NyheterTävlingar

Kiawah Island – spelarnas skräck

PGA Championship återvänder till Kiawah Island den här veckan men det är en stor skillnad från 2012. För nio år sedan spelades tävlingen här i augusti. Att den nu spelas i maj ger helt nya förutsättningar.

När Rory McIlroy krossade motståndarna här 2012 och vann PGA Championship med hela åtta slag spelades banan relativt enkelt. Regn hade gjort banan mjuk och det var vindstilla under nästa hela tävlingen. McIlroy vann på 13 under par, och vi hade två svenskar högt uppe på leaderboarden. Carl Pettersson kom delad trea och Peter Hanson delad sjua.

Att vi får en vinnarscore på 13 under par i år och att två svenska spelare hamnar topp-7 känns osannolikt. Visst, Stenson och Norén är på plats i Kiawah Island, och även om de båda har spelat bättre på slutet än på länge, känns det mycket begärt att någon av dem ska komma högt upp på ledartavlan.

Patrick Reed vandrar upp mot den 17:e green under inspelningsvarvet.

Väderprognoser är naturligtvis lite lynniga, men inför veckans tävling lär det vara 0 % procents risk för regn, temperaturen kring 30 grader och vinden kommer att vara till en början rätt frisk, för att sedan klinga av något till helgen.

Kiawah Island Ocean Course har två niohålsslingor som är formad som en åtta. De första dagarna kommer spelarna att få en tuff start och likaså en tuff avslutning med med motvind på hål 1-4 och även motvind på hål 14-18.

Oavsett väder och vind är banan en riktigt monster. Med sina 7 867 yards är det den längsta majorbanan någonsin. Men varje hål kan ändras dramatiskt från dag till dag, beroende på hur det blåser. Pete Dye byggde en mängd tees på varje hål eftersom vinden är en stor faktor här.

”Började skratta när jag såg scorekortet”

Justin Thomas, som vann PGA Championship 2017 menar att banan kommer att spelas olika varje dag och att det omöjligt kan spelas sin fulla längd.

– När jag såg scorekortet förra veckan och såg att de sista nio hålen var över 4000 yards så skrattade jag högt.

– Om det blåser kan de inte sätta tees längst bak på korthålet, det 14:e till exempel. Många spelare kommer att behöva slå drives där och jag tror inte att PGA vill det plus att det kommer bli väldigt långsamma rundor, menar Thomas. 

Justin Thomas och Max Homa.

Det 17:e är en ännu tuffare par-trea. Under inspelet på tisdagen var det motvind och Cameron Champ, som slår bland de längsta på touren, försökte först med en järn-4 och sedan med en hybrid att nå greenen. Men hamnade i vattnet kort om greenen.

Att slå långt är bra på Pete Dyes banor, så även på Kiawah Island Ocean Course, men det är inte det viktigaste faktorn. Det gäller att missa på rätt platser. Annars kan det sluta riktigt illa.

Adam Scott
Adam Scott från Nya Zealand

– Det finns gott om plats, det är väldigt rättvist, men konsekvensen av en miss kan bli enorm här, menar Adam Scott.

– Då gäller det bara att försöka få tillbaka bollen i spel, om man ens lyckas med det. Om det blåser mer än det gjort på inspelningsdagarna blir det en kamp bara att komma in i klubbhuset …

Att tävlingen spelas i maj och inte i augusti som förra gången PGA Championship spelades här är en stor faktor. Greenerna kommer att vara hårdare och ha mer linkskaraktär.

Rory McIlroy dricker vatten

– Det kommer att bli tufft runt greenerna. När jag vann här 2012 var det helt andra greener och jag chippade och puttade mig till segern. Den som vinner i år måste ha ett fantastiskt närspel, menar Rory McIlroy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights