Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sex av Europas bästa banor - Golfbladet
Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheter

Sex av Europas bästa banor

Du vet att du är en riktig golfnörd när du börjar planera dina resor runt världen för att spela de bästa golfbanorna. Du behöver dock inte lämna Europa, för här vimlar det av fantastiska banor. Alla länder är olika med sina utbud av seder, historia, mat, musik, arkitektur och språk. Lägg till vacker miljö och bra boende vid banorna och du har en perfekt förpackad golfsemester. Här är ett halvdussin val av Europas bästa golfbanor för dig som vill njuta av allt detta.

SPANIEN – Son Gual (Mallorca)

Sedan starten 2007 har Son Gual snabbt fått ett rykte som en av Europas bästa golfanläggningar. Det här är en bana du bara måste spela om du är på Mallorca. Vad som en gång var en 156 hektar platt och intetsägande jordbruksmark i utkanten av Palma, har omvandlats av den tyske amatörmästaren och banarkitekten Thomas Himmel till en vackert layoutat bana som slingrar sig genom ett landskap av mjukt böljande kullar, tusentals olivträd, fält av blommor, vingårdar och vackra vattenhinder.

Banarkitekten Thomas Himmel
66 bunkrar

Son Gual har varit värd för en tävling på den Europeiska Seniortouren, då man 2009 arrangerade Mallorca PGA Seniors Open, när den förre Ryder Cup-kaptenen Mark James besegrade irländaren Eamonn Darcy i ett särspel. Banans 66 bunkrar med sin Augusta-liknande sand är ett viktigt inslag i Son Gual och vissa är helt enorma och får andra golfbanors bunkrar att se ut som små sandlådor för barn.

Spaniens bästa avslutningshål

Flera saker kommer att fastna i minnet efter en runda på denna otroligt välskötta bana. Kanske banans greenkeeper med sin ”tama” örn? Här finns även en av de allra finaste samlingar av par-3:or du kan tänka dig och det slutligen det 18:e hålet, en par-5 som är en seriös utmanare till titeln ”Spaniens bästa avslutningshål”.

SKOTTLAND – Castle Stuart Golf Links

En skapelse av Mark Parsinen, amerikanen som begåvade världen med Kingsbarns. Den här mästerskapsbanan är en fantastisk linksbana med utsikt över Moray Firth och andra välkända landmärken som är synonymt med staden Inverness – Kessock Bridge, Chanonry Lighthouse, Fort George och självaste Castle Stuart, det vackra slottet från mitten av 1600-talet.

Breda fairways

Landskapet på och kring banan liknar Royal Dornoch längre norrut, med en havsklippa som skapat två platåer med sex hål som spelas parallellt med Moray Firth. Banan har breda fairways och därför skapas en mängd alternativ för inspelet mot greenerna.

Känsla av avskildhet

Det fina med Castle Stuart är att man får en verklig känsla av avskildhet och för det mesta är du inte medveten om att andra golfare ute på banan. Vyerna är fantastiska, och från vissa hål kan man se klubbhuset i sin vita Art deco-stil som ligger pampigt med utsikt över vattnet. Castle Stuart Golf Links är numera värd för Scottish Open och kommer att bli en framtida klassiker.

PORTUGAL – Praia d ’El Rey

Portugal har alltid varit en av Europas mest populära golfdestinationer och även om Algarvekusten har de flesta banorna, är Oesteområdet norr om Lissabon perfekt för den resande golfaren som letar efter något lugnare ställe. Praia d’El Rey Golf & Beach Resort, ligger mindre än en timme norrut från Lissabon, längs en vacker sandstrand i ett lantligt landskap med böljande sanddyner och tallskog.

Härlig utsikt

Här ligger Cabell B.Robinsons underbara bana Praia d’El Rey – en fantastisk kombination av nio hål i parkbanekaraktär med efterföljande nio linkshål som följer kusten med härlig utsikt över Atlanten och Berlengaöarna. När Robinson besökte området för första gången sa han: ”Det här är den typ av landskap vi banarkitekter försöker skapa, men på Praia d’El Rey finns allt här helt naturligt. Nu är det mitt ansvar att skydda den.”

Skarpa kontraster

Efter de nio första hålen där fairways kantas av tallar, öppnar banan upp sig och de sista nio spelas längsmed Atlanten. Banan påminner om en skotsk eller irländsk linksbana, men med betydligt varmare väder. Djupa bunkrar, ondulerade greener och naturliga sandområden blir en skarp kontrast till frodigt gröna fairways. Signaturhålen är hålen 12-15 längs kusten, och ett omnämnande måste även ges det långa 17:e, en gigantisk par-5 uppför, som mäter hela 570 meter.

ÖSTERRIKE – Golfplatz Eichenheim

Två av landets viktigaste golfområden, Zell am See i Salzburgerland och Kitzbühel i Tyrolen, både inom en kort bilresa från varandra, har alla de rätta ingredienserna för den resande golfaren: förstklassiga restauranger, vänlig lokalbefolkning, SPA- och wellnessbehandlingar, en mängd utomhusaktiviteter och riktigt bra golfbanor.

Fantastiska panoramavyerna

Från små niohålsbanor till riktiga mästerskapsbanor, banorna i området är prisvärda och på grund av den höga höjden flyger bollarna 10 procent längre genom den klara och rena luften. Men det absolut bästa med att golfa i Alperna är det hisnande landskapet och de fantastiska panoramavyerna som erbjuds medan du spelar, och ingen golfbana är bättre än Golfplatz Eichenheim i Kitzbühel.

Banan är ett tufft test

Banan är designad av golfarkitekten Kyle Phillips vars imponerande portfölj bland annat består av Kingsbarns i Skottland och The Grove i England. Eichenheim är alltid högt rankad bland Österrikes bästa banor. Banan är ett tufft test för spelare på alla nivåer, med fina och snabba greener, böljande fairways, slingrande vattenhinder och rejäla höjdskillnader, helt enkelt en bana som verkligen är en minnesvärd upplevelse. Redan efter inspelet på det första hålet i ravinen mellan två klippor borde du stanna till och njuta av den underbara miljön. Greenen är på samma nivå som de snöklädda bergen i fjärran och detta är en av de mest fotograferade vyerna i österrikisk golf.

IRLAND – Doonbeg

När du står på den upphöjda teen på det första hålet, en par-5 på 567 yards, och tittar ut över fairway som ringlar sig fram mot en stor green som skyddas på tre sidor av enorma sanddyner, är det bara att njuta. Detta är starten på en klassisk golfrunda på Doonbeg i County Clare, en linksbana som designats av Greg Norman för lite drygt tio år sedan, men som ser ut och spelas som om den varit en del av landskapet i hundra år. Hålen spelas, uppför, nerför, bredvid, runt, och ibland även rätt in i de enorma sanddynerna. Bunkrarna har grävs för hand, en del är torvade lager för lager och en del med lurvigt gräs i kanterna.

Sandwedge på Doonbeg

Doonbegs caddies ger ofta rådet: ”Håll bollen på fairway och undvik den tjocka ruffen”. Beroende på havets vindar, kan en caddie föreslå att ta allt från en 4-järn till en sandwedge på Doonbeg signaturhål – det 97 yards och mycket spektakulära 14:e. Det är sannolikt det roligaste slaget man kan slå på hela Irland. Det 18:e är en passande avslutning på en minnesvärd bana, med havet som följer hela högersidan alla 440 yards och den magnifika Doonbeg Lodge bakom greenen.

SVERIGE – Bro Hof Slott

Med en befolkning på omkring nio miljoner människor är det cirka sex procent som spelar golf i Sverige, faktiskt en av de högsta andelarna i världen. Sedan den första golfklubben, Göteborg Golfklubb, grundades 1902 och snabbt följdes två år senare av Stockholms Golfklubb, har Sverige nu cirka 480 golfbanor med minst 50 av dessa (vilket är mer än de flesta städer i världen) inom en timmes bilfärd från Stockholm.

Klubbmästerskap på Bro Hof

Det tar inte lång tid att lämna huvudstaden bakom sig och åka ut till lantlig idyll, bland barr- och björkskog, jordbruksmark och klippformationer. Den bästa golfbanan i Stockholmsområdet och i hela landet för den delen är Bro Hof Slotts Stadium Course som öppnade 2007. Byggt runt Bro Hof slott i barockstil – som lät uppföras av greve Johan Sparre i slutet av 1800-talet, har man här tänkt på varje detalj från det ögonblick du åker igenom portarna till den sista putten på sista green.

Allt är stort på Bro Hof

Banans arkitekt, Robert Trent Jones Jr har sagt: ”Allt är stort på Bro Hof! Hålen är längre, greenerna är större, banan har mycket vatten och bunkrarna är stora och välplacerade. Dessutom är vinden alltid en del av spelet. På dogleghålen måste du inte bara slå långt, du måste också få bollen att stanna på rätt ställe”. Bro Hof Slott var spelplatsen för Nordea Masters mellan 2010-2013.

Text: Andrew Marshall
Foto: Paul Marshall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights