Näringslivstoppen Jarl Dahlfors om bästa vinköpet

Med smak för livets goda. Med varje vin kommer en historia, och om det är någon som kan berätta om ädla droppar på flaska så är det Jarl Dahlfors, näringslivsprofil och vinkännare.

Med hela världen som arbetsplats

Med många år som koncernchef i stora bolag har Jarl Dahlfors rest världen över i affärer. Han har köpt och sålt bolag, fått koncerner att växa och arbetat hårt. Som styrelseordförande för bland annat Anticimex AB kan han i dag ta det en smula lugnare, men vila på lagrarna det passar inte denne effektive man. Fortfarande går livet på fast forward. Är det inte sol och bad i Spanien, skidåkning i alperna, så är det segling i Grekland, Kroatien eller i svenska skärgården.

Intresset för den ädla drycken har utkristalliserats i en bred kunskap och en spännande samling viner från världens alla hörn.

Varför började du intresserad dig för viner?
– Att det är gott att dricka till maten är såklart det primära, men i takt med att jag började resa mycket i tjänsten blev jag intresserad av att prova viner från olika delar av världen. Jag insåg efter ett tag, att det även är ett trevligt samtalsämne och att prata om vin är en bra ”story” under affärsmiddagar. Det finns ofta ett intresse av att utbyta erfarenheter och lära sig mer. Genom att förstå mer om viner i olika delar av världen, får man också en bra lektion i regionens historia och kultur.

Vad är det senaste nytillskott till vinkällaren? Varför just det vinet?
– Lyckades få tag på några riktiga favoriter. Jag gillar Rhonevinerna och en av mina favoriter är vinproducenten Guigal, alltid toppkvalitet. Hans toppviner är La Turque, La Landonne och La Mouline och jag är nu stolt ägare till dessa. Kan också rekommendera hans övriga viner från enklare till mer komplexa, alltid bra vin för pengarna.


Finns det budgetvin som skulle kunna gå under radarn och smyga sig in i finrummen?
– Lite beroende på budgetens storlek finns det en del bra grejer. Dock är min konsekventa rekommendation att avstå från det billigaste och sikta lite högre. Det är en bra utväxling på kvalitetsförbättringen, när man lämnar hundrakronors-vinerna och börjar leta bland 200 – 300 kr. Jag tycker det säger sig självt, att man inte kan förvänta sig något av kvalitet om man betalar 99 kr för en flaska på bolaget.
Ett tips för att leta fynd är att leta i mindre ”fashionabla” vinregioner.

Fyndrik region

Den franska regionen Madiran är en sådan fyndrik region om man gillar tunga röda komplexa viner, tex Chateau Montus från legenden Alain Brumont. Grymt vin som du också kan lagra hyfsat länge. Fortsätter vi in Frankrike och vill hitta ngt udda men prisvärt är det en bra ide att kolla in Languedoc som historiskt mest producerat billiga volymviner men som senare år utvecklar flera bra vinproducenter. En vintyp som jag tycker är väldigt prisvärt men lite otrendigt är vita viner från Bordeaux, finns mycket prisvärda viner där.


Finns det vin som blir sämre ju äldre det blir? Eller är alla ”Grand old ladies” (i din samling) mer smakrika nu än för fem år sedan?
– Enklare viner ska drickas unga. Det är en bra regel. Jag tycker det är en smaksak huruvida man bör lagar sina viner. Ett kul projekt är att köpa ett hyfsat vin i kanske poster om sex stycken och prova dessa under 6 år, en per år. Ger en fingervisning om hur vinet utvecklas.

Vilket vin dricker du aldrig mer igen?
– Jag dricker hellre vatten till maten än ett dåligt vin. Det finns mycket skräp på bolaget…typiskt det som är ”för billigt”. Ofta är det värt att köpa ett litet dyrare vin.

Finns det mode i vin?
–  Absolut, trender finns i allt. Bra exempel är filmen Sideways med skådisen Paul Giamatti, som marknadsför Pinot Noir-viner effektfullt och efter det skulle alla dricka Pinot. Kul film.

Vilken är den dyraste flaskan du har?
– En väl bevarad hemlighet..köper i alla prisklasser. Jag tycker man får väldigt bra viner för prisklassen 300-600, men ibland vill man fira och då kan det slinka ner några värstingar…

Att känna vinets karaktär, är det något alla kan eller något man lär sig med mer kunskap?
– Alla med intresse kan lära sig, som allt annat här i livet. Finns många bra böcker, kurser och tidningsartiklar för den som vill. Viktigaste är dock att man dricker det man gillar och inte komplicerar för mycket, men lite baskunskap tycker jag är bra.


Vilken druva är din favorit?
– Jag gillar allt….men om jag måste välja en, är det Syrah på den röda sidan och Chardonnay bland de vita. Dock fokuserar jag mindre på druvsort och mer på region. Där vinner Rhone (rött) och Bourgogne (vitt), men som sagt jag dricker väldigt brett geografiskt.

Har din smak för olika viner förändrats med tiden?
– Mycket bra fråga. Svaret är ja. Ju mer jag provar och lär, desto mer gillar jag tex vinerna från Bourgogne och Bordeaux.

Många nya generationer producerar viner. Vilka utmaningar står de inför?
– Den tuffaste utmaningen för alla, som brukar jorden är såklart den pågående klimatförändringen. Fruktansvärt tufft för vinbönderna med allt ifrån översvämningar, bränder och plötslig och oväntad kyla/värme/torka. Ett exempel är Bourgogne som de senaste åren drabbats av stränga och långa oväntade vintrar. Det har gjort att priserna har rasat i höjden, mindre producerad kvantitet med fortsatt hör efterfrågan ger högre priser.

Har du någon gång bett kyparen byta vinet efter du avsmakat?
– Ytterst sällan, men det har hänt. Minns en gång i St Anton då vi hade sett framemot en upplevelse med en flaska Red Scorpion, men den var ”korkad” och åkte ut och ngn ersättningsflaska fanns det inte. Trist middag.

Finns det vin för olika humör?
– Absolut. Churchill formulerade det bra: ”Jag dricker champagne för att fira segrarna och dränka sorgerna vid förluster”.


En mysfredag med hustrun, vad dricker du helst?
–Helt beroende av menyn, men vi börjar nog oftast med Champagne, världens bästa dryck vid alla tillfällen.

Vad passar bra en härlig sommarkväll?
– Nyligen firade vi sonens födelsedag och öppnade en Chateaue Beaucastel från Ch neuf du pape från 2009. Det var riktigt bra till den grillade entrecoten. A match made in heaven.

Bästa vinet på after skin?
– Då dricker jag öl.

Vilket land tycker du producerar de bästa vinerna och vad baserar du det på?
– Svår fråga. Jag gillar viner från såväl gamla (Frankrike, Italien, Spanien osv) som nya världen (USA, Australien, Sydafrika, Argentina osv). Om jag måste välja ett land blir det Frankrike. Det är fortfarande ”benchmark” för det mesta och de flesta stilarna.

Hur kan de kalla vintrarna försämra vinproduktionen i Europa framöver?
– Priset…kolla in Bourgogne de senaste åren….DYRT och DYRARE.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.