Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
En svensk klassiker i ny skepnad - Golfbladet
Golfbanor i SverigeGolfpärlor

En svensk klassiker i ny skepnad

Hotellrumsfönstret är öppet och morgonens första golfgäng har samlats på första tee. Sommarnatten har varit varm, det kommer att bli en ny ljuvlig dag. Gänget verkar vara laddat och full av energi. Deras röster hörs tydligt. Ljudet av dagens första drive, slagen ut mot en behagligt bred fairway, är så nära att vi själva börjar tro att vi är med i bollen, att det är dags att slå.

– Som att vakna upp i en skön tältsäng på första tee, säger rumskamraten som i nästa stund bestämmer sig för att ta en tidig frukost.

Rummet ligger på den andra våningen i en ny flygelbyggnad. Strax nedanför ligger en liten puttinggreen och på nästan lika kort avstånd syns utslagsplatsen bland mäktiga lövträd och välformade ekar.Sträckan till frukostsalen är ungefär lika kort.

Här är det nära till allt. Vi lyckas ändå hålla avståndet 1–2 meter.

Sveriges enda baroni

Vi bor på Villa Baro. Att hotellet ägs av vårt lands enda baroni är en förklaring till namnet. Vi är i Åtvidaberg, på klassisk svensk golfmark, med hål som Långa Sjö och Korta Sjö ytterligare några meter nedanför oss.

Sjön heter Bysjön. På en halvö på andra sidan sjön ligger Adelsnäs med sin park och slottsbyggnad, byggd i engelsk stil, innehållande 83 rum och 4 500 kvadratmeter stort, i en affärstidning kallad Sveriges Downton Abbey. Det var i Adelsnäs allt en gång började, den fascinerande historien om en ägarfamilj som förvärvat sin mark sedan 1700-talet.

Den kortfattade moderna historien:

Eric Adelswärd drev baroniet, spelade golf och lät bilda Åtvidabergs GK på 1950-talet. Hans syster Anna Sparre startade snart ett golfhotell. Namnet Trädgårdshotellet var givet då det här tidigare fanns en trädgårdsmästarskola. Stammarna från huvudbyggnaden, ursprungligen Adelsnäs herrgård, hade fraktats hit över isen en kall vinterdag i början av årtiondet.

Lars ”Pluto” Johannisson och hans fru Gabriella kom hit från Stockholm för att driva restaurangen. Trädgårdshotellet blev ett begrepp bland svenska golfare som redan på 1970-talet förstod att en lyckad weekend handlar om golf, god mat och gott umgänge på ett golfhotell.

”Vi spelar golf, vi blir hungriga, vi äter och sedan spelar vi igen”, sa Pluto som förstod sina gäster.

Ny förpackning

Detta gäller även 2020. Dagens historia handlar om den svenska klassikern som återkommit i ny förpackning efter en investering i 100-miljonerklassen. VIlla Baro är det senaste tillskottet i den svenska golfhotellbranschen, skapat under ett och ett halvt års tid av ombyggnad och tillbyggnad, ungefär fem år från tanke till verklighet, invigt i april under en tid när väldigt få vågat och kunnat göra något liknande.

Världen drabbas av en pandemi – i Åtvidaberg öppnas ett golfhotell.

– Det var olustigt och svårt till en början. Flera gånger gick tankarna åt att skjuta upp invigningen. Men golfspelet kunde fortsätta i Sverige och golfbanan hade kunnat öppna tidigt på våren. Vi sa till varandra: ’När vi har kommit så här långt måste vi våga öppna’, berättar Gustaf Adelswärd.

Gustaf, 56, är baroniets aktiva ägare. I den här här historien är han framför allt Villa Baros ägare. Golfbanans ägare. Långa Sjös ägare.

Hur känns det att äga ett av Sveriges vackraste golfhål?
– Ha ha. Jag har levt nära golfen sedan jag som barn var här med mamma i Trädgårdshotellet. Hela familjen har alltid varit passionerade golfare. Det började ju med farfar som spelade i Linköping och Falsterbo och lät Douglas Brasier skapa Åtvidaberg. Jag kan se Långa Sjö från mitt hem och kontorsfönster. Men jag har själv aldrig fängslats av golfen som alla andra omkring mig. Personligen föredrar jag stunderna i kajaken ute i Bysjön”, säger Gustaf Adelswärd.

Han är den tionde generationens ägare av det Adelswärdska baroniet, en av Sveriges största privata egendomar, stadsfäst av kung Gustaf III år 1783.

Naturskönt

Företagets framgångar handlade först om kopparbruk, industriproduktion och elkraft, numera om skogsbruk, sågverk, fastighetsförvaltning, jakt och lantbruk. Markområdet är 23 000 hektar stort och sträcker sig in i Småland. Gigantiskt. Framför allt vackert med natursköna ekbackar, beteshagar och mängder av sjöar, tillika vattenhinder när vi ser det med golfarens ögon.

Hotellet blomstar igen

Golf- och hotellrörelsen är det femte och färskaste benet i Baroni Adelswärds verksamhet.

– Vi kände att Trädgårdshotellet hade gått åt fel håll under ett antal år. Vi ville behålla det. Vi ville se det blomstra igen. Sedan fem år tillbaka har vi funderat, diskuterat, arbetat och investerat för att skapa något nytt som ska hålla högsta klass från och med nu och många år framåt. När vi nu ser det färdiga resultat känns det verkligen fantastiskt. Det blev till och med bättre än vad vi kunde se framför oss under alla diskussioner, säger Gustaf Adelswärd.

Hela familjen

Han säger ”vi”. Bakom projektet står hela familjen. Frun Malin, dottern Ebba och sonen Wilhelm, båda syskonen involverade i Villa Baro, Ebba som nyutbildad inom hotel management i Les Roches i Schweiz.

Malin Adelswärd har som projektledare ansvarat för inredningen. Arkitektfirman 3dO anlitades med Ami Katz som huvudarkitekt. Inspiration hämtades från hotell som Fjällnäs och Esplendido i Porto de Soller på Mallorca. Materialen är hållbara och exklusiva, färgtonerna rogivande och där det passar också lekfulla.

Golfkänsla? Knappast interiörmässigt. Men golfsuget infinner sig snabbt efter en titt utanför fönstren och terrassdörren. Det sägs också att golfbollen rullar utmärkt på mattan i hotellkorridoren…

Yogasal med panorama-utsikt

I oktober 2018 gjordes den första sprängningen. Huvudbyggnaden revs ur för att totalrenoveras och innehålla ny restaurang, bar och golfreception. Lokala entreprenörer anlitades. En ny huskropp byggdes i direkt anslutning till den gamla. Den nya träflygeln rymmer nu 20 hotellrum, wellnessavdelning, skönt inredda mötesrum och en yogasal med panoramafönster från golv till tak för bästa möjliga utsikt över det artonde hålet.

På Eric Adelswärds tid

Parallellt där bakom sträcker sig det elfte hålet med tees, fairway och greenområde intill Bysjöns strandkant, även gränsande till den tionde greenen och det sjuttonde hålet, ett korthål med vatten där en match kan avgöras. Redan på farfar Eric Adelswärds tid förstod man hur marken bäst skulle utnyttjas.

En stenmur sträcker sig utmed hela avslutningshålets vänstersida. Strax till vänster ligger uteserveringen och den nya padeltennisbanan. Nere vid sjön finns kajaker för uthyrning. Strax intill går vandrarna ut på Östgötaleden som nu fått en del av sin sträckning i direkt anslutning till upplevelsehotellet Villa Baro.

Golf, mat och golf

Vi gör ännu hellre vår vandring med klubba och boll. Öppningshålet ger möjligheter till en lyckad start och en putt för birdie som råkar missas. Vi är ute i de förra trädgårdsmästarnas landskap. Det är de mäktiga lövträden, den rogivande naturen och en högklassig finish på fairways, semiruff, bunkrar och greener som skapar golfupplevelsen.

Numera kan klassiska Åtvidaberg kallas resortbana. Utan att behöva sättas upp för mästerskap ger banan den spelupplevelse som hotellgästen söker.

Kvalitetslyft

Lars Bonnevier – course manager, tidigare på Linköpings GK – har under snart tre säsonger ansvarat för det kvalitetslyft som givit banan tillbaka sin plats på de svenska rankinglistorna.

Satsas stort på anläggningen

– Tack vare alla de mäktiga träden som ramar in hålen kan vi hålla semiruffen kort. Bollarna ska hittas. Spelet blir snabbare. Naturligtvis är detta en underbar plats att förädla, speciellt när det satsas så stort på hela anläggningen. Enbart grejen att få en helt ny maskinpark att jobba med är få förunnat, säger Lars Bonnevier.

Nya Villa Baro

Lars möter upp på den nionde greenen. Han erkänner att den lutar. För mycket. Naturligtvis har han som greenkeeper tankar om hur banan kan utvecklas i takt med andra förändringar och förbättringar på nya Villa Baro.

– I en sådan här miljö finns möjligheter, säger han. Även arkitekten Pierre Fulke har börjat titta på dem. Det finns till exempel sätt att få den nionde greenen att ansluta till hotellbyggnaden, allt för att skapa mer liv och rörelse kring klubbhusområdet. Tionde hålet skulle kunna bli ett fantastiskt korthål. Till exempel. På rätt sida av infartsvägen, dessutom…

Idéer finns och frågorna väcker nyfikenhet. Hur skulle ett avslutningshål se ut nere vid sjön?
Frågan kan bollas med Anders Scharp, nyanställd vd på Villa Baro efter en tid som styrelseordförande.

Spännande resa framöver

– Jag älskar ju golfen – men det är nog bäst att lita på Lars och de andra i den frågan. Jag ser fram emot att göra mitt för hotellanläggningens fortsatta utveckling. Vi har en fantastiskt spännande resa framför oss.

Minst lika viktigt är det att vi även 2020 kan erbjuda den exklusiva matupplevelse som Pluto Johannisson en gång skapade, säger Anders Scharp, tidigare restaurangchef på Arlandastad Golf och Trosa Stadshotell, tillsammans med sin fru Agneta med i starten av Åda Golf & Country Club.

Närodlade råvaror

Dagens krögarteam på Villa Baro – Tomas Collin, Urban Däljemar och Thomas Gustafsson – har alla stått i köket under Plutos tid. Nu är de tillbaka. Den här dagen är kräftorna nyfångade i Bysjön inför kvällens kräftskiva. Många av läckerheterna på menyn består av råvaror från baroniets ägor. Nötkött från gården Rösten, lamm från Adelsnäs, hjort och vilt från de egna jaktmarkerna, fisk och grönsaker och drycker från lokala leverantörer.

På Trädgårdshotellets tid var middagstiden 19.30. Halv åtta prick. Vid försenad ankomst kunde middagen utebli. På Villa Baros tid är vi något mer flexibla. Plutos gamla devis sedan 1970-talet kommer ändå alltid att hålla: ”Vi spelar golf, vi blir hungriga, vi äter och sedan spelar vi igen”.

Av Tomas Hagfeldt
Foto Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights