Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Halloween är här! Bli bortsk(r)ämd med god morotskaka - Golfbladet
Äta & BoNyheter

Halloween är här! Bli bortsk(r)ämd med god morotskaka

Det är något speciellt med morotskaka som lockar både sötsugna och hälsomedvetna. Denna kaka, som är lika saftig som den är smakrik, får sin unika karaktär från en oväntad ingrediens, kanelen.

En smakkombination av historia och njutning

Tillsammans med kryddor som kanel skapar den en perfekt balans av sötma och värme. Men vad är det egentligen med kanel som gör den till en så avgörande smakkomponent i bakverk som morotskaka?

Kanel – en krydda med historia och karaktär

Kanel har varit en älskad krydda i tusentals år och har sitt ursprung i de tropiska skogarna i Sri Lanka, Indien och Kina. Den utvinns från barken av Cinnamomum-trädet, där barken skrapas av och rullas ihop för att bilda de karakteristiska stängerna vi känner igen. Det finns två huvudtyper av kanel: Ceylonkanel (även kallad äkta kanel) och Kassiakanel. Ceylonkanel är mildare och sötare i smaken, medan kassiakanelen har en kraftigare, skarpare smak och är den vanligaste i våra butiker.

Det som gör kanel särskilt intressant, förutom dess distinkta smak, är dess hälsobringande egenskaper. Kanel är känd för att ha antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper, och har i traditionell medicin använts för att sänka blodsockernivåer och lindra matsmältningsproblem. I bakning ger kanel en härligt kryddig och söt smak som förhöjer andra ingredienser och tillför en varm doft som fyller hemmet under gräddning.

Saftig, kryddig och ljuvligt god morotskaka

Morotskakan har sitt ursprung från tider då socker var en dyr lyxvara. Under medeltiden i Europa användes ofta morötter som ett substitut för sötning i bakverk, eftersom moroten har en naturlig sötma. Det var dock först på 1900-talet som morotskakan började likna den vi känner idag, med sitt fluffiga innehåll och den generösa toppningen av krämig färskostglasyr.

Att tillsätta kanel i morotskaka ger en extra dimension till smakerna. Kanelens varma kryddighet balanserar morotens sötma och skapar en djupare, mer komplex smakprofil. Här kommer ett enkelt och klassiskt recept på morotskaka, där kanelen verkligen får lysa.


Recept: Klassisk Morotskaka med Kanel

Ingredienser:

  • Kaka:
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 4 dl finrivna morötter
  • 1 dl valnötter eller mandel (valfritt)
  • Glasyr:
  • 100 g naturell färskost
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft

Instruktioner:

  1. Förbered ugnen och formen:
    Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form, gärna en springform (ca 24 cm i diameter).
  2. Blanda de torra ingredienserna:
    I en skål, vispa samman vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, vaniljsocker och salt.
  3. Vispa ägg och socker:
    I en annan stor skål, vispa ägg och strösocker fluffigt och ljust. Tillsätt oljan och rör om.
  4. Tillsätt morötter och nötter:
    Blanda ner de rivna morötterna och eventuellt hackade valnötter i äggsmeten.
  5. Blanda allt:
    Sikta de torra ingredienserna över äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Grädda:
    Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter. Känn med en sticka – den ska komma ut torr. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds på.
  7. Glasyr:
    Vispa samman färskost, smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en slät och krämig glasyr. Bred den över den avsvalnade kakan och dekorera eventuellt med lite rivet citronskal eller hackade nötter.

När du sätter tänderna i en bit morotskaka, är den söta moroten och den lena färskostglasyren magisk god. Du får också en hint av den långa historia som kanelen bär med sig, från de gamla handelsrutterna i Asien till de svenska köksborden. Den subtila kryddan lyfter kakan och förvandlar en enkel eftermiddagsfika till en smakupplevelse fylld av djup och tradition.

Så nästa gång du bakar morotskaka, ta ett ögonblick att uppskatta kanelens betydelse. Inte bara för dess smak, utan för den värme och historia som varje liten sked ger till denna älskade kaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights