Golftävlingar i EuropaNyheterTävlingar

Europa leder – Men USA närmar sig

Efter lördagens foursomematcher var USA ett rejält sargat lag. Världsettan Scottie Scheffler satt och grät efter att han, i par med Brooks Koepka, förlorat mot Viktor Hovland och Ludvig Åberg med 9/7. De största siffrorna i Ryder Cups 96-åriga historia. I den sista foursomematchen tog Jon Rahm och Tyrrell Hatton hem hål 16 och 17 och därmed var den matchen vunnen och Europa hade en ledning med 9,5 mot 2,5.

Det kändes som att Ryder Cup var över.

Men vi vet från tidigare upplagor att det kan svänga snabbt och det blåste amerikanska vindar över Marco Simone Golf & Country Club på fredagseftermiddagen när USA vann tre av de fyra bästbollarna och närmade sig Europa inför söndagens singelmatcher.

Miraklet i Rom?

När USA vann Ryder Cup 1999 låg laget under med 10-6 inför den sista speldagen. De vände och vann med 14,5 mot 13,5 där vi kanske mest minns deras firande på den 17:e greenen efter en sänkt långputt från Justin Leonard framför ögonen på José Maria Olazábal.

Europa låg under med samma siffror 2012 men vann, en vinst som fick namnet ”Miraklet i Medinah”.

Inför söndagens singlar i årets Ryder Cup är ställningen 10,5-5,5 till Europa.

– Vi har 12 killar i laget. Jag tror att varenda en kan vinna sin match imorrn, sa USA:s kapten Zach Johnson.

Under fredagseftermiddagen tog USA först en övertygande vinst i den första bästbollmatchen. Sam Burns och Collin Morikawa vann mot Viktor Hovland och Ludvig Åberg med 4/3. Åberg lyckades inte behålla sitt fina spel från morgonens foursome och USA var tidigt många upp i denna match som tog slut på det 15:e hålet.

Nästa poäng till USA kom direkt i matchen efter när Max Homa och Brian Harman besegrade Tommy Fleetwood och Nicolai Hojgaard. Justin Rose och Robert MacIntyre vann sedan mot Justin Thomas och Jordan Spieth och allas blickar riktades mot den spännande matchen mellan Rory McIlroy och Matt Fitzpatrick mot Patrick Cantlay och Wyndham Clark.

Europa var länge upp i lördagens sista match, men Cantlay avslutade med att sänka birdieputtar på 17 och 18 och kunde därmed vinna med 1/0 inför snopna européer.

– Vi fick äntligen ett ögonblick att fira lite, och nu ska vi göra allt för att vända på detta, sa Cantlay efteråt.

Stökigt på slutet

Under firandet på den sista greenen på Marco Simone viftade de amerikanska spelarna med sina kepsar som en ironisk gest efter de rykten som cirkulerat under veckan att Patrick Cantlay vägrar att spela i keps för att spelarna inte får betalt att spela Ryder Cup. När Cantlays caddie, Joe LaCava, fortsatte att vifta med sin keps nära Rory McIlroy som förberedde sig för sin birdieputt, blev stämningen mycket spänd. En stund senare sågs de båda skrikandes på varanda utanför klubbhuset.

– Rory bad Joe att flytta på sig, men Joe stod kvar och rörde sig inte på ett tag och fortsatte vifta med hatten, så därför blev Rory upprörd, sa Europas kapten Luke Donald.

– Det fick lite momentum på slutet och de fick säkert upp lite hopp tack var det. Men vi leder med fem poäng och vi är en fantastisk position inför singlarna. Killarna har spelat fantastisk golf i två dagar och jag är övertygad om att de kommer att göra det även imorgon.

Foto: Getty Images

​Söndagens singelmatcher

11:35                 Jon Rahm mot Scottie Scheffler

11:47                 Viktor Hovland mot Collin Morikawa

11:59                 Justin Rose mot Patrick Cantlay

12:11                 Rory McIlroy mot Sam Burns

12:23                 Matt Fitzpatrick mot Max Homa

12:35                 Tyrell Hatton mot Brian Harman

12:47                 Ludvig Åberg mot Brooks Koepka

12:59                 Sepp Straka mot Justin Thomas

13:11                 Nicolai Hojgaard mot Xander Schauffele

13:23                 Shane Lowry mot Jordan Spieth

13:35                 Tommy Fleetwood mot Rickie Fowler

13:47                 Robert MacIntyre mot Wyndham Clark

Klicka här för att komma till ledartavlan från Ryder Cup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights