Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Så dekorerar du pumpan – lär av trädgårdsproffset Johanna - Golfbladet
LivsstilNyheterTrädgård

Så dekorerar du pumpan – lär av trädgårdsproffset Johanna

Mörkret och hösten gör sakta men säkert sitt intåg, och det är lätt att tappa motivationen och lusten när det kommer till trädgårdsarbete. Många av de personer jag talar med upplever just detta. Blomsterprakten har falnat, skörden är nästintill över, och trädgården ger inte längre samma respons som tidigare. Det är frestande att istället krypa inomhus och lämna trädgården åt sitt öde.

Höststäda lagom och skapa mysfaktor

Självklart finns det mindre att göra i trädgården under hösten, men det finns ändå några uppgifter som är bra att ta hand om. Dessutom känns det oftast mer givande att återuppta trädgårdsarbetet på våren om man slipper börja med att ta itu med höstens sysslor.

När frosten är ett faktum

I mina odlingslådor tar jag bort det som är färdigt för den här säsongen. Första frosten har lämnat sina spår på bland annat sommarblommorna. Så nu tar jag bort alla luktärter, zinnior och ringblommor. De knoppar som är kvar har blivit frostskadade, så hela växterna hamnar på komposten. Även mina dahlior tog stor skada av frosten, så där klipper jag ner hela växten och gräver upp knölarna.

Många varianter

Knölarna märker jag sedan och lägger dem på tidningspapper i garaget. Där ligger de mörkt och svalt. Här finns det otroligt många råd om exakt hur dahliaknölarna ska förvaras. Men för mig har mitt sätt fungerat alldeles utmärkt, så jag fortsätter på det sättet även om det finns andra som ger råd på ett annat vis.

Dahliaknölar. Bloggare Johanna Björklund berättar om höstförvaring av dahliaknölar och annat smått och gott på Golfbladet.se

Sortering och inventering av krukorna

En annan sak jag alltid prioriterar på hösten är att tömma de krukor som jag har med sommarblommor så att de inte blir bortglömda någonstans och riskerar att spricka när tjälen kommer. Så det blir lite glesare på altanen när många av växterna flyttar in för vinterförvaring. Men några krukor är fortfarande otroligt vackra, och dessa väljer jag att placera vid entrén. Min buskpion, Paeonia suffruticosa, lyser i sin vackra höstfärg, och i flera krukor har jag alunrot, Heuchera, med vackra bladfärger.

Förvarar alunroten i mitt växthus

Alunroten är en perenn som har övervintrat i sina krukor i många år och de utgör en utmärkt bas under vår, sommar och höst bland mina krukor. Under de kallaste månaderna förvarar jag dem i mitt växthus. Där står de kallt, de klarar till och med minusgrader, men de är skyddade mot vind och nederbörd.

Perenner i krukor

Det finns många fördelar med att arbeta med perenner i kruka. För det första är det ekonomiskt fördelaktigt eftersom du inte behöver köpa nya växter varje vår. Dessutom ger det en estetiskt tilltalande grund, särskilt eftersom alunroten passar utmärkt att kombinera med andra växter i krukor. Det skapar en känsla av lugn och harmoni när liknande växter återkommer på olika platser. Ett annat tips när du planterar i krukor är att använda en och samma växt i hela krukan. Det gör det enklare att kombinera krukor bredvid varandra.

Om du istället planterar tre olika växter i en kruka kan det lätt bli rörigt när du placerar två sådana krukor intill varandra. För närvarande pryder mina krukor med alunrot entrén, och de har sällskap av krukor med ljung, Calluna vulgaris, cyklamen, Cyclamen persicum, och andra växter. De har också fått sällskap av några lyktor och pumpor som jag dekorerat på ett lite annorlunda sätt som jag gärna vill dela med mig av.

Dekorera din pumpa

Det första steget i denna typ av dekoration är att plocka blommor och blomblad från trädgården och lägga dem i press. Jag samlade blommor som höstanemon, Anemone hupehensis, solhatt, Echinacea purpurea och klematis, Clematis viticella-Gruppen ’Avant garde’, bland andra. Vissa blommor pressade jag i sin helhet, medan jag avlägsnade kronbladen från andra. När blommorna hade pressats och blivit helt torra började mitt skapande.

Presseade växter Johanna Björklund bloggar om trädgård på Golfbladet.se

Steg för steg

Jag önskade en mer dämpad färgskala och valde en grå pumpa samt en vit pumpa. Jag använde ett speciellt decoupage-lim som finns att köpa i hobbybutiker. Processen innebär att man applicerar ett tunt lager lim på pumpan, lägger sedan på blombladen och lackar sedan med samma lim ovanpå bladen.

Jag arbetar mig runt pumpan och placerar blommorna enligt min smak. De tjocka bladen kan behöva flera lager lim medan de tunnare klarar sig med ett enda.

Denna pumpa-dekoration ligger långt ifrån de orangea halloweenpumporna med läskiga ansikten, men den passar perfekt in i min höstinspirerade entré.

Lagom är bäst

Sammanfattningsvis vill jag betona vikten av att höststäda med måtta. Ta hand om krukorna och de ettåriga växterna. Utvärdera vilka av dina växter som fortfarande är i bra skick och koncentrera dem på platser som du ser mest av för tillfället, såsom entrén.

För att höja mysfaktorn kan du komplettera med några nyinköpta höstblommor och dekorativa ljuslyktor.

Perennerna ger en vacker vintersiluett

När det kommer till resten av trädgården, behöver du inte göra så mycket just nu. Rensa det sista ogräset runt buskar och träd, men i rabatterna kan du låta perennerna vissna ner. Räfsa gärna in extra löv över perennrabatter och odlingsplatser som extra skydd mot kyla och snö.

Många frökapslar på perennerna blir också uppskattade av fåglar och småkryp och ger en vacker vintersiluett. Därför sparar jag den typen av städning till våren.

Så, med dessa tips hoppas jag att du kan njuta av en välskött och mysig trädgård under hösten och vintern!

Text & Foto: Johanna Björklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights