Golfbanor i USAGolfbanor utomlands

”Pars & Stripes” – Guiden till de bästa banorna i USA!

När pandemin är över kan det vara läge att drömma sig bort till andra sidan Atlanten och till de bästa banorna i USA. Släpp loss din inre Dustin Johnson, Justin Thomas eller Lexi Thompson! Det är inte billigt, men det kan bli din bästa golfresa någonsin …

Nevada – Wolf Creek

En dryg mil norr om Las Vegas vid Mesquite, ligger Wolf Creek som enligt dem själva levererar den ultimata golfupplevelsen. Banan öppnade 2000 och fick omgående fantastiska recensioner och är nu etablerad som en av USA:s bästa publika banor. Det finns inte så många golfbanor i världen som kan rada upp hål där man säger ”wow” från tee flera hål i rad. På Wolf Creek kommer du sannolikt att göra det varje gång du kliver upp på en tee.

Wolf Creek. Vackert och spektakulärt.

Miljön är en vacker blandning av ökenlandskap, spektakulära klippformationer, vattenfall och glittrande bäckar där fairways ser ut som gröna remsor av sammet som lagts ut i ett Mars-liknande landskap. Den kuperade golfbanan inleds med en häftig par-5 och med den startar ett golfäventyr på en ondulerad bana som går mellan bäckar och raviner där arkitekten Doug Clemetson var fast besluten att låta golfbanan integreras med den häftiga miljön. Öppningshålen är dramatiska, bara promenaden upp till tvåans tee som är upphöjd med cirka 30 meter är majestätiskt. För att inte tala upp utsikten från treans green, ett läckert korthål som ligger på en av banans högsta punkter och där du har 10 mils fri sikt vart du än ser. Kanske är det dock 11:an som är banans signaturhål. Även det ett läckert korthål där greenen ligger inbäddad som en grön ö i en klippformation och det är både vackert och spektakulärt.
www.golfwolfcreek.com

South Carolina – Caledonia Golf & Fish Club

Röstades fram till ”Femte bästa nya publika banan i USA” när den öppnade portarna 1994, och efter invigningen har utmärkelserna aldrig slutat rulla in för Mark Strantz första design på Grand Strand i Myrtle Beach. När du går längs uppfarten kantad med rader av hundra år gamla ekar till klubbhuset Old South känns det som en resa tillbaka i tiden. Caledonia Golf & Fish Club jämförs inte sällan med Augusta National för sin stil, den perfekta konditionen på banan och klubbhusområdet med hela dess blomsterprakt.

Det fina avslutningshålet på Caledonia Golf & Fish Club.

Golfbanan är byggd på ett gammalt risplantage och har utsikt över den vackra floden Waccamaw. Mark Strantz har på ett konstnärligt sätt karvat fram banan som går mellan bäckar och dammar och bland pampiga ekar och resultatet blev mycket lyckat. I den natursköna miljön fylld av blommor och färgglada buskar finns flera minnesvärda hål som det mysiga och kluriga korthålet 11:an med sin bäck som slingrar sig framför greenen. Även det tuffa 13:e, en dogleg par-4 runt en av områdets största och äldsta ekar samt det underbara avslutningshålet som kräver en riktigt bra drive och sen ett inspel över vatten till en greenen som ligger vid klubbhuset, där det nästan alltid sitter åskådare och läppjar på kalla drycker och gärna bettar på hur det ska gå för dem som spelar in på den sista greenen. Efter rundan kan du med fördel göra dem sällskap över en kall öl i det som måste vara ett av USA:s mysigaste klubbhusområden och titta ut över banan och det läckra avslutningshålet.
www.caledoniagolfandfishclub.com

Wisconsin – Whistling Straits

Miljardären Herb Kohler hade en dröm om att bygga en linksbana som förde tankarna till Skottland längs en tre kilometer lång sträcka vid Lake Michigan i Wisconsin, och Pete Dyes skapelse från 1998 överträffade hans förväntningar och kom att bli en riktig mästerskapsbana. Den har varit värd för PGA-mästerskapet 2004 då Vijay Singh vann, och samma tävling har spelats här ytterligare två gånger, med Martin Kaymer som segrare 2010 och Jason Day 2015.

Det sjätte hålet på Whistlings Straits med Lake Michigan i bakgrunden.

Det är en läcker layout som påminner om en linksbana på Irland eller i Skottland och där vinden är en viktig faktor. Fairways böljar längs med kusten och kantas av höga ruffar som ramar in hålen på ett vackert sätt. Banan har nästan 1000 bunkrar och waste areas vilket måste vara något slags världsrekord. Det vimlar av bra och läckra golfhål på Whistling Straits men två hål som sticker ut lite extra är korthålen sjuan och det 17:e. Båda ligger vid Lake Michigan och har fantastisk utsikt över vattnet. Whistling Straits rankas regelbundet som en av USA:s 10 bästa publika banor och nästa stora tävling för dem att arrangera är den största av dem alla. I höst spelas nämligen Ryder Cup här.
www.americanclubresort.com

Kalifornien – Pebble Beach

”Om jag bara hade en runda till att spela i mitt liv, skulle jag välja att spela den på Pebble Beach. Jag har älskat den här banan från första gången jag såg den. Det är möjligen den bästa i världen”, orden kommer från Jack Nicklaus och det finns inte mycket i golfvärlden som slår känslan att pegga upp på ettans tee på Pebble Beach Golf Links, rankad som en av världens bästa golfbanor.  Pebble Beach utstrålar golfhistoria och atmosfären är magisk. Sedan banan öppnade 1919 har den varit värd för några av golfens största och mest prestigfyllda tävlingar inklusive fem US Open och den årliga AT&T Pebble Beach Pro-Am.

Pebble Beach – En av världens vackraste och bästa golfbanor.

Under åren har den stundtals sanslöst vackra golfbanan glatt golfare och åskådare. Pebble Beach ligger vid kusten och flera av hålen spelas vid klippor med havets vågor som bakgrund.  Några av de mest spektakulära hålen är fem till åtta, som ligger på udden mellan Stillwater Cove och Stilla havet. Nästan varje hål har sin historia och på flera av hålen har magiska stunder utspelats i stora tävlingar. Som till exempel när Tom Watson sänkte sin chip från greenkanten på det 17:e för att vinna US Open 1982. Är det värt den skyhöga greenfeen på cirka 570 dollar, alltså cirka 5 000 kronor? Ja, åtminstone en gång i livet.
www.pebblebeach.com

North Carolina – Pinehurst No 2

Denna höjdarbana som är en av Pinehurst Resorts hela nio banor är fortfarande en av världens bästa och mest berömda golfbanor. Pinehurst No 2 har fungerat som plats för fler golfmästerskap än någon annan bana i USA. Anläggningen skrev historia 2014 när man blev den första golfbana att vara värd för US Open och US Women’s Open två veckor i rad. Pinehurst No 2 öppnade 1907 och designades av Donald Ross, som kallade banan ”det mest rättvisa test av mästerskapsgolf jag någonsin har designat.” Ross var engagerad i banan i nästan ett halvt sekel och förbättrade den kontinuerligt fram till sin död 1948.

Det 9:e hålet på mästerskapsbanan Pinehurst No 2.

Pinehurst No 2 är mest känd för sina böljande greener, som är bland de bäst designade greenerna i världen. I mars 2011 öppnade banan igen efter en årslång restaurering som kostade nästan tre miljoner dollar, där designföretaget Coore & Crenshaw återställde banans naturliga och historiska karaktär. Under åren har några av de största spelarna i historien vunnit tävlingar här inklusive Walter Hagen, Sam Snead, Ben Hogan, Jack Nicklaus och Payne Stewart. Pinehurst No 2 kommer att vara värd för US Open igen 2024.
www.pinehurst.com

Florida – TPC Sawgrass

Här spelas varje år The Players Championship som brukar kallas för ”den femte majorn”, och här skapades TPC (Tournament Players Club) och alldeles vid golfbanan ligger PGA-tourens huvudkontor. TPC Sawgrass i Ponte Vedra Beach, Florida, är en av världens mest kända golfbanor. Och på Players Stadium Course finns ett av världens mest kända och utmanande golfhål. De kända och ökända 17:e hålet med sin ö-green där många tävlingar har avgjorts. Här kan man inte andas ut förrän bollen är i hål …

Det berömda 17:e hålet på TPC Sawgrass.

Stadium Course är designad av Pete och Alice Dye och byggdes för att utmana golfproffsen som ingen annan golfbana hade gjort förut, samtidigt som amatörer och åskådare skulle få en spektakulär upplevelse. Små, konturerade greener kräver nästan perfekta slag och varje hål har inslag av risk and reward, drama och spänning. Här behöver varje del av spelet sitta som det ska om man ska få ihop en bra score. Tidigare vinnare som Tiger Woods, Phil Mickelson och Henrik Stenson hade de ingredienserna när de vann här och blev The Players Champion.
www.tpc.com/sawgrass

Oregon – Bandon Dunes Resort

Längs den vackra och vilda kusten i Oregon i nordvästra USA bland massiva sanddyner ligger Bandon Dunes Golf Resort – en av de bästa golfdestinationerna i hela USA. Här finns en samling golfbanor av linkskaraktär vid havet med alla viktiga ingredienser – fantastisk havsutsikt, höga gräs- och sanddyner, ringlande fairways, snabba och hårda greener, naturliga bunkrar och den ständigt närvarande vinden. Miljön tar dig till de brittiska öarna, men de välskötta banförhållandena och bekvämligheterna är med amerikansk känsla för service i världsklass.

Det 16:e hålet på Bandon Dunes spelas längs den vackra kusten

Historien började 1999 med öppningen av den första banan, Bandon Dunes designad av skotten David McLay Kidd som sa: ”Det gläder mig nu att se allmänheten spela spelet som det ursprungligen var tänkt att spelas, på de finaste linksmarkerna jag sett utanför de brittiska öarna”. Sexton år senare har Bandon Dunes Golf Resort valts till ”Golf Resort nr 1 i USA” enligt Golf Digest med alla sina fyra 18-hålsbanor rankade i topp 15 i USA. Här finns nämligen även Pacific Dunes, Bandon Trails och Old Macdonald, samt Par-3-banan, Bandon Preserve. Allt detta gör Bandon Duens Golf Resort till det perfekta resmålet för golfälskare.
www.bandondunesgolf.com

Hawaii – Mauna Kea

”Herr Rockefeller, om du tillåter mig att bygga en golfbana här, blir det här det vackraste hålet i världen.” Detta sas 1962 av den kända bandesignern Robert Trent Jones Sr till Laurance S. Rockefeller när de vandrade runt i det råa, karga lavalandskapet som nu är Mauna Kea Resort. Hålet Trent Jones Sr syftade på är idag hål nummer 3 och blev mycket riktigt kanske det vackraste hålet i världen. Banan öppnades 1964 och blev starten på Hawaii som ett golfparadis. Mauna Kea Golf Course harlegat på Golf Digests topp 100-lista sedan 1969, delvis på grund av det tredje hålet där kraftiga vågor dundrar mot den vackra och steniga strandlinjen.

Det 3:e hålet på Mauna Kea är sagolikt vackert.

Utan att ändra den väsentliga karaktären av sin fars design, renoverade Trent Jones Jr 2008 mästerskapsbanan med nytt gräs på greener, fairways och tees. Han byggde även en mängd nya tees och ökade antalet bunkrar. Avancerade bevattningssystem, och förbättrade dräneringsförbättringar håller banan i perfekt kondition året runt.  På Mauna Kea kan man hyra golfboards, en slags surfbräda man kan ta sig på golfbanan med. Efter rundan kan man sedan surfa på havets vågor alldeles vid anläggningen.
www.maunakeabeachhotel.com

South Carolina – True Blue

True Blue Plantation var tidigare en berömd 1800-tals risplantage på Pawleys Island vid Myrtle Beach. Sen 1998 ligger här en fantastisk golfbana som slingrar sig genom våtmarker och maritima skogar och som trots sin närhet till vattnet bjuder på rejäla höjdskillnader, breda fairways, läckra waste areas, och ondulerade greener. Banarkitekten Mike Strantz har integrerat golfbanan med den vackra naturen som omger den på ett oerhört lyckat sätt.

Det finns inte ett dåligt golfhål på True Blue Golf Club.

Från det fantastiska öppningshålet, en rejäl par-5, där man måste flirta waste areas, våtmarker och bäckar hela vägen till greenen, till de tre tuffa avslutningshålen där vatten är i spel hela tiden, är det en konstant utmaning att spela True Blue. Det finns inte ett enda dåligt hål och i kombination med den vackra omgivningen är det här en riktig höjdare. Servicen är mycket hög från det att du kommer till anläggningen tar personalen hand om dina klubbor, du har en fantastisk range att värma upp på och efter rundan får du en iskall handduk att kyla ner dig med på den skuggade verandan med utsikt över det 18:e hålet. True Blue utstrålar kvalitet och avslappnad gästfrihet.
www.truebluegolf.com

Arizona – Troon North

Troon North är en otrolig golfupplevelse i ökenmiljö, med två förstklassiga 18-hålsbanor (Monument Course och Pinnacle Course) som sträcker sig genom mäktiga raviner vid Sonoranöknen, vid berget Pinnacle Peak. De båda banorna är kända för sin fantastiska kondition och bjuder på frodiga, gröna fairways kantade av stenblock, klippformationer och enorma Saguaro-kaktusar som kan bli hela 15 meter höga. Det är en miljö där du förväntar dig att se cowboys rida över horisonten till häst när du ska slå ut på ettans tee.

Det 15: e på Troon North Monument Course.

Det finns några fantastiska hål på Troon North, det bästa av dem alla är nog Monument Course tredje hål, som passande nog heter ”The Monument.” Det är en mäktig par-5 med flera risk and reward alternativ hela vägen till greenen. Under åren har Troon North vunnit en mängd utmärkelser, inklusive Golf Magazines ”Top 100 Courses You can Play in the US” och Conde Nast Travellers ”Top 100 Golf Resorts in North America and the Caribbean.” Se till att lägga till Troon North i din lista över golfbanor att spela i USA!
www.troonnorthgolf.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights