LivsstilPorträtt

Porträttet: Severiano Ballesteros

I maj 2011 avled en av golfhistoriens färgstarkaste profiler, Severiano Ballesteros, 54 år gammal. Spanjoren förlorade till slut kampen mot den hjärntumör som upptäcktes 2008 efter att Ballesteros kollapsat på Madrids flygplats.

Ballesteros var unik på många sätt

Golfvärlden blir nog aldrig riktigt sig lik igen, då Ballesteros var unik på många sätt. Med sin passion, sin kämpaglöd, sitt underbara leende, sin charm och sitt självklara sätt att se allting positivt, gjorde Seve till en fantastisk representant för golfen och är han är saknad av många.

Från norra Spanien

Han föddes den 9:e april 1957 i Pedrena i norra Spanien. Hans tre bröder, Baldomero, Manuel och Vicente var alla professionella golfare. Manuel gav honom en järntrea när han var en liten pojke som han omgående började träna med på stränderna utanför hemmet.

Severiano visade omgående en fantastisk talang och hade en förmåga att slå en mängd olika typer av slag med sin enda golfklubba; en allt slitnare järntrea. Han debuterade på tävlingsbanan 1973 som Spaniens då yngste pro någonsin, sjutton år gammal. Efter en uppväxt som caddie på hemmabanan i Pedrena, anmälde han sig till Dutch Open 1974 och blev sist av alla. Men det var också sista gången det hände. Samma år var han ytterst nära att vinna Italian Open.

Redan 1976 var han Europas nya golfstjärna, efter två tourvinster och en andraplats i The Open Championship, bara 19 år gammal. Två år senare vann han SEO på Vasatorps GK och blev direkt omåttligt populär här hemma i Sverige. Hans inställning och attityd till golfen charmade åskådarna och det aggressiva spelsättet med den mjuka svingen skulle skörda stora framgångar.

Den nya stjärnan

Ballesteros stora genombrott kom i och med segern i The Open på Royal Lytham & St Annes 1979. Inte bara för att det var hans första seger i en Major, utan sättet han vann på. Under sista två varven träffade han bara fairway med ett halvdussin slag. På det 16:e hålet under slutvarvet slog han ut på den berömda parkeringsplatsen, varifrån han slog in bollen fem meter från hål och sänkte för birdie. Seve Ballesteros hade anlänt på allvar och tänkte dominera sporten de närmaste 100 åren, för blygsam var han aldrig. Och med sin lustiga engelska har han också varit rubrikmakarnas favorit. Efter sin seger i The Open sa han:

– Jag skulle vilja se betydligt smalare fairways överlag. Då skulle alla tvingas spela från ruffen, och inte bara jag!
Seve vann The Open två gånger till och när han 1984 på St. Andrews sänkte sin birdieputt på det 18:e hålet för seger intog han den berömda segergesten som Europatouren nu funderar på att göra till sin nya logotyp.

I början av sin karriär sades han vara en dålig matchspelare, vilket han motbevisade bland annat genom att vinna World Matchplay två år i rad. En tävling han vann tre gånger till. 1980-talet blev Seves decennium. 1988 vann han europeiska penningligan för femte gången.

Ingen har skapat så många rubriker som Seve Ballesteros. Han var kontroversiell som få, men ofta med glimten i ögat. Han bekämpade det amerikanska regelverket på PGA-touren, som fortfarande ibland missgynnar européer. En gång svarade han sin ärkefiende, PGA-tourens chef Deane Beman, efter att han nekat en inbjudan till World Series of Golf 1986:
– Jag har annat för mig, till exempel att stanna hemma och läsa tidningar!

Nej tack USA

Han vann aldrig så mycket i USA, (4 PGA-titlar och två Majors på Augusta), huvudsakligen för att han valde Europas banor som främsta scen. Därför blev Seve aldrig riktigt uppskattad i USA. Men de få gånger som det verkligen gällde fanns ingen som Ballesteros, inte minst i matchspel i Ryder Cup, där han tillsammans med spanske kollegan José Maria Olazabal, närmast var oslagbar. Inte blev det sämre när han sedan blev kapten för Ryder-cup-laget 1997 på Valderrama. Vinst då också.

Få har bytt caddies så ofta som Severiano Ballesteros. Det är en ren humörfråga.

1986 under The Open sa han till sin dåvarande caddie efter att ha missat ett inspel:
– Nej, det är inte ditt fel. Felet är mitt för att jag lyssnade på dig och tog fel klubba …

Han dominerade Europatouren i 20 år med nästan 50 vinster, men redan i mitten av 1980-talet började han känna av sina ryggbesvär. Han kortade svingen som blev planare och bollen gick något rakare. Han var även fortfarande världsbäst runt och på greenerna.

– Under en tävling i Schweiz läste jag en av mina egna instruktionsböcker och upptäckte att jag hade en alltför öppen stans. Det är lätt att glömma spelets grundregler, sa han och vann Swiss Open. Totalt blev det fem Majors, vinster på alla spelande kontinenter och en karriär som sträckte sig över 33 år.

Kollapsen

I oktober 2008 svimmade han på Madrids flygplats och fördes till sjukhus där läkarna hittade en tumör i hjärnan. Trots ett lika frenetiskt kämpande mot tumören som hans järnvilja på golfbanan, förlorade Seve kampen och avled den 7:e maj 2011.

Hyllningar från hela världen strömmade in efter hans död. Tiger Woods menade att ”Seve var en av de bästa och mest underhållande golfspelaren någonsin”. Lee Westwood sa att ”Europatouren har Seve att tacka för att den ser ut som den gör idag”.

Han gjorde ett enormt intryck med sin mjuka sving, sitt fantastiska närspel, sin glöd och sin värme. Seve Ballesteros var en av golfsportens absolut största och karismatiska spelare genom tiderna – en sann och kärleksfull golfkonstnär.

Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights