Golf på Hisingen
Visst kan man spela golf på Hisingen, Sveriges tredje största ö. Här finns tre klubbar, Torslanda Golfklubb, Sankt Jörgen Park och Albatross Golfklubb med banor av olika karaktär och utmaningar. Dessutom på nära avstånd av centrum av Göteborg.
Nästan längst västerut på Hisingen, inte långt från färjan till Öckerö, ligger mysiga Torslanda Golfklubb. Adressen är Viktor Setterbergs Väg. Det förpliktigar. Detta eftersom Viktor Setterberg brukar anses som den svenska golfens fader och han byggde en bana redan 1894 i närheten av var klubben finns idag.
Viktor Setterberg var även med i bildandet av Göteborgs Golfklubb i Hovås och på deras hemsida står det: ”Redan 1891 kom golfen till Göteborg och på initiativ av den engelske pastorn A.V. Despard bildades Gothenburg Golf Club samma år. Banan låg vid Sandviken på Hisingen och många av medlemmarna var inflyttade engelsmän. När pastor Despard återvänder till England 1894 läggs klubben ned. Samtidigt har golfintresset väckts hos affärsmannen Viktor H. Setterberg, en händelse av största betydelse. Setterberg kom att bli golfens stora propagandanamn och benämns i den svenska golfhistorien som den svenska golfens fader. Han introducerar golfen bland sommargästerna på dåvarande badorten Arendal på Hisingssidan och anlägger en 9-hålsbana på 997 meter.”
Jag gillar Viktor Setterberg och är glad över hans driv för golfen i både Göteborg och i Sverige.
Välskött linkskänsla
Jag strosar runt på banan, har spelat här tidigare och tycker om miljön och närheten till havet. Alla vänliga leenden och välkomnande från spelare som jag mötte värmde också. Från flera av banans hål ser man ända ut till Vinga fyr, ett landmärke i Göteborgs skärgård. Man kan enklast beskriva Torslanda som en bana med linkskaraktär. Möjligen kuriosa i sammanhanget, men på platsen där dagens bana ligger låg tidigare Torslanda flygplats, som lades ned 1977. Redan fyra år senare, 1981, byggdes en korthålsbana här och 1991 bildades Torslanda Golfklubb.
Klubben har sammanfattat sin vision och målsättning på sin hemsida: ”Torslanda GK är en öppen, välkomnande och aktiv klubb som erbjuder generösa möjligheter till bra golf för alla kategorier av spelare. Banan, med sin havsnära och unika miljö, skall upplevas och vara ansedd som Västsveriges roligaste och mest välskötta seasidebana. Klubben skall också vara en samlingsplats för givande social samvaro.
Havsnära och stadsnära
Banan håller för närvarande på att byggas om för fullt med bland annat sex nya greener. I klubbens masterplan, som tagits fram av banarkitekten Christian Lundin, beskrivs en bana som tar fram det bästa av både det havsnära och det stadsnära läget. Detta med hjälp av bland annat tanken att den nya banan inte ska premiera dem som kan slå långt och snett utan mer taktiskt spel eller så kallad ”target golf”. När detta skrivs är 14 av banans 18 hål öppna för spel. Det är charmigt och mysigt att spela på Torslanda med närheten till det salta havet och utsikten över hamninloppet.
Sankt Jörgen Park Resort
Efter besöket i Torslanda tar jag bilen till Sankt Jörgen Park Resort, som också ligger på Hisingen. Hisingen är förresten Sveriges till ytan femte största ö. Här låg också några av världens största skeppsvarv fram till 1970-talets varvskris. Varven hette Götaverken, Arendalsvarvet, Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB och Lindholmens varv. 150 000 människor bor på ön idag.
Sankt Jörgen är en anläggning som bäst beskrivs som en citynära oas. Här finns bland annat ett prisbelönt Spa och en trevlig golfbana. Resorten ägs av Hans ”Bula” Andersson, färgstark entreprenör och grundare av företagsparken Gårda Johan.Jag har bott här flera gånger och alltid charmats av elegansen och den sparsmakade lyxen. Inte minst har jag gillat att hänga lite i baren bakom receptionen, som såklart heter ”Bula Bar”.
Rummet är trivsamt och luftigt som vanligt. Fräscht.
Sankt Jörgen har också ett prisbelönt Spa där du kan hämta energi och finna lugn med varma och kalla bassänger. Även utomhuspool. Och bland bastur med varierande temperaturer och dofter, fotbad, Känner du för det kan du vila på en utsiktshylla med gungande Swaybäddar. Bra för trötta golfmuskler!
Restaurang Inez & Ernst bjuder på en härlig trerätters meny där huvudrätten består av en smakrik ångad torskrygg, självklart, vi är ju på Västkusten(!), med bland annat rökta musslor och broccolicremé, medan jag ser på delar av Göteborgs hamn. Hela resorten är populär och Svenska fotbollslandslaget kommer att ha Sankt Jörgen som bas under EM.
Golfbana vid Kvillebäcken
Spa i all ära, men hur är det med golfen? Golfbanan ligger bara ett par minuters promenad bort. Historien kring banan är speciell. De första nio hålen byggdes 1991 i ett samarbete mellan ishockeylaget Västra Frölunda och fotbollslaget IFK Göteborg. Hans ”Bula ” Andersson var mannen bakom idéerna, och också ansedd som Västra Frölundas ”starke man” under många år. Det finns en berömd bild i Svensk Golf som är tagen underifrån, signerad fotograf Stefan Svensson från Mariestad (jag var själv med vid fotograferingen och skrev artikeln!) poserar dåtidens stjärnor Stefan Rehn, IFK Göteborg och Patrik Carnbäck, Västra Frölunda i respektive lags kläder och med fotbollskor och skridskor på fötterna stående på en tjock glasskiva (vi var osäkra på hur stor vikt glaset skulle hålla för…) Givetvis hade de varsin golfklubba i händerna! Det är en riktigt bra bild tagen av en duktig fotograf.
Banan är lite annorlunda idag. Inte minst finns här 18 hål och den har även på senare år vuxit till par 72. Hål 5 har förlängts till ett par 5-hål.
Allt ligger nära på anläggningen. På tre minuters promenad når man parkering, första hålet, driving-range, putting-green och allt. Även banan kännetecknas av närhet när det gäller hålens placering. På mindre än 10 minuters promenad når man tee på hål 14 och 15, som är de hålen som ligger längst bort i förhållande till klubbhuset.
Utsikt över hamnen
Banan har några kuperade delar för dalgången ner mot Kvillebäcken är ganska kuperad. Egentligen kan man säga att banan har två karaktärer. De inledande sju-åtta hålen, som spelas i parkmiljö, präglas av Kvillebäcken och de vackra Knipplekullarna. De avslutande tio hålen spelas i en mer öppen miljö. Vilken del av banan som är bäst och mest uppskattad går inte att säga för här går synpunkterna isär. Banans svåraste del brukar i alla fall anses som de första sju-åtta hålen.
På banans högsta punkt, greenen på hål 8, har man en härlig utsikt över delar av Göteborgs hamninlopp. Passa på att njuta av utsikten!
Banan är rolig att spela, alla banor behöver inte titulera sig ”mästerskapsbanor”, och de korta avstånden från både resort och centrum av Göteborg är ett stort plus. 2020 registrerade man 32 000 rundor här. Kanske blir fler i år!
Bra golf på Albatross
En klubb återstår på denna ö-resa. Klubben med det vackra namnet Albatross Golfklubb. Här bjuds man på bra golf på tre olika banor, en 18-hålsbana, en 9-hålsbana samt en härlig korthålsbana. Sedan 1973 har klubben funnits. Den första banan, 18-hålsbanan, ritades av Lars Andréasson och han byggde även banan.
1999 stod en omtalad bana klar: Eaglekorten. På denna par 3-hålsbana behöver man inte något hcp för att spela, Pay & Play gäller. Banan med sina hål mellan 90 och 170 meter anses av många som en av de bästa korthålsbanorna i landet. Den var riktigt rolig att spela!
Och som komplement finns sedan 2006 en fullängds 9-hålsbana i design av Tommy Nordström. Här kan du spela nästan året-runt.
Jag har spelat alla banorna flera gånger och faktum är att Albatross var en av mina favoritklubbar och banor när jag bodde på Hisingen en gång i tiden.
Spelkamraterna idag var Susanne och Christer Olsson, medlemmar och boende knappt tio minuter från klubben.
Det blev en trevlig rond med mycket sympatiska medspelare. Vi njuter av banan. Visst det är blött, det har regnat mycket under de senaste dagarna, och de välbehövliga extra metrarna rull på fairway uteblir till nackdel för scoren, men greenerna är fasta och fina. Vi talar om banan och klubben, såklart, och det visar sig att paret Olsson är nöjda med att utbudet av olika banor år så stort med tre valmöjligheter. De gillar också det rätt spektakulära klubbhuset med sin uteservering strax ovanför sjunde hålets green. Och vi talar såklart också om både vädret och pandemin. Det visar sig att de båda kommer i princip direkt från Sahlgrenska sjukhuset där de har tagit sin första vaccinspruta! Om golf är något man ska ägna sig åt direkt efter vaccineringen framgick inte riktigt, men det borde vara bra för hälsan att ha roligt och njuta.
Precis som man gör vid ett besök på Hisingen och öns tre golfklubbar!
Bästa boendet på Hisingen
Sankt Jörgen Park Resort
www.sanktjorgenpark.se
Golfbanor på Hisingen
Albatross GK
Antal hål: 36.
www.albatrossgolf.se
Sankt Jörgen Park
Antal hål: 18.
www.sanktjorgenpark.se
Torslanda GK
Antal hål: 18.
www.torslandagk.se