Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Han har en golfbana i trädgården - Golfbladet
Nyheter

Han har en golfbana i trädgården

Backyard golf blev ett begrepp när Dave Pelz, närspelsguru i USA, byggde världens mest exklusiva träningsanläggning på sin egen mark. Men nu verkar det som om backyard golf fått fotfäste även i Sverige.
På en normal villatomt har Raoul Hellgren utanför Simrishamn byggt en egen 18-hålsbana. För att spela här måste du vara vän med dina wedgar.  

Handen på hjärtat; har inte du också alltid velat äga en egen golfbana? Likt Baron Marcel Bich (Bic engångständare med mera) som lät den amerikanske stjärnarkitekten Robert von Hagge bygga en egen golfbana åt sig själv söder om Paris vid namn Les Bordes, sedan bygget 1987 rankad som en av Europas bästa golfbanor. Idag har Les Bordes två banor och du kan bara spela här om du är inbjuden.
Raoul Hallgren utanför Simrishamn har också en egen golfbana. Ritad och byggd av honom själv och måhända inte lika högt rankad i Europa som Les Bordes, men inte desto mindre minst lika privat och svår att få spela.
— På min egen bana kan jag träna närspel varje dag med fokus på variation i spelet i stället för en monoton träning på rangen, säger Raoul Hallgren.
Stäppens Golf & Country Club heter hans bana och består av åtta greener varav en dubbelgreen. Med sex olika teeområden kan banan sättas upp i en mängd kombinationer. Trots att flaggorna har dubbelnummer får du hela tiden nya utmaningar. Ingen flaga spelas mot från samma tee två gånger. Här handlar det heller inte om chip-and-run utan här krävs det höga slag med bite i bollen.
Det längsta hålet mäter runt 35 meter och banan är byggd med väl invallade greener inspirerade från Irländsk linksgolf.

Små greener

Greenerna är små och luriga. Det gäller att få bollen att stanna på cirka två meter eller så. Gärna mindre. En bra bollträff med backspinn är nästan ett måste. Du ska helt enkelt kunna slå riktiga golfslag. Inte minst när du ska försöka scora på banans minsta green som träffande har namnet ”Knappnålen”.
Man kan undra varför man bygger en egen golfbana och hade jag haft möjlighet att träffa Baron Bich hade jag frågat honom. Han avled dock 1994.
— Att jag byggde banan var en kombination av ”bekvämlighet” och en vilja att utveckla mig själv och mitt golfspel. Speciellt då närspelet, berättar Raoul Hallgren och fortsätter:
— I mitt tidigare idrottsliv har jag varit van vid att man går till sin hemmaklubb och där möts av en instruktör som leder varje träningspass. Men så fungerar inte golfen. Därför står så många golfare ensamma och nöter in felaktiga tekniker. Jag är själv utbildad judoinstruktör och vet att fel teknik måste korrigeras så fort som möjligt. När det gäller golfen vill jag framhålla Ringenäs Golfklubb som ett föredöme. Där har medlemmarna ett antal fria instruktörstimmar per säsong och självklart fria rangebollar!

Började med ett kvastskaft

Stäppens Golf & Country Club började egentligen med ett kvastskaft och ett tygprov på en markisväv från en lågprismarknad. För så kan man också tillverka en flagga. Och greenerna är väl inte direkt uppbyggda efter USGA:s normer.
— Efter en tid kom jag på att min hemmaklubb, Österlens Golfklubb, säkert hade utrangerade flaggor och hålkoppar då vinden här på Österlen går ganska hårt åt materialet. Hålkopparna plockades upp från en container och efter en andra inspektion på klubbens ”bra-att-ha-lager” erbjöds jag ett antal flaggstänger, berättar Raoul Hallgren.
Hans banas utslagsmattor är också riktiga sådana från olika sponsorer.  

Privat och inbjudan endast

Allt det här låter spännande och annorlunda i ”landet lagom” men tyvärr är det inte bara att åka och spela Stäppens Golf & Country Club. Den är minst lika privat som Augusta National och har endast ett fåtal medlemmar, Raoul själv, och ett antal förtjänta som kan handskas med den nyckfulla banan.  
— Till alla som vill satsa på backyard golf säger jag bara ”kör igång”. Strö ut lite sand på den (ogräs)bevuxna gräsmattan för att skapa ett greenområde. Markera hålet med ett sopskaft. Använd tillfällighetsvis dörrmattan som tee. Jag lovar att det är väldigt tillfredsställande att spela på sin egen bana, säger Raoul Hallgren.
Salig Baron Bich håller säkert med!

Text: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights