Golf på Mälaröarna
Mälaröarna, ett par mil västerut från centrala Stockholm, består av flera större öar där Färingsö är den största av dem. I Ekerö kommun, som öarna hör till, bor det närmare 30 000 invånare varav de flesta finns i centralorten på Ekerö. Här finns också tre golfklubbar med sammanlagt 75 golfhål i härlig mälarmiljö!
Via Nockebybron från Bromma kör jag över till Kärsön, den första av Mälaröarna. Det är ingen stor ö, bara några minuter senare ser jag det vackra Drottningholms slott strax efter Drottningholmsbron över till Lovö.
Den tretungade örlogsflaggan är hissad på taket till slottet och det innebär att kungen är hemma. Kul, tänker jag och fortsätter en liten bit till. Vid skylten mot Lovö kyrka till höger svänger jag och här kommer Drottningholms Golfklubb nästan direkt. Kungliga Drottningholms Golfklubb ska det vara, Sveriges enda golfklubb med kunglig glans. Banan ligger sedan 1959 naturskönt i ett lite kuperat mälarlandskap, knappt två mil från centrala Stockholm. Invigningsslaget slogs av Kung Gustav VI Adolf.
Det är lätt att bli förtjust i Drottningholms golfbana. Den varierande banan har ett gott rykte och man har arrangerat nio internationella stortävlingar som till exempel Scandinavian Masters på herrarnas Europatour.
Från början var det Volvo Open, som banande väg för Scandinavian Enterprise Open, som spelades för första gången på banan 1973.
På 1990-talet talades det om att banan var för lätt för de bästa spelarna. Som exempel togs Fred Couples 12 birdies under andra rundan av Scandinavian Masters 1991. Colin Montgomerie vann dock tävlingen med 18 slag under par och med ett slag före Severiano Ballesteros.
Tre år senare, 1994, vann Vijay Singh på 20 slag under par. Ballesteros vann också på Drottningholm fast tidigare liksom Craig Stadler. 1994 var senaste gången banan stod värd för ett stort herrmästerskap. Nio år senare, 2003, spelades HP Open på Drottningholm där Sophie Gustafson vann över Annika Sörenstam.
Nu är banan svårare.
Utmärkt ombyggnad
I oktober 2010 startade man ett re-designprojekt i regi av banarkitekten Johan Benestam. Jag måste säga att han lyckats med ombyggnaden. Banan är roligare, bättre och mer varierande än tidigare.
Golfkepsen av för herr Benestam!
Idag är det en helt annan bana som möter spelarna. Det är tveksamt om Mr Stadler skulle känna igen sig. Jo, säkert på det 18:e hålet, ett långt par 3-hål med vatten hela vägen och just precis utanför klubbhuset. Valrossen skulle nog le igenkännande under mustaschen!
Jag har tur som får spela med tre medlemmar. Det är det glada gänget Birgitta, ordförande i damkommittén på klubben, Cecilia och Carl som ska samsas med mig under ett antal timmar framöver. Öppningshålet sätter standarden för banan och greenområdet är betydligt intressantare idag än på 90-talet. Ett trevligt hål och lagom utmanande.
Vi spelar ganska bra och vi trivs i det vackra vädret.
Några hål är extra minnesvärda. Jag har alltid tyckt om det femte hålet, ett kort par 3-hål på 135 meter från tee II som Carl och jag spelar från. Dammen före green har många bollar på sitt samvete och vyn över Lovö kyrka i fonden är underbar. Under avdelningen intressant att veta kan jag berätta att på kyrkogården vid Lovö kyrka ligger bland andra Carin Göring begravd. Carin Göring var den tyske tidigare stridspiloten och sedermera chefen för tyska flygvapnet, Luftwaffe, riksmarskalken Hermann Görings, första hustru. Paret bodde i Stockholm före andra världskriget.
Nu vet ni det!
En rond med mersmak
Vi diskuterar golfen på Mälaröarna. Det finns tre klubbar; Kungliga Drottningholm, Troxhammar och så Mälarö GK Skytteholm. De två sistnämnda klubbarna har en gemensam verksamhet och dessutom minst 27 hål respektive, mer om det nedan. Birgitta är av den bestämda uppfattningen att alla klubbar på Mälaröarna borde kunna samarbeta och till exempel ha ett greenfeesamarbete. Så är inte fallet.
Det finns som nämnts många bra hål på banan, inte minst par 5-hålen som är det 15:e och det 17:e hålen. Om det är något hål som kan klassificeras som signaturhål på banan så är det hål 18. Ett spännande avslutningshål med en stor damm hela vägen nästan fram till greenen 171 metet bort från backtee. Ett riktigt bra hål strax nedanför restaurangen och klubbhuset och dessutom väldigt naturskönt.
En fin avslutning på en golfrond som ger mersmak.
Natursköna Troxhammar
Jag svänger höger ut mot Färingsö vid bron över Tappström och Ekerö Centrum. En bit bort ligger Troxhammars Golfklubb, som drivs ihop med Mälarö GK Skytteholm och marknadsförs under namnet ”57 hål Park och Links”.
Troxhammars vision och mål är tilltalande:
”Vår vision är en mycket stark ledstjärna och dröm. För oss innebär kvalité i varje del, varje dag, att vi alltid gör vårt bästa! Vårt övergripande mål är att vara Stockholms bästa leverantör av golfupplevelser, där vi har definierat vår huvudsakliga målgrupp som ”medelgolfare” med handicap 10-54.
För oss är helheten viktig, därför lägger vi mycket energi på att förbättra upplevelsen i krogen och i klubbhuset samt att ha fräscha faciliteter, exempelvis vattentoaletter på banorna. Att vara medlem i en klubb är så mycket mer än bara golfspel.”
Bra uttryckt och jag som ”medelgolfare” och greenfeespelare känner mig välkommen till klubben. För Troxhammar är en trevlig anläggning. Det vet jag redan efter flera tidigare besök. Banan från 1996 bjuder på mycket vatten i spel, är lite svårscorad och som grädde på moset finns Sveriges första slopevärderade 12-hålsbana.
Jag spelar med Micke och Jonas. Trevliga killar och medlemmar sedan länge.
Vi gillar utmaningarna med lite vatten i spel och redan på hål 1 gäller det att ha tungan rätt i munnen. Även om par 4-hålet är ganska kort är det vatten på alla sidor. Flera vackra korthål finns också, som hål 4 och hål 13 med vatten i spel. Och så avslutas ronden med det utmanande 18:e hålet, par 4, med vatten på båda sidor om fairway.
Banan är rolig att spela där naturen spelar en viktig roll. Det är böljande åkermark med skogsdungar eller holmar och så dammar. Det är en skön känsla att spela Troxhammar långt bort från annat ljud än vinden, fåglarna och humlornas trivsamma surr.
Populär 12-hålsbana
Men det är även kul att spela på 12-hålsbanan. Ja, ni läste rätt, 12 riktiga golfhål. Jag vet att klubben är stolt över denna bana från 2009 och som är Sveriges första slopevärderade 12-hålsbana. Den är utlagd i samma i samma typ av natur och miljö som 18-hålsbanan och har par 45. Banan är väldigt populär, inte minst för att det går ganska fort att spela en ”hel rond”.
Jag lämnar Troxhammar med en positiv känsla efter att ha spelat på två av öarnas banor, eller nästan tre om jag räknar med 12-hålsbanan. Nu väntar en resa ut på själva Ekerön och till Skytteholms Herrgård och boende på Skytteholms Hotell & Konferens med Nordic Spa.
Anläggningen ligger precis på stranden på den norra sidan av Ekerö och utsikten är magnifik över vattnet och orten Stenhamra på Färingsö-sidan. Här finns bland annat en erkänt bra restaurang och ett Nordic SPA med utomhuspool, badtunnor, bastu och relax.
Jag trivs redan vid den professionella och vänliga incheckningen!
Mitt rum är utmärkt med utsikt över den varma poolen och gör jag som portiern i Sällskapsresan, alltså håller upp en spegel utanför fönstret har jag även full ”havsutsikt” eller i varje fall mälarutsikt.
Middagen är utmärkt med gravad lax i rostat sjögräs, purjolök och sesam, syrad silverlök, och så smörstekt fjällröding med västerbottenpuré, höstliga primörer och dillvinägrett.
Tidig start på Mälarö GK
Jag har tidig start på 9-hålsslingan av Mälarö GK Skytteholms 27 hål. Bokningsläget är hysteriskt och det är enda chansen att få spela alls. Så det blir 9 hål med trevliga Ann och Torbjörn, som är medlemmar i Falun-Borlänge Golfklubb. De har visst en sommarstuga där.
Vi tycker hål 19-27 är kul att spela. Även här är det mycket vatten och väldigt öppet, vindutsatta skulle man kunna beskriva hålen. Jag spelar väl inte så där väldigt bra, är lite trött efter gårdagens golfande och ätande, men uppskattar ändå stilen på banan. Det är nästan som linksgolf fast ändå inte riktigt.
Att 18-hålsbanan är utmanande och med erkänt bra greener, vet jag sedan gammalt. Har spelat den flera gånger och alltid gillar miljön och layouten. Något skogshål finns också och så flera bra par 3-hål.
Mälarö GK Skytteholm, som ritades av banarkitekten Tommy Nordström från Simrishamn, invigdes 1994. Det var han själv som fick äran att slå invigningsbollen genom ett inramat papper med klubbens logotype skapad av klubbmedlemmen och konstnären Ingemar Jacobson.
Enligt Ekerö kommuns hemsida besöker över en miljon människor kommunen årligen. Vad är det, förutom golfen, som lockar?
Det är säkert Drottningholms slott, vikingarnas Birka och Hovgården, Svartsjö Slott och Färingsö Hembygdsgård. Men säkert även svampställen, vandringsleder och mysiga caféer.
I kommunen finns också odlingar och handelsträdgårdar med kryddväxter och blommor, grönsaker, frukt och jordbruksprodukter i en mer gynnsam växtzon jämfört med kustbandet till Östersjön. Ekerö brukar därför kallas för ”Stockholms Trädgård”.
Gott så!
Text: Johan Dahlqvist
Foto: Peter Cordén, Johan Dahlqvist, Åke Eson Lindman
Golfbanor
Kungliga Drottningholms Golfklubb
www.kdrgk.se
Troxhammar Golfklubb
www.troxhammargk.se
Mälarö GK Skytteholm
www.malarogk.se
Boende
Skytteholm Hotell & Konferens
www.skytteholm.se
Mer information
Ekerö kommun
www.ekero.se