Nu slutar Suzy Whaley efter ett tufft år

Redan första dagen då Suzy Whaley kom till jobbet så skapade hon historia. Hon blev då den första kvinnliga ordföranden för PGA of America. Men nu ska hon sluta, då hennes tvååriga kontrakt gått ut.

Första kvinna på posten

Egentligen började Whaley att skapa historia mycket tidigare än så inom golfvärlden, redan 2003 blev hon den första kvinnan att kvalificera sig och sedan spela på PGA touren. Men att hon sedan fick jobbet som ordförande och efter detta tvingats leda golfvärlden genom denna pandemi är verkligen en bragd i sig. 

Suzy Whaley tvingades under detta år ta flera svåra beslut, som exempelvis att skjuta upp Ryder Cup till 2021 och PGA Championship till hösten och då hålla det utan åskådare. Men nu är alltså hennes tid som ordförande snart över eftersom man bara innehar posten en tvåårsperiod.

 Svåra beslut i corona-tider

Istället för att klaga över hur coronaviruset påverkat säsongen, redde Whaley ut situationen och har efter bästa förmåga lyckats ta ställning till många svåra beslut som ingen före henne behövt att fatta. 

– Många ha sagt till mig att det här året bara var ett COVID-19 år att glömma. Men jag ser på det annorlunda. Det har istället visat på hur starka och professionella vi är och alla har verkligen gjort sitt allra bästa för att få både gamla och nya spelare att komma till golfbanorna och spela säkert, säger Whaley till Golfweek. 

Hon kommer inte att få en riktig avskedsfest heller, av förklarliga skäl. Det blir istället ett virtuellt möte, där man kommer att välja en ny ordförande. Den personen kommer att ha ämbetet i fyra år istället. Under året har faktiskt, till skillnad vad man kanske kan tro, allt fler valt att spela golf. Över 20 procent fler har börjat ge sig ut i friska luften på golfbanorna under 2020.

Få folk att älska golf

–Nu är det vårt jobb att se till de kommer fortsätta att spela efter COVID-19 också, och få dem älska det, säger Whaley, som nu kommer att fortsätta spela golf, men även undervisa en del. Fast lite administrativt arbete kommer ändå att stå på schemat.

Var 9 år när hon började

Denna historiska person, Suzy Whaley, som alltså blev första kvinna i historien att bli ordförande för PGA of America, minns första gången hon slog en golfboll. Hon var 9 år gammal och hade just varit och simmat på Cavalry Club i Manlius, New York, med vänner.

Killarna tog med henne till banan

– Några av pojkarna i poolen bjöd med mig att slå golfbollar på banan. Men jag hade bara baddräkt på mig, vilket ju inte var tillåtet. När personalen ringde min mamma och hon kom, skällde hon inte på mig. I stället frågade hon om jag gillade att spela, och från det ögonblicket kunde ingen få mig av banan. Inte ens om det snöade, berättar Suzy Whaley i en intervju i tidningen Jupiter.

Sportig

Whaleys mor, Mary Ann McGuire, var en duktig golfare men tjatade aldrig på dottern att börja spela. När Suzy växte upp var hon aktiv i alla aktiviteter, från skidåkning till simning. Hon var en riktigt idrottstjej. Men när hon upptäckte golf hände något. Den var något med sporten som var annorlunda.

Tack mamma!

– Golf är en enorm familjeaffär, säger hon. Kanske var det i mitt blod. Det jag vet är, att det är tack vare min mamma, som var en fantastisk kvinna, som gjorde att jag började spela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights