Äta & Bo

Fick du julskinka över? Skippa matsvinnet med nya recept

Julen är förbi, granen kanske har åkt ut och julskinkan är delvis uppäten. Men vad händer med den del av julskinkan som blev över? Att minska matsvinnet och nyttja rester på smarta sätt är både miljövänligt och kreativt. Att omvandla julskinkan till nya och spännande rätter är ett utmärkt sätt att göra det. Här är några goda skäl att ge resterna av julskinkan ett andra liv i köket.

1. Hållbarhet

Varje år kastas enorma mängder mat, speciellt under högtider som julen. Genom att använda rester från julskinkan istället för att kasta dem bidrar du till att minska matsvinnet och därmed avfallsmängden. Det är ett litet, men viktigt, steg mot en mer hållbar livsstil.

Kreativitet i Köket

Att använda julskinkans rester till att skapa nya rätter är en utmaning i kreativt matlagande. Det öppnar upp för att prova nya recept och kombinationer som du kanske inte hade tänkt på tidigare. Från pasta till sallader och grytor, möjligheterna är många!

3. Ekonomiskt Fördelaktigt


Genom att använda rester av julskinkan kan du spara pengar på matinköp. Istället för att köpa nytt kött eller andra proteinkällor kan du använda det du redan har till hands och på så vis sänka kostnaderna för matlagningen.

Några Receptidéer:

1. Pasta Carbonara med Julskinka:

Använd skinkresterna istället för bacon i en klassisk carbonara. Skär skinkan i små tärningar och stek dem tills de är krispiga. Blanda sedan med pasta, äggula, parmesan och lite svartpeppar för en enkel och smakrik rätt.

2. Skinkpaj:

Skär julskinkan i mindre bitar och lägg dem i en pajdeg tillsammans med grönsaker och ost. Servera med en fräsch sallad för en härlig måltid.

3. Skink- och Potatisgratäng:

Skiva rester av julskinkan och potatis tunt och varva dem i en form med en sås av grädde och ost. Gratinera i ugnen tills det får en härlig gyllenbrun yta.

Att göra om rester av julskinkan till nya rätter är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet och samtidigt utmana dig själv i köket. Ge det ett försök och låt kreativiteten flöda. Du kommer att få njuta av nya smaker och samtidigt bidrar du till en mer hållbar livsstil – en vinn-vinn situation för både dig och miljön.

Ingredienser

  • Kokt potatis
  • Strimlad julskinka
  • ¾ Tomatsås
  • ¼ Grädde
  • Riven ost
  • Svartpeppar
  • Överblivna örter

Gör så är:

1. Dela eller skiva den kokta potatisen

2. Blanda potatis, strimlad julskinka, tomatsås och grädde

3. Lägg allt i en ugnsfast form strö riven ost över gratängen

4. grädda i ugn 175°c tills den känns färdig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights