Äta & BoLivsstilNyheter

Näringslivstoppen Jarl Dahlfors om bästa vinköpet

Med varje vin kommer en historia, och om det är någon som kan berätta om ädla droppar på flaska så är det Jarl Dahlfors, näringslivsprofil och vinkännare. Här berättar han om bästa vinköpet.

Med hela världen som arbetsplats

Med många år som koncernchef i stora bolag har Jarl Dahlfors rest världen över i affärer. Han har köpt och sålt bolag, fått koncerner att växa och arbetat hårt.
Som styrelseordförande för bland annat Anticimex AB kan han i dag ta det en smula lugnare, men vila på lagrarna det passar inte denne effektive man. Fortfarande går livet i fast forward. Är det inte sol och bad i Spanien eller skidåkning i Alperna, är det segling i Grekland, Kroatien eller i den svenska skärgården som gäller.

Rödvin i glas och en vinflaska

Intresset för den ädla drycken har utkristalliserats i en bred kunskap och en spännande samling viner från världens alla hörn.

Varför började du intressera dig för viner?
– Att det är gott att dricka till maten är såklart det primära, men i takt med att jag började resa mycket i tjänsten blev jag intresserad av att prova viner från olika delar av världen. Jag insåg efter ett tag, att det även är ett trevligt samtalsämne, och att prata om vin är en bra ”story” under affärsmiddagar. Det finns ofta ett intresse av att utbyta erfarenheter. Genom att förstå mer om viner i olika delar av världen, får man också en bra lektion i regionens historia och kultur.

Vad är ditt senaste nytillskott till vinkällaren? Varför just det vinet?
– Jag lyckades få tag på några riktiga favoriter. Jag gillar Rhônevinerna och en av mina favoriter är vinproducenten Guigal, som är känd för sin höga kvalitet. Maison Guigals toppviner är La Turque, La Landonne och La Mouline och jag är nu stolt ägare till dessa. Jag kan också rekommendera vinhusets övriga sortiment från enklare till mer komplexa, som alltid ger bra vin för pengarna.

Jarl Dahlfors, styrelseordföranden Anticimex, gör intervju för Golfbladet.
Jarl Dahlfors har besökt många vingårdar världen över


Finns det budgetvin som skulle kunna gå under radarn och smyga sig in i finrummen?
– Beroende på budgetens storlek finns det en del bra grejer. Dock är min konsekventa rekommendation att avstå från det billigaste och sikta lite högre. Det är en bra utväxling på kvalitetsförbättringen, när man lämnar hundrakronorsvinerna och börjar leta bland 200 – 300 kr. Jag tycker det säger sig självt, att man inte kan förvänta sig något av kvalitet om man betalar 99 kronor för en flaska på bolaget. Ett tips är att leta fynd i mindre fashionabla vinregioner. Den franska regionen Madiran är en sådan fyndrik region om man gillar tunga, röda, komplexa viner, t.ex. Chateau Montus från den kände Alain Brumont. Grymt vin som du också kan lagra hyfsat länge. Fortsätter vi in i Frankrike och vill hitta något udda men prisvärt är det en bra idé att kolla in Languedoc, som historiskt mest producerat billiga volymviner, men som under senare år fått flera bra vinproducenter. En vintyp som jag tycker är väldigt prisvärd, men lite otrendig, är vita viner från Bordeaux. Det finns många bra viner där.

Vingård


Finns det vin som blir sämre ju äldre det blir? Eller är alla ”Grand old ladies” (i din samling) mer smakrika nu än för fem år sedan?
– Enklare viner ska drickas unga. Det är en bra regel. Jag tycker det är en smaksak huruvida man bör lagra sina viner. Ett kul projekt är att köpa ett hyfsat vin i kanske poster om sex stycken och prova dessa under sex år, ett per år. Det ger en fingervisning om hur vinet utvecklas.

Vilket vin dricker du aldrig mer igen?
– Jag dricker hellre vatten till maten än ett dåligt vin. Det finns mycket skräp på bolaget…typiskt det som är ”för billigt”. Ofta är det värt att köpa ett litet dyrare vin.

Finns det mode i vin?
–  Absolut, trender finns i allt. Ett bra exempel är filmen Sideways med skådisen Paul Giamatti, som marknadsför Pinot noir-viner effektfullt, och efter det skulle alla dricka Pinot. Kul film.

Vilken är den dyraste flaskan du har?
– En väl bevarad hemlighet…köper i alla prisklasser. Jag tycker man får väldigt bra viner för prisklassen 300-600 kronor, men ibland vill man fira och då kan det slinka ner några värstingar.

Att känna vinets karaktär, är det något alla kan eller något man lär sig med mer kunskap?
– Alla med intresse kan lära sig, som allt annat här i livet. Det finns många bra böcker, kurser och tidningsartiklar för den som vill. Viktigt är dock att man dricker det man gillar och inte komplicerar för mycket. Men lite baskunskap tycker jag är bra.

Druvor vingård klase


Vilken druva är din favorit?
– Jag gillar allt, men om jag måste välja en är det Syrah på den röda sidan och Chardonnay bland de vita. Dock fokuserar jag mindre på druvsort och mer på region. Där vinner Rhône (rött) och Bourgogne (vitt), men som sagt, jag dricker väldigt brett geografiskt.

Har din smak för olika viner förändrats med tiden?
– Mycket bra fråga. Svaret är ja. Ju mer jag provar och lär, desto mer gillar jag till exempel vinerna från Bourgogne och Bordeaux.

Många nya generationer producerar viner. Vilka utmaningar står de inför?
– Den tuffaste utmaningen för alla som brukar jorden är såklart den pågående klimatförändringen. Fruktansvärt tufft är det för vinbönderna med allt ifrån översvämningar, torka och plötsliga väderförändringar. Ett exempel är Bourgogne som de senaste åren drabbats av oväntat stränga och långa vintrar. Det har gjort att priserna har rusat i höjden. Mindre producerad kvantitet med fortsatt stor efterfrågan, ger högre priser.

Har du någon gång bett kyparen byta vinet efter du avsmakat?
– Ytterst sällan, men det har hänt. Jag minns en gång när vi var på skidsemester i St. Anton och såg fram emot en upplevelse med en flaska Red Scorpion, men den var ”korkad” och åkte ut och någon ersättningsflaska fanns det inte. Trist middag.

Finns det vin för olika humör?
– Absolut. Churchill formulerade det bra: ”Jag dricker champagne för att fira segrarna och dränka sorgerna vid förluster.”

Bubblande champagne en porlande dryck i glas


En mysfredag med hustrun, vad dricker du helst?
–Helt beroende av menyn, men vi börjar nog oftast med Champagne, världens bästa dryck vid alla tillfällen.

Vad passar bra en härlig sommarkväll?
– Nyligen firade vi sonens födelsedag och öppnade en Château de Beaucastel från Châteauneuf-du-Pape årgång 2009. Det var riktigt bra till den grillade entrecoten. A match made in heaven. Château de Beaucastel är en vingård belägen i den södra delen av Rhônedalen i Frankrike, som främst är känd för sina Châteauneuf du Pape-viner producerade i en långlivad stil.

Bästa vinet på after skin?
– Då dricker jag öl.

Vilket land tycker du producerar de bästa vinerna och vad baserar du det på?
– Svår fråga. Jag gillar viner från såväl gamla (Frankrike, Italien, Spanien osv) som nya världen (USA, Australien, Sydafrika, Argentina osv). Om jag måste välja ett land blir det Frankrike.






Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights