Så ska Lidingö GK bli Sveriges trevligaste golfklubb
Hon är initiativtagare till och driver det nyligen diplomerade jämställdhetsarbetet på Lidingö Golfklubb: Karin Åkerberg – tidigare mångkampare på juniorelitnivå. Utmaningarna är många, liksom glädjen över att se utveckling och förbättring.
– Jag vet att vi är på rätt väg när männen i klubben letar efter kvinnor som kan tänka sig en ledande roll i vår verksamhet, säger Karin Åkerberg.
Kranskulla på Lidingöloppet
I Lidingös idrottsliv är Karin Åkerberg en välkänd person och profil. Som ung femkampare var hon på elitnivå i IFK Lidingö. Personbästa är 3 732 poäng, satt i samband med studier på college i Georgia, USA, med bland annat 1,82 i höjd 14,10 på 100 m häck. Strax under landslagsklass. Dessutom har hon klubbrekordet för Flickor 15 på 80 m häck: 12,78 – ett rekord som stod sig i 35 år! Resultatet gav henne det ärofyllda uppdraget att vara kranskulla på Lidingöloppet 1983. 1987 hittade hon till golfen, 20 år ung. Inte så underligt, pappa Sören Lundgren var engagerad i klubben, bland annat som ordförande (1988-1989).
Väl i klubben fick Karin Åkerberg nytta av sitt ekonomiska kunnande, sin kreativa ådra och sitt driv som ledare med fokus på att utveckla och förbättra. Karin har varit djupt involverad i en mängd projekt såsom renovering och utformning av klubbens interiöra utformning som har stor påverkan för känslan av tillhörighet på klubben.
2007 körde hon igång en tjejsatsning, på uppdrag av den dåvarande idrottsansvarige tillika tidigare Challenge Tour-tourspelaren, Eric Carlberg. Till sin hjälp tog hon Johanna Ericsson, då på Svensk Golfförbundet, nu klubbchef och vd på Djursholms Golfklubb.
– Tjejerna utvecklades olika, flertalet nöjde sig med sällskapsspel, men många duktiga tjejer kom fram och i dag satsar Linn Wiberg fullt ut på proffsgolfen. Dessutom syns i stort sett alla på klubben, och några är ideellt aktiva i valberedningen och referensgrupper, konstaterar Karin Åkerberg.
2011 blev hon ansvarig för klubbens ombyggnad av restaurangen och drev då ett värdegrundsarbete. 2016 valdes hon in i styrelsen, där hon blev ansvarig för trivsel och gemenskap, och tog därmed senare initiativ till och startade jämställdhetsarbetet enligt Svenska Golfförbundets modell Vision 50/50.
– Det var mycket mer omfattande än vad vi kunde ana när vi började, men så har vi också gjort arbetet grundligt, berättar Karin Åkerberg som kunde le sitt allra lyckligaste leende när Lidingö Golfklubb fick ta emot diplom för sitt arbete av Svenska Golfförbundets klubbrådgivare Per Lindroth den 21 september i år.
Högt uppställd vision
– Vi arbetar med jämställdhet eftersom vi som klubb löpande måste utveckla oss för att nå upp till vår högt uppställda vision: Sveriges trevligaste klubb.
Arbetet innehåller många konkreta handlingar, bland annat en jämställd styrelse där en man och en kvinna går igenom dagordningen ur ett jämställdhetsperspektiv före varje styrelsemöte, samt tydliggörande av klubbens värderingar.
– Vi har också tagit fram en symbol för våra värderingar som vi kommunicerar till våra medlemmar, tillsammans med värderingarna.
Utmaningarna har varit många, bland annat att nå ut till medlemmarna.
– Det finns en uppsjö av såväl information som kanaler. Vi beslutade oss ganska tidigt att använda oss av film och komplettera med mejl, information på hemsidan, profilering i klubbhuset och direktinformation på årsmötet.
Utmaningarna till trots, Karin Åkerberg känner att klubben är på rätt väg.
– Jag vet att vi är på rätt väg när männen i klubben letar efter kvinnor som kan tänka sig en ledande roll i vår verksamhet, säger Karin Åkerberg.
Jämställdhet en självklarhet
Att alla golfklubbar i Sverige borde arbeta aktivt med jämställdhet är en självklarhet för den tidigare mångkamparen som haft stor nytta av den tidigare idrottskarriären, främst när det gäller att fokusera och strukturera – men också att skapa glädje i arbetet.
– Klubbar som jobbar med jämställdhet får fler kreativa lösningar och besluten blir bättre. Där och då skapar klubben förutsättningar för en långsiktig och hållbar utveckling.
Jämställt är det även på pro-sidan, till och med övervikt för kvinnor: Två kvinnliga pron, Ingela Tisén och Malin Thorberg, och en man, Magnus Ekman. Många kvinnor hittar till den relativt nya och mysigt inredda träningshallen på området, Lidingö Indoor Golf. Sex stycken utslagsplatser med tillhörande Trackman går varma. Inte undra på, en av de 80 banorna att välja mellan världen över tillsammans med bland annat Valderrama och Pebble Beach är Lidingö – den första svenska banan inlagd i Trackman.
Text och Foto: Thomas Björn