Äta & Bo

Grillad lårfilé Chipotle och surkålsslaw

Grillad lårfilé & surkålsslaw – det låter exotiskt värre. Men inget är enklare att tillaga efter golfvarvet. När kycklingen blir saftig och tillbehöret syrligt uppstår en smaksensation som heter duga.

Surkålsslaw på färdig surkål går både supersnabbt och blir jättegott, har du några veckor över kan du såklart fermentera din egen surkål. Vår friska surkålsslaw matchar chilin i Lönneberga Lårfilé Chipotle och black garlic perfekt.

4 portioner Tillagningstid: 30 minuter

– 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé Chipotle och black garlic, 800 g

Surkålsslaw

  • –  300g surkål (cirka 250 g avrunnen)
  • –  1 dl majonnäs
  • –  2 msk grovkornig dijonsenap
  • –  1 dl hackad bladpersilja
  • –  salt och svartpeppar

Grillade morötter

  • –  400 g morötter
  • –  50 g ruccola
  • –  olivolja
  • –  flingsalt

Nu när du har sett till att ha alla ingredienserna hemma, är det bara att börja tillaga rätten.

Såhär gör du

Surkålsslaw: lägg surkålen i en sil och pressa ur lite vätska. Blanda kålen med majonnäs, senap och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Kyckling: grilla kycklingen enligt anvisning på förpackningen och pensla mot slutet på den medföljande glazen. Som alltid går det lika bra att steka eller tillaga kycklingen i ugn.

Grillade morötter: skala morötterna och om de är stora dela dem på längden. Salta, peppra och blanda med lite olivolja. Grilla morötterna i 10 minuter tills de är al dente och har en fin grillyta. Skär i bitar och blanda med rucola, lite olivolja och flingsalt. Servering: lägg de grillade morötterna på 4 tallrikar och toppa med kycklingen och surkålsslaw.

Mattias ”Fredagskocken” Larsson tipsar: vill du göra egen surkål? Då behöver du: 1 kg vitkål och 15 gram finkornigt havssalt samt en glasburk med bygel och gummiring som rymmer 1,5 liter. Vill du smaksätta din surkål är klassiska surkålskryddor kummin, enbär och lagerblad. Skölj och strimla vitkålshuvudet fint. Häll på saltet och banka/krama kålen tills det vätskar sig rejält, det tar 5–15 minuter. Lägg kålen till glasburken, pressa ordentligt och fyll på med vätskan som du kramat ut – men lämna 5 cm tomt i överkant. Låt kålen mogna i rumstemperatur i 14 dagar och ytterligare 14 dagar i kylen.

Recept: Mattias ”Fredagskocken” Larsson för Lönneberga 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights