NyheterSpanien

Islantilla Golf Club – allt på ett ställe

Om du vill ha 27 bra golfhål med obegränsat spel och bo på Hilton-hotell på solsäker plats, då ska du resa till Islantilla Golf Resort på Costa da Luz i sydvästra Spanien.

Solstrålarna skiner lätt igenom pinjeträden längs den gula niohålsslingan på Islantilla Golf Resort. Barrträd blandas med lövträd och kombinationen skapar en känsla av tacksamhet när eftermiddagssolen övergår i kväll. När banan vecklas ut blandar sig havet in i vyerna och när du kommer upp på slingans fjärde och femte hål har du ravinen ner mot semesterstaden Islantilla på din vänstra sida. Här ska det spelas golf och det ska göras i vackra omgivningar.

Vid en första anblick kanske det verkar som att undertecknad är onödigt positiv. Men känslan ovan skulle lika gärna kunna infinna sig på vilken bana som helst även i Sverige, när solen är på väg ner och det är vindstilla en augustikväll. Och just en sådan kväll var det denna aprildag på Islantilla. Och ja, anläggningen har det man behöver för en härlig golfsemester. Men vi tar det från början.

Totalt har Islantilla 27 hål som kombineras på tre olika sätt, antingen blå-gul, grön-blå, gul-grön. Spetsiga fairways, stora greener och strategiskt placerade bunkrar finns bland banans utmärkande drag. Varje 9-hålare är utformad med sina egna karaktäristiska särdrag. Blåa slingans kuperade fairways ger en känsla av att befinna sig på en golfbana i Pyrenéerna i miniformat (även om det kanske inte riktigt är lika vackert). Det gör också att vissa sträckor kan vara rätt tuffa att gå. Men är man van vid att gå 18 hål varje vecka ska du kunna ta dig igenom det med hyfsad kvalitet på spelet.

Längs med slingan finns det en och annan ravin att passera och ett av undertecknads favorithål tittar fram efter ett utslag över den ondulerade fairwayen. Här blandas pinjeträden med palmer som det krävs två personers fulla armlängder för att nå runt. Men passa dig, för slår du inte tillräckligt långt försvinner bollen ner i ravinen eller i en sjö. Då kan det vara en bra idé att slå ett kortare järn innan man satsar på att gå över. Blåa slingan anses svårare än den gula och används ofta tillsammans med den gröna i tävlingssammanhang. Samtidigt har man valt att fälla en hel del eukalyptusträd vilket gör att bollarna nu är lättare att hitta än tidigare. Här är strategi och koncentration i centrum och det är stundtals utmanande. En bra dag på Islantillas blå slinga brukar betyda att man spelar på sitt handicap.

Den gula slingan brukar däremot vara en favorit bland damgolfare och seniorer då hålen är relativt korta. Man ska dock inte ta ut några segrar i förskott då inspelen är utmanande varje gång och varje enskild green bjuder på en ny utmaning. På vissa ställen är banan så smal att du måste koncentrera dig fullt ut och slå spikrakt för att inte hamna i ruffen eller bland semestervillorna.

Vi återkommer till golfen och den gröna slingan men först måste vi titta närmare på hotellet, DoubleTree by Hilton.

Obegränsat med golf

Att bo här är en smålyxig upplevelse med obegränsat med golf. Bokar du en paketresa hit över en vecka är det oftast fem greenfee som ingår, men det går själv att boka den sjätte tiden, och du behöver inte betala för den. Men det är klart, du kan ju inte spela golf dygnet runt sju dagar i veckan. Då och då måste ju golfspelare fylla på depåerna. I hotellets restaurang serveras frukost och middag för den som har halvpension. Frukosten är bra och är fylld av spansk ost, korv och skinka i kombination med nybakat bröd. Till det kan man avnjuta en kopp kaffe tillsammans med en tallrik nyligen uppskuren frukt. Och så finns ju så klart bacon, ägg och omelett som den evigt stekande kocken lagar på beställning.

På kvällen finns ett gediget urval och när det är buffé på DoubleTree Hilton är det stor variation som gäller. Varje dag byter restaurangen tema och fokus kan vara på spansk eller italiensk mat, eller europeisk cuisine. Och glöm inte att prova paellan. Men ärligt talat så håller frukosten högre klass än middagen, utan att för den sakens skull vara dålig på något sätt.

I klubbhuset avnjuts allt som oftast lunchen för den golfspelande gästen. Här finns ett utmärkt alternativ i klassikern Club Sandwich, men även hamburgaren och de färska pastarätterna mättar bra. Även om pasta alltid är bättre i Italien lyckas spanjorerna helt okej med uppgiften. Med utsikt över utslagen på hål 1 och 10 kan du avnjuta after golf-ölen i bästa miljö. Ett mål mat här säkerställer att man klarar både poolhäng och eftermiddagsdrinken med energin i behåll. Portionerna är väl tilltagna. Men kom ihåg det obligatoriska stoppet i lobbybaren vid 18-tiden där gästerna pratar igenom dagens runda och laddar inför morgondagens.

300 soldagar om året

Spanien har länge varit en av de mest populära destinationerna för golfresor, och Islantilla Golf Resort har etablerat sig som en av landets mest eftertraktade golfanläggningar i sydvästra Spanien. Undangömt precis på gränsen mot Portugal erbjuder man en upplevelse som kombinerar härlig golf och avkoppling. Med 300 soldagar om året är det lätt att förstå varför Costa de la Luz räknas som en favorit bland golfspelande skandinaver.

I närområdet finns både små och stora städer att besöka under en spelledig dag. Bland annat ligger den historiska storstaden Sevilla bara ett par timmar bort. Bara 40 minuter österut ligger dessutom Huelva. Här finns ett brett restaurangliv, bra shopping och härliga stränder som är belägna mitt i staden. På närmare håll hittar du småstaden La Antilla, där det bor betydligt fler fastboende än i turistorten Islantilla där golfresorten ligger. Här finns strandpromenaden som sträcker sig längs med inloppet till Medelhavet och flera restauranger har terrasser som vetter mot sydväst för bästa läge i solnedgången. Du promenerar ner hit på knappa 20 minuter i behaglig nerförslutning. Hemåt kan det däremot vara läge att ta en taxi, för att inte vara alldeles för svettig när du väl är tillbaka på hotellet.

Islantilla Golf Resort stod klar 1992 och ritades av Enrique Canales och Luis Recasens och sträcker sig över 180 tunnland i Cadizbuktens hjärta. Bara ett par år senare arrangerades Spanish Masters här och har sedan dess hållit ett antal europeiska Challenge Tour-tävlingar.

Banorna har genomgått flera förbättringar under åren, med målet att upprätthålla bra kvalitet och ge en optimal golfupplevelse. Ambitionen märks men kvaliteten sviktar på sina ställen. Det stör inte spelet, men ögat kunde på vissa ställen få en bättre vy. Banarbetarna arbetar frenetiskt från tidig morgon till sen kväll, men lyckas ändå på något magiskt sätt hålla sig i bakgrunden. Men hur var det med den gröna slingan?

Gröna slingan har ett par inslag av vatten i form av dammar och är ofta spelarnas favorit. Här finns breda fairways och pinjeskogen längs fairway ramar in parkbanan med hjälp av semestervillorna. Slingan är inte lika kuperad som den blå men fairway sluttar stundtals så att du kan få bra med rull på bollen vid en bra träff. På hål 22 kan den med optimistisk syn på livet gå för en lång drive och eagle-putt. En bra dag på gröna slingan lovar en score bättre än ditt handicap. Kom samtidigt ihåg att alla tre slingorna har greener som sluttar bort från fairway och inspelen kan lätt bli för långa.

Sammanfattningsvis är Islantilla Golf Resort en bra golfresort som erbjuder det man behöver på en golfsemester. Variationen på slingorna bjuder in till både utmaningar och spelglädje. Gillar du dessutom att bo bra och äta gott är hotellet DoubleTree by Hilton ett av många bra hotell i området. Det stora poolområdet som kompletteras med en inomhuspool och spa-anläggning lovar till sköna lata dagar efter avslutat dagsverke.

FAKTARUTA

Hur reser jag till Islantilla?
Du kan bland annat boka paketresa med Easton golf och då får du golfvärd på plats som arrangerar gemensamma tävlingar och middagar. Vill du boka på egen hand kan du boka flyg till Faro i Portugal. Därifrån tar det cirka en timme med bil till Islantilla.

Närmsta stad:
Semesterstaden Islantilla och grannen La Antilla.

Närmsta storstad:
Huelva 40 minuter
Sevilla 120 minuter

Att tänka på:
Boka golfbil i god tid då resorten har ganska ont om bilar på en fullbokad dag.

Antal hål:
27

Träningsmöjligheter:
Islantilla erbjuder bra faciliteter för träning, men slår du långt med drivern kan rangen vara för kort.

Vilka flygbolag flyger till Faro?
Bland annat SAS och Tap Air (dock ibland med mellanlandning i Lissabon)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights