NyheterPorträtt

Ludvig Åberg – Supertalangen spås en lysande framtid

Tjugotre år gammal och redan historisk. Ludvig Åberg är inte bara världens främste amatör på herrsidan. Nyligen vann han den prestigefyllda collegetävlingen Big 12 Championship på Prairie Dunes Country Club i Kansas för andra året i rad, vilket ingen tidigare gjort. Dessutom har han hunnit tacka nej till ett mångmiljonerbjudande från LIV Tour med motiveringen att det inte var rätt sätt att tävla och spela på. Nu gör han proffsdebut på PGA-touren.

Amerikansk collegegolf har fostrat många nya stjärnor, inte minst svenska. En av de som nu går raka vägen från examen till PGA Tour är Ludvig Åberg. 23-åringen från skånska Eslöv har redan blivit ett namn på allas läppar. I höstas klev han högst upp på världsrankingen för amatörer och blev historisk svensk världsetta i golf.

Under sin tid på Texas Tech University har Ludvig konsekvent visat fina resultat och höga placeringar, ett kvitto på den kapacitet han besitter. I slutet av april spikade han sin senaste seger då han tog hem den prestigefyllda universitetsävlingen Big 12 Championship på Prairie Dunes Country Club i Kansas. Det var andra året i rad som Ludvig erövrade förstaplatsen, något ingen tidigare lyckats med under tävlingens 26-åriga historia. Dessutom gjorde han det i stor stil med nytt mästerskapsrekord; 15 under par på 72 hål. Närmsta konkurrent var hela åtta slag bakom. Segern var Ludvigs tredje för året och nionde i universitetskarriären.

Tack vare att han behållit sin förstaplats på PGA-tourens universitetsrankning ges han möjlighet att kliva direkt in på USA-touren när han nu blir proffs.

 – Mitt spel har förbättrats enormt mycket under tiden på college. Jag har fått en högre lägstanivå och vuxit som spelare. Jag förstår spelet på ett annat sätt. Golf är en märklig sport på det sättet att du kan scora bra fast du inte spelar bra. Jag har inte spelat så bra men ändå lyckats nå resultat. Det är något jag vet duktiga spelare klarar att göra, så det ser jag mycket positivt på, säger han på telefon över Atlanten.

I dagarna avslutar han sin sista termin men kommer att bo kvar på skolan i Lubbock fram till årsskiftet. Här har han möjlighet att träna under optimala förhållanden, få hjälp av coacherna och hänga med laget. Att behålla supportsystemet och den sociala biten är viktig för honom.

– Jag vill inte införa alltför många förändringar på en och samma gång. Det är mycket nytt som väntar. Banorna är tuffare, spelarna är bättre och tävlingarna större. Jag tycker ändå att jag har hanterat det bra hittills. Planen är att stanna i USA. Jag trivs här, de bästa spelarna finns här, och jag kommer att ta alla chanser jag får att spela så många av tävlingarna som möjligt.

Ludvig har alla de fysiska verktygen för att bli en framtida världsstjärna. Han är stark från tee och har med sina drives ett övertag mot motståndarna. Han har till och med jämförts med världsspelare som Henrik Stenson, vilket han inte tar lätt på. Naturligtvis ger det extra självförtroende. Samtidigt kan han bara försöka spela bra golf och få bollen i hålet på så få slag som möjligt – det är det enda han kan påverka, menar han.

För, att etablera sig som proffs och nå framgång handlar kanske än mer om immateriella tillgångar än rena slagfärdigheter, och när man ser Ludvig ute på banan slås man av hans lugn och tålamod, vilket är det som skiljer honom åt från andra.

– Jag har definitivt mognat, både som spelare och som person. Jag har alltid varit en ganska lugn person, det är nog min främsta styrka. Men jag har blivit bättre på att förstå vad som är nödvändigt och som fungerar för mig, och tagit bort det som inte fungerar. I golfen finns det så mycket distraktioner och olika vägar. Jag tror på att hålla det på mitt sätt, och jag försöker att inte lyssna för mycket på andra.

Har du några idrottsförebilder du ser upp till som du ändå tar intryck från?

– Ja. Fotbollsspelaren Steven Gerrard är en. Jag är en stor Liverpoolsupporter och han agerar precis så som jag själv vill. Han gör de rätta sakerna och behandlar människor på rätt sätt. Mina föräldrar har alltid varit väldigt noga med att man ska bete sig och bemöta människor med respekt, oavsett situation. Så jag försöker hela tiden att vara mig själv och behandla människor så som jag själv vill bli behandlad. Sedan är det svårt att komma runt Tiger Woods som förebild, med tanke på hur han har dominerat golfen. Det är svårt att inte imponeras av honom.

Från Eslöv till världens bästa golftour

Liksom många av den nya generationens spelare vi i dag ser ute på tourerna har Ludvig gått genom hela det svenska systemet med juniortour, en bra och stöttande miljö på sin hemmaklubb, Riksidrottsgymnasium, landslag och college. 

Uppvuxen i Eslöv började han sju år gammal spela golf på den lokala golfklubben. Själv beskriver han sig som en typisk idrottskille, om än tystlåten och lite blyg. Fotboll var länge hans stora passion och han varvade de två sporterna upp i tidiga tonåren. Till sist drog ändå golfen längsta strået.

– Jag upptäckte ganska snart att lagsport inte riktigt var min grej. Jag gillar att ha saker mer i mina egna händer och då är golf den ultimata sporten. Det finns ingen annan att skylla på eller gömma sig bakom om det inte går bra. Men jag gillar fortfarande fotboll. Jag spelade faktiskt lite i morse och jag kollar på matcher så snart jag kan, säger Ludvig.

Tiden på Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg delade han med Maja Stark och Linn Grant. Det var även där Ludvig började arbeta med svingtränaren Hans Larsson, som fortfarande är en viktig del i hans team. Det gör också hans mentala coach Brock Barnes.

– Vi har jobbat mycket med att hitta vad som funkar för mig och hur jag reagerar i olika situationer. Även om jag inte blir arg när jag spelar så kan jag lätt bli frustrerad och har lärt mig att kunna hantera det på ett bra sätt. Man spenderar mycket tid med sig själv och sina tankar där ute. Den mentala biten är en superviktig del av golfen. Jag vet jättemånga som spelar fantastisk golf, men man ska klara av att göra det också när mycket står på spel.

Att spela på den kritiserade Saudistödda LIV-touren kommer dock inte att vara aktuellt. I höstas tackade Ludvig nej till ett erbjudande på runt 26 miljoner kronor för ett 2-årskontrakt.

– För mig personligen är det inget som lockar. Jag tycker det är kul att spela tävlingar och vinna. Visst är det mycket pengar, men det viktigaste för mig är att må bra. Full access på PGA-touren är en fantastisk möjlighet att dra nytta av. Jag vill ändå tro, att kan jag vara med och utmana där så kommer den ekonomiska biten av sig självt. Jag är väldigt nöjd med mitt beslut.

Du är i början av en förhoppningsvis lång karriär. Vilka är dina mål på längre sikt?

– Att få spela majors, såklart. Allra helst skulle jag vilja vinna British Open, mycket på grund av den historia som finns runt tävlingen. Golf på de brittiska öarna är speciellt. Sedan står Ryder Cup helt klart på min bucket list. Alla drömmer väl om det. Om jag börjar spela riktigt bra när jag blir proffs så finns absolut chansen att få göra det någon gång under min karriär. Det vore otroligt kul!

Du talar mycket om vikten att må bra i dig själv och hitta din plats. Vad gör du helst en ledig dag utanför golfbanan?

– Är det fotboll på teve så kollar jag gärna det. Annars gillar jag att hänga med kompisar. Jag tror att det är viktigt att ha en balans, att det inte bara är golf, golf, golf utan att man har andra saker och nöjen som tar bort fokuset på golfen emellanåt.

Text: Jenny Olsson

Foto: Getty Images

Personligt/Ludvig Åberg
Är: 23 år
Gör: Pluggar ekonomi på Texas Tech, Nyligen blivit golfproffs.
Bor: Lubbock, Texas, och Eslöv
Familj: Mamma Mia, pappa Johan, storasyster Linnéa
Klubb: Eslövs Golfklubb
Ranking Velocity Global Ranking: 1
Främsta meriter: Nio turneringssegrar på college. Etta på World Amateur Golf Ranking. Vann två tävlingar på svenska proffstouren 2020. Erhöll Ben Hogan Award för bästa manliga collegespelare (2022). Guld lag-EM (2019)
Favoritklubba i bagen: Drivern, en Titleist TSr2
Favoritbana: I Sverige Barsebäck GCC, i USA Whispering Pines utanför Houston
Lyssnar gärna på: Country … Det är min guilty pleasure.
Börjar dagen: Med en kopp kaffe! Mina föräldrar brukar få ta med sig några paket kaffe från Sverige varje gång de kommer över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights