frisk nog

Gissningen är att Woods kommer att spela högst fem tävlingar före Masters. Efter The Open kan Woods spela igen i WGC-FedEx St. Jude Invitational i Memphis (5-8 augusti) och om han är kvalificerad och frisk nog kan han spela i alla tre tävlingarna i FedEx Cup-slutspelet som börjar i augusti.

Kuba palm

I höst kan han åka till Japan för Zozo-mästerskapet (inget datum har fastställts). I december åker han med största sannolikhet till Bahamas för sin Hero World Challenge.

Sex wild cards

Även herrgolfturneringen i sommar-OS i Tokyo (29 juli – 1 augusti) kanske kan vara intressant, även om Woods ligger långt nere i rankingen där. Ryder Cup på Whistling Straights i Wisconsin (24-26 september) borde vara aktuellt, Woods ligger på 17:e plats i USA:s Ryder Cup-rankingen där de sex främsta kommer automatiskt med i laget. Kapten Steve Stricker har sedan sex wild cards att dela ut.

Fler tävlingar med Charlie

Så, beroende på framtiden för COVID-19 och hans rygg, liksom hans spelform, kan Woods spela så många som 16-18 tävlingar i år. Låt oss hoppas att många av dem kommer att vara med samma glädje han visade med sonen Charlie i PNC Championship.

Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights