NyheterSpanien

Las Colinas – En egen värld

Den exklusiva golfresorten Las Colinas Golf & Country Club, söder om Alicante, är ett resmål utöver det vanliga. Man kallar sig till och med A World Apart – en egen värld – och tankarna går också till den klassiska filmen Shangri-La!

Spanien är fullt med golfbanor och hus. Byggandet har fortgått länge och alternativen är många. Ett av de bättre alternativen för dig som vill bo på en golfresort är vackra Las Colinas, en knapp timmes körning söderut från flygplatsen i Alicante.

Paradiset i en dalgång

Redan när man anländer till Las Colinas inser man att det här är något alldeles extra. A World Apart, kallar man sig själva, och när man passerat grindvakten och kört igenom passagen som sprängts ut ur berget kommer man till något som påminner om James Hiltons Shangri-La. I boken (och filmen) beskrevs ett paradis i en dalgång – och Las Colinas är inte långt efter.

Här finns 300 hektar i en vacker miljö där man de senaste tio åren uppfört ett flertal villa- och lägenhetskomplex. Det kostar en rejäl slant att köpa in sig här, men i gengäld är friden, servicen och boendet i toppklass. Väl värt att betala lite extra för, liksom den magnifika havsutsikt som finns från de högre placerade lägenheterna.

Inför ett köp är det klokt att provbo, och det går utmärkt på Las Colinas där resorten hyr ut både hus och lägenheter. Alla är fräscha och har en lyxig känsla med ljusa och stora sovrum, alla moderna bekvämligheter samt ett luftigt vardagsrum och ett fullutrustat kök. Samt så klart tillgång till pool.

Det går utmärkt att köra självhushåll, men missa inte den kulinariska excellens som presteras av Las Colinas nye head chef Alfonso ‘Fonsi’ Lillo. Efter frukost och lunch i klubbhusrestaurangen unik kan du njuta av hans innovativa och smakrika rätter i både fusion-restaurangen uwamama och den nya italienska restaurangen il Palco.

Varierande och rolig bana

När man provbor måste man så klart också provspela banan. Det är inte absolut nödvändigt att köra golfbil här, men det är emellanåt en bra bit mellan hålen och det är ganska kuperat, vilket är föga förvånande eftersom Las Colinas betyder ”kullarna” på spanska. I den böljande naturen, med en vidsträckt och mycket bildskön utsikt från många hål, har bandesignern Cabell Robinson lagt ut en omväxlande slinga med många intressanta golfhål som är en rejäl utmaning för bättre spelare från backtee, men ändå erbjuder en behaglig och social golfrunda från gul och röd tee.

De fem par 3-hålen är både varierade och roliga, men kanske är den stora behållningen ändå det utrymme som finns på par 4- och par 5-hålen, ofta med kanter som sluttar in mot fairway, vilket gör att drivern kan luftas mycket. Ett visst experimenterande med detta ger dock att det emellanåt kan vara mycket klokare att spela mer strategiskt om man vill scora.

Banans par 5-hål är alla roliga och omväxlande. Det tredje spelas nedför och kan utan vidare nås på två ibland med så lite som ett mellanjärn. Även det elfte spelas nedför, men är långt och en utmaning att nå på tre för många spelare. Hål 15 har en green ute på en halvö och bara de djärvaste vågar försöka nå in på två slag medan det på avslutningshålet tvärtom nästan känns som att man måste chans.

Bland par 3-hålen är kanske kort-korta sjuan, bara drygt 100 meter med greenen nere i en liten gryta, roligast. Därefter bjuds man på Las Colinas vackraste vy när man peggar upp på åttan, där man från en högt placerad tee har en underbar utsikt över hålet och naturen – som kommer att förbli orörd eftersom skogen på andra sidan är ett naturskyddsområde.

Inte bara golf

Efter att ha summerat scoren över en kall öl i solen på den trivsamma uteplatsen vid klubbhuset är det inte utan att man skulle kunna tänka sig en runda till, men Las Colinas är en mycket populär anläggning och banan är ganska hårt bokad. I stället kan man utforska Las Colinas andra aktiviteter.

Utöver de många fina vandringsstigarna finns också både ett nybyggt och modernt gym samt tennis- och padelbanor där man kan jobba bort några av de kalorier man inte blev av med när man åkte golfbil på banan.

Argumenten för att köpa lägenhet på Las Colinas är många, men en sak som nämns som en nackdel är avståndet från stranden. Det tar 10–15 minuter att köra ned till den långa sandstranden i Campoamor, och väl där är det krångligt att parkera och tränga sig fram bland alla turister.

Därför har Las Colinas en egen beach club – med privat parkering och en stor pool där man kan läppja på en kall drink medan man spanar ut över havet och La Mangas sockertopp i fjärran. Vill man ta ett dopp i havet är det bara att spatsera ned över sandstranden och kasta sig i medelhavets svalkande vatten.

Skulle du vilja fördriva tiden med lite shopping finns här också ett enormt köpcentrum, La Zenia, som är öppet i princip jämt och har allt från designerkläder, skor, smycken och elektronik till livsmedelsaffärer, fik och trevliga matställen. För den som vill ha mer kultur är historiska Murcia knappt en timme bort med bil.

Text: Michael Broström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights