Paul Youngman: ”Jag drivs av utveckling”
Tidigare golfproffs, utbildad tränare, utbildad internationellt som klubbchef, småbarnspappa och whiskysamlare – men framför allt: En klubbchef som drivs av ständig utveckling var sig det gäller individer eller organisationer.
Möt en 48-åring som fortfarande är en ung man: Paul Youngman.
HaningeStrand Golfklubb, strax söder om Stockholm, i slutet av augusti: 95 medlemmar har samlats till ett extra årsmöte på restaurangens veranda med coronasäkrat avstånd för att besluta om ett 20-årigt arrendeavtal med grannen Husby Golfbana – i praktiken ett samgående – och erbjuda medlemmarna i Husby GC Österhaninge medlemskap i nya HaningeStrand GK. Det blir ett rungande ”Ja!”.
Ler lite extra
En lättad styrelse med Kjell Eriksson i spetsen andas ut. En man ler lite extra i bakgrunden: Klubbchefen, tillika VD:n, Paul Youngman. Det är han som är arkitekten bakom samgåendet.
Redan i början av 2018 tog han kontakt med paret som driver Husby Golfbana: Aina och Gunnar Sundelius, då 70 respektive 75 år. De hade drivit och utvecklat anläggningen i 25 år, och sökte en ny lösning. De sitter med och lyssnar på mötet, och är märkbart nöjda.
Investeringar och beslut
HaningeStrand går från 18 till 36 hål och blir största anläggningen till antalet hål räknat i Haninge – ja, faktiskt på Södertörn. Beslutet säkrar framtiden genom att skapa en ekonomi som klarar nödvändiga investeringar.
– Det var en skön känsla – och bra för båda klubbarna. Nu får medlemmarna två banor att välja på, i stort sett till priset av en, varav den ena, Husby, både öppnar lite tidigare och stänger lite senare, förklarar Paul Youngman om sitt andra samgående.
Hade kniven på strupen
Det första påbörjades 2015 när han var klubbchef på Mälarö GK Skytteholm på Ekerö. Han vände sig även då till grannen, Troxhammar GK.
– Det var kniven på strupen. Vi var tvungna att få till ett samgående, annars skulle vår klubb gå under, berättar Paul Youngman.
Varför denna drivkraft för samgåenden?
– Jag drivs av ständig utveckling, att alltid försöka göra människor och organisationer bättre. Nackdelen är att jag har svårt när folk säger ”nej” runt omkring mig. Jag blir frustrerad, men har blivit bättre med åren på att se lite motstånd som ett sätt att slipa på din idé lite till, att förfina den. Ett ”nej” kan därmed leda till något positivt.
Drivet inom golfen har haft från början. De två första åren i Pauls liv bodde familjen nedanför nians tee på Stockholms GK, Kevinge. Pappa Bill var assisterande pro till Head Pro Ted Roberts på Stockholms GK, innan det blev flytt till, i tur och ordning, Sigtuna GK, Gävle GK, Saltsjöbadens GK, Mälarö GK Skytteholm och nu alltså HaningeStrand GK.
I Saltsjöbaden vaknade tankarna på en karriär som professionell golfspelare. Paul ingick i det av pappa Bill coachade laget som inte bara tog steget upp till Elitserien, utan även höll på att vinna densamma år 2001.
Justin Rose
1998 begav han sig till Europatourens kvalskola på Chart Hills i England. Han missade tourkortet med minsta möjliga marginal och fick istället se en stjärna födas: Justin Rose.
– Han blev världsetta. Jag sitter här och blir intervjuad av dig. Det är små marginaler i livet, säger Paul Youngman.
S:t Andrews och Tiger Woods
År 2000 blev ett avgörande år i Paul Youngmans golfkarriär. Han vann förkvalet i London till British Open, som kom att avgöras på Old Course, S:t Andrews, med Tiger Woods som vinnare, men missade att komma in i huvudtävlingen efter ronderna 72-67 på Leven Links i utkanten av S:t Andrews.
Skolad tränare
Därefter utbildade han sig till tränare och senare även klubbchef via Golfadministratörernas Förenings GTU, Grundläggande Tränarutbildning, samt HTU, Högre Tränarutbildning. Häromåret blev det även internationella utbildningen som arrangeras av CMAE, Club Managers Association of Europe.
Fokus på bemötandet
– Jag är en av få i Sverige som är diplomerad med denna utbildning. Den stora skillnaden mellan oss klubbchefer i Sverige och klubbcheferna i södra Europa är att vi är mer fokuserade på att driva en förening medan de är mer fokuserade på bemötandet och upplevelsen för besökaren. Där har vi mycket att lära.
Nu är fokus på väg att skifta. Sambon Anna och sonen Alexander, 4 månader, ser gärna att pappa är hemma lite oftare. Skulle Alexander somna i soffan, kan pappa Paul alltid titta till sin whiskysamling på ett 40-tal flaskor – där en Glenfiddich från 1958 sticker ut.
Samlar på Whiskey
– Jag samlar inte för att tjäna pengar, det är mer en hobby. Och så är det förstås gott att smaka lite ibland. Fast min Glenfiddich från 1958 får nog vänta ett tag till, till ett alldeles speciellt tillfälle.
Text och foto: Thomas Björn