Golfbanor i SverigeNyheter

En toppanläggning som fortsätter att utvecklas

Om två år fyller Kristianstads GK 100 år. Planen är att då kunna konkurrera fullt ut med toppklubbar såväl i Sverige som i Norden.

Klubben har under lång tid varit en attraktiv plats för både medlemmar och besökare. Golfbanorna har nyligen renoverats, East 2017 och West 2021. Designansvarig för renoveringarna har Pierre Fulke varit – Sveriges hetaste banarkitekt. Näst i tur i utvecklingsfasen står ett nytt klubbhus. Skisser på det nya klubbhuset har nu släppts av arkitektbyrån Krook & Tjäder. Det blir ett spännande koncept där träfasader och trätak gör att de generöst tilltagna byggnaderna kommer att smälta väl in bland tallar och grönytor. Stor tonvikt har lagt på sociala ytor där planerade och spontana besök skapar klubbkänsla.

Redan 2014 när Jan Bengtsson gick in som huvudägare, i en då för klubben tuff ekonomisk situation, flaggades för att en avgiftshöjning på sikt var nödvändig för att behålla Kristianstads Golfklubbs konkurrenskraft. Ett generöst avtal för klubbens medlemmar slöts där det bestämdes att årsavgiften skulle vara oförändrad i åtta år det vill säga fram till och med år 2022. Årsavgiften för helt fritt spel kommer år 2023 att ligga på 13 500 SEK. Ett troligen mycket populärt alternativ är vardagsmedlemskap samt spel efter klockan 17:00 på helger för 9 500 SEK.

Fantastiska förutsättningar

Den mest berömda 18-hålaren East har redan positionerat sig som en av Sveriges bästa. De fantastiska förutsättningarna med det eftertraktade underlaget (ett 12 meter djupt sandlager) skapar möjligheter för spel och skötsel i toppklass. Vackra tallar ramar in hålen och skapar referenspunkter. Fairways och greener är oerhört välskötta, men det som kanske är mest slående är hur väl layouten är gjord. Bunkersystemen ligger exakt där de ska vara, vattenhindren är på väl valda platser och högruffen kräver sneda slag för att vara i spel. East är en rejäl utmaning och med ett speltempo på vanligtvis fyra timmar blir upplevelsen ännu starkare om man är en erfaren golfspelare. För att förstärka den estetiska upplevelsen är alla skyltar och teemarkeringar producerade i minimalistisk design av metall som naturen färgar efterhand.

West heter den 18-hålare som kompletterar East. Här har det i ombyggnationen tagits fasta på att skapa en spelvänlig bana med stora och mjukt ondulerade greener samt att avstånden mellan hålen kortats av. Fairways är generösa och bunkrarna rimliga även för medelgolfare. Förändringarna har blivit över förväntan och många medlemmar spelar lika många rundor på West som på East. Banan har mycket fina linksegenskaper och spelas vanligtvis relativt hård. Här får du utdelning på bra träffade drivar och kan med fördel använda dina chip-and-run kunskaper. West har också blivit ett populärt alternativ för tidiga morgongolfare som vill hinna med en runda innan arbetet.

Ökande intresse från Danmark

Kristianstads GK har i många år varit en favorit för golfgrupper från svenska golfklubbar och kamratgäng. Nu ser man även ett ökande intresse från danska golfgäster där säkert möjligheten att bo i lodgerna har ökat attraktionskraften. År 2024 när nya klubbhuset står färdigt kommer denna golfdestination att vara svårslagen i Sverige. Lägger man samman fördelarna med en mycket lång säsong (året runt på West), en toppbana i East, faciliteter av högsta klass och en mycket hög servicenivå så blir detta något att bita i för Bro Hof Slott GC, Visby GK, Barsebäck GCC och andra golfanläggningar. I framtida planer ingår även byggnation av permanentbostäder på området och vem skulle inte vilja bo här?

Text: Peter Ellqvist

Foto: Jacob Sjöman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights