NyheterSkandinavien

Visby vs Åland – Ett nordiskt tungviktsmöte

Med all respekt för alla fina golfbanor som finns runtom i Sverige och på Finland, de två hetaste anläggningarna i de båda länderna är belägna på två öar i Östersjön. Visby Golfklubb anses av många (faktiskt även av Golfbladet) vara Sveriges bästa golfbana. Ålands GK har vunnit många priser genom åren, men tack vare sin fina renovering av Slottsbanan nyligen har en fin bana blivit helt fantastisk och det är nu många som tycker att det är Finlands bästa golfbana (det tycker även vi på Golfbladet). På Slottsbanan har man troligen även den mest spelvänliga samlingen av par 3-hål i norra Europa. De båda pärlorna i Östersjön har rätt mycket gemensamt, med det finns även mycket som skiljer dem åt. Vi beslöt att jämföra dem i ett nordiskt tungvikstmöte för att se vilken bana som regererar i Östersjön och därmed även är Sveriges och Finlands bästa golfbana!

Titelhållare: Visby GK rankad nummer 1 i Sverige.
Utmanare: Ålands GK rankad nummer 1 i Finland.
Match över 6 ronder.

Rond 1 – Bästa layout

I Kronholmen drygt två mil söder om Visby ligger Sveriges bästa golfbana på självdränerande sandjord och med omväxlande natur. Många av de mest berömda hålen spelas längsmed Östersjön men banan har även flera fantastiska hål bland tallkorridorer mer in mot land. Varje slag är spännande och utmanande på Visby, mycket tack vare den fantastiska layouten, dels från ursprunget från 1960-talet, men framförallt efter Pierre Fulkes och Adam Mednicksons mycket lyckade ombyggnation av banan som stod klar 2009. Det gäller att tänka strategiskt redan från tee och banan vimlar av risk-and-reward möjligheter. Vågar du chansa, kan du bli rikt belönad, men sätter samtidigt en mängd hinder i spel som du kan undvika genom att spela säkert. Det alternativet finns nämligen alltid också. Om du inte bländas av den vackra naturen vid banan, kan du navigera dig runt Sveriges bästa golfbana och njuta av den spelglädje som erbjuds på varje hål, varje slag.

På Visby GK erbjuds spelglädje på varje hål, varje slag. Foto: Jacob Sjöman.

Ålands GK vid Kastelholm på den södra delen av öriket i Östersjön har vunnit många priser genom åren för sina fina anläggning. De båda 18-hålsbanorna och den lilla charmiga 6-hålsbanan har under många år lockat hundratusentals golfare från hela Norden. Men nu har Slottsbanan genomgått en smått fantastiskt renovering av dansken Philip Spogárd och när banan öppnade ifjol var responsen från gäster och medlemmar närmast euforisk. Precis som på Visby är varje hål kul och utmanande att spela. Inför varje slag kittlar det i magen för du måste tänka strategiskt och smart och bara för att du har en kort par-4 framför dig ska du inte slappna av. Tvärtom ska du se upp ännu mer. Slottsbanan är inte lång, utan här gäller precision och strategi och det vimlar av fantastiska golfhål på banan som ligger fint vid vattnet och Kastelholms slott med sin nästan 700-åriga historia. Slottsbanan 2.0 är helt enkelt ett mästerverk i Östersjön.
Knapp seger till Visby i rond 1.

Rond 2 – Bästa par 3-hål

Efter att ha krånglat sig igenom ett av banans smalaste hål, det 16:e, kommer du fram till ett helt fantastiskt golfhål. Banan öppnar här upp sig igen och framför dig har du ett majestätiskt korthål där den härskande vinden brukar vara rätt in i ansiktet. Med havet och Karlsöarna i bakgrunden och ett antal vattenhinder före och runt greenen gäller det här att fokusera på att slå ett bra slag. Vinden kommer sannolikt att förstärka den båge du sätter på bollen från tee och missar du greenen är det fem tuffa brunkrar som kan ställa till det för dig. Är det vindstilla och du är i form kan det även vara en liten mumsbit. Det här hålet har alla ingredienser.

Det nionde hålet på Ålands GK är ett litet mästerverk. Foto: Peter Cordén.

Den som stiger upp på 9:ans tee och inte blir total hänförd måste ha haft riktigt jobbiga första åtta hål på Ålands GK. Från den upphöjda utslagsplatsen vid vattnet tittar man ner på green som mejslats fram mycket elegant på en liten udde där vassen vajar mellan greenen och Slottsviken. Om flaggan står på vänstersidan kan man med fördel använda sig av kullen vänster om greenen och rulla in bollen via den. Om flaggan står på högersidan är det läckra hålet plötsligt ett litet monster. Ett av de bästa och vackraste korthålen i norra Europa var det någon som sa. Vi håller med.
Rond 2 till Ålands GK

Ålands GK 1p
Visby GK 1 p

Rond 3 – Bästa par 4-hål

Visby inleds med en läcker par-3 och sedan är det en kort promenad till utslaget på det andra hålet och genast inser du att den här banan inte bara är vacker och välskött. Den är tuff också. Riktigt tuff. Hur mycket över havet vågar du gena? Allt beror på väder och vind. Två väldigt strategiskt placerade fairwaybunkrar på varsin sida av fairway väntar på att fånga upp ditt utslag. Inspelet kräver även det finess och precision. Bunkern till vänster om greenen suger åt sig många bollar och på högersidan rinner bollarna lätt iväg. Ett vackert, gediget, utmanande och fantastiskt bra golfhål som kommer tidigt på rundan på Visby och som sätter prägel på den.

Det 16:e hålet på Ålands GK. Galet vackert, tufft och utmanande. Foto: Peter Cordén

Precis som på Visby kommer Ålands bästa par-4 efter en relativt snäll par-3. Du har kanske inte slagit drive på ett tag och här är frågan om du ska göra det. Det 16:e hålet är det tredje tuffaste på Slottsbanan och det förstår man från den upphöjda teen. Med slottssundet längsmed hela vänstersidan och med två smart placerade fairwaybunkrar till höger, känns det som att drivern kanske bör vila här och ett järn från tee kan vara ett bra alternativt. Men du vill å andra sidan inte ha för långt inspel till greenen som är placerad på en udde i sundet där vattnet skär in extra mycket och väntar på alla slag som är några meter för mycket till vänster.
Rond 3 oavgjort

Ålands GK 1,5p
Visby GK 1,5p

Rond 4 – Bästa par 5-hål

När du står på sexans tee på Visby GK har du några delikata valmöjligheter framför dig. Vågar du slå en drive och gena över bunkern på vänstersidan? Slår du den för rakt kommer Östersjön i spel. Genar du för mycket är Out-of-bounds i spel. När du kommer upp mot fairway har du en magisk utsikt över havet men här gäller det att behålla fokus för det bästa är kvar. Den långsmala greenen ligger vackert vid stranden och vaktas av två bunkrar på högersidan. Försöker du smyga in bollen från vänster, finns där en bunker som tar hand om de försöken. Tallar kantar greenområdet. Ett fantastiskt vackert och underbart golfhål där du inte kan slappna av förrän bollen är i hål.

Ett fantastisk vackert och bra golfhål. Sexan på Visby GK har allt. Foto: Jacob Sjöman

Det andra hålet på Ålands GK spelas från en högt placerad tee. Från den ser du det mesta av hålet som har en svag dogled höger och som känns mycket lättare från tee än vad det egentligen är. Hålet är inte långt för att vara en par-5, vilket gör spelarna både taggade och lite nervösa. Fairway känns bred men vaktas av en bunker på vänstersidan och vatten på högersidan. Men svårigheterna ökar ju närmare greenen du kommer. Det smalnar av rejält och inspelet måste ha precision, både i riktning och i längd. Den smala passagen in mot greenen med bergskullen på vänstersidan ramar in hålet på ett vackert och lyckat sätt.
Rond 4 till Visby GK

Ålands GK 1,5 p
Visby GK 2,5 p

Rond 5 – Bästa naturupplevelse

Visby Golfklubb menar själva att deras anläggning levererar den bästa golfen, på det bästa gräset, i den bästa miljön. Det stämmer. Kronholmen bjuder på friska havsvindar och vinpinade tallar. Miljön är sagolikt vacker och redan när du kliver upp på ettan med havet och den vackra fyren bakom dig och du tittar ut över banan … Ja, det är bedårande. Om solen skiner (vilket den gärna gör på Gotland) och några tvåmänningar guppar på havet framför ön Utholmen och du har Sverige bästa golfbana som väntar på dig, då är livet som bäst. Redan vid infarten till golfklubben passserar du flera av hålen du snart ska spela, och väl framme i det rustika och mysiga klubbhuset måste du stanna till och njuta även av det.

Visby GK ligger i en miljö som är sagolikt vacker. Foto: Jacob Sjöman.

När du närmar dig Ålands Golfklubb efter att ha svängt av från Sundsvägen, åkt en bit på Slottsvägen så dyker det 700-åriga slottet Kastelholm upp på vänster sida. En högersväng senare kan du se några av hålen som vätter ner mot slottsviken och du känner att pulsen ökar. Några betande får och röda stugor längs vägen ger dig lugnet åter. När du sedan parkerar bilen, går ner till klubbhuset och ser banan, slottet, rangen, utsikten, vyerna. Och kanske även känner doften från Smakbyn på andra sidan sundet, ja det är lycka det. Väl ute på banan blandas gröna slingrande fairways med vajande gräs och ibland granitberg och skog som ramar in hålen på ett elegant sätt. Eller stilla havsvikar som för tankarna till Saltkråkan.
Rond 5 oavgjort

Ålands GK 2 p
Visby GK 3 p

Rond 6 – Bästa atmosfär och service

På Visby GK levereras alltid bra service med ett leende från den alerta personalen. I shopen finns en mängd olika kläder och prylar och många är vi som har en tröja med klubbens emblen broderad på. Redan vid parkeringen ser man att här finns det medlemmar och gäster med rätt tjocka plånböcker. Och på rangen och på banan ser man snabbt dessa medlemmar och gäster även är duktiga golfare. Till Visby kommer man gärna för att testa sin golf mot banan och naturens makter. Och för det krävs en viss kunskap och färdighet inom golfens härliga värld. Före och efter rundan mår man bra på restaurangens uteservering där man se ut över havet och även snegla på golfare som kommer in på det tuffa avslutningshålet.

Åländsk pannkaka med snömos och sviskonkräm i skärgården efter en golfrunda. Det blir inte bättre än så! Foto: Peter Cordén.

Ålands GK har en mycket välkomnande atmosfär. Även om klubbchef Peter Ellqvist kommer från Sverige och prona Chris & Andy kommer från England, är det den mysiga Åländska dialekten som råder här och bara den gör att man blir lycklig av att komma hit. Medlemmarna är vänliga, stämningen fantastisk och att restaurangen drivs av Micke Björklund, årets kock i Finland och Sverige och även vinnare av Robinson, är bara det värt resan hit. Det finns en energi på och kring klubben som utstrålar vänlighet och service.
Rond 6 till Ålands GK

Slutställning
Ålands GK 3 p
Visby GK 3 p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights