Golfbanor i USANyheter

Silverado Resort – I hjärtat av Napa Valley

Kalifornien är en av världens största vinregioner. Inte så underligt eftersom de kaliforniska vinerna är förföriska till sin karaktär. Och när det gäller golfbanor har denna delstat runt 700 banor. Några av dem ligger i vindistriktet Napa Valley där Silverado Resort med 36 hål är hjärtat.

Vyn från det första hålet på den Norra banan i Silverado Resort i Napa Valley är både bedårande och skrämmande. Par 4-hålet är ganska långt och det är rätt många som tittar på. Nervöst. Driver är det självklara valet av klubba. Jag tar ett djupt andetag. Det är inte alldeles lätt att koncentrera sig på golf när humlorna surrar och fåglarna kvittrar i baksvingen. Det blir ett förvånansvärt bra slag. Och det kanske är så att när man mår bra, när själen är i harmoni så spelar man bättre golf? För det är svårt att inte må bra, att inte njuta av både golf, mat, vin i Kalifornien och dess främsta vindistrikt Napa Valley.

Idag spelar jag med Patricia och Dave från Sacramento. De har som tradition att åka till Silverado minst en gång per år för en weekend med golf och god mat. Det är en trevlig rond. Paret är, som de allra flesta amerikaner om jag får lov att generalisera lite, socialt begåvade och nyfikna på Sverige.
Den Norra banan är riktigt bra. Fattas bara med en design av Robert Trent Jones Jr och lite ombyggnad av PGA-spelaren Johnny Miller. Vi njuter av vädret, inte ett moln på himmelen, och den trevliga men svårscorade banan. Det femte hålet är ett par 5-hål där det verkligen krävs tre bra slag får att nå greenen. Eller hål åtta, par 4, där utslaget slås i en ”tunnel” av träd mot en upphöjd green. Överhuvud taget är den Norra banan en bana där spelstrategi är viktig. Här måste du kunna forma slagen och placera bollen i det rätta området för nästa slag.

Vi spelar ganska bra och Patricia, som är ganska ny som golfare, är taggad och entusiastisk och Dave maler på med spikraka drives.
Jag var också tvungen att prova en ”Burgerdog”. Det är ett lokalt fenomen med hamburgerkött i ett korvbröd. Sedan 1973 serveras det ”hamburgerkorv” i en liten kiosk som nås från både den Norra och Södra banan. Annorlunda och riktigt god.

Efter ronden äter vi lunch i klubbhuset och Patricia tycker att jag ska flytta till Kalifornien bort från farliga Sverige med alla skjutningar och knivar. Jo, paret är förvånansvärt pålästa om Sverige, tyvärr mest om de negativa sidorna. Och det visar sig att de ska turista i Europa under 2024 men vågar inte åka till Sverige.

Beringer – Napas äldsta

De första vingårdarna i Kalifornien anlades redan i slutet av 1700-talet av spanska missionärer. De få firmor som anlades under 1800-talet försvann under förbudstiden 1920-23. Några klarade denna tid, bland annat genom att tillverka nattvardsvin … samt även sälja vindruvor!

Jag besöker vingården Beringer. Varje timme startar en rundvisning på denna vingård som varit i drift sedan 1876 och som därmed är Napa Valleys äldsta. Så mycket historia och väldigt intressant. Jag fick också en lektion i konsten att kombinera mat och vin av min servitör, vid den efterföljande extra provningen med några munsbitar och vin. Exempelvis vitsen med att servera viner med hög friskhet som aperitif. Den höga syran ökar salivproduktionen och hungerkänslorna sätter in. En klassisk kombination till viner med hög syra är mat med sälta, det är med andra ord inte för inte som champagne och ostron passar utmärkt ihop.

Ett annat alternativ är att låta vinets friskhet kombineras med matens syrlighet. Syrlig mat och syrligt vin helt enkelt. Detta kallas för adaption och innebär i korthet att vår förmåga att känna igen en doft eller smak avtar när de återupprepas för oss. Dricker du syrligt vin och sedan äter något syrligt så smakar nästa klunk syrligt vin mindre syrligt och vice versa. Prova själv med att dricka en syrlig och frisk Sauvignon Blanc och sedan suga på en citronklyfta.

Calistoga och Silverado Trail

Beringer ligger inte så långt ifrån Calistoga i den norra delen av den fem mil långa dalen. Jag stannade i Calistoga före mitt besök till Silverado eftersom var nyfiken på denna vackra lilla stad och kanske framför allt på ett Bed & Breakfast-boende, The Francis House, som jag har hört ska vara något alldeles extra.

Ägarna, Dina och Richard Dwyer, har arbetat hårt sedan 2015 med det gamla förfallna huset från 1886. Idag andas allt lyx. Richard tar min väska och tar den inbyggda hissen upp till mitt rum på tredje våningen. Ett av husets sju rum. Calistoga är mysig att besöka och restaurangerna, bland annat en Guide Michelin-restaurang, är många.

Silverado Resort ligger söderut i huvudorten Napa längs den gamla vägen Silverado Trail från mitten av 1800-talet och som byggdes eftersom man fann silver runt Calistoga.

Njuter av resorten

Inbäddad bland Napa Valleys mer än 400 vingårdar ligger härliga Silverado Resort vars landmärke är den vita herrgårdsbyggnaden från 1870, som byggdes av den pensionerade generalen John Miller.

En annan Miller, Johnny Miller, tidigare PGA-spelare med 36 segrar som proffs, köpte resorten 2010 tillsammans med några investerare. Då fick han herrgården, två golfbanor, 117 rum och 228 sviter, Spa, tre pooler, tre restauranger, bland annat gourmetrestaurangen The Grill, och mycket mer. Idag är Mr Miller inte längre ägare utan bistår som konsult. Silverado bjuder på två banor, Norra och Södra banan, och det är den enda resorten med 36 hål i Napa Valley. Mästerskapsbanan är den Norra där PGA touren, PGA Tour Fortinet Championship, spelat tiotalet år. Banan är rankad som en av ”Best Resort Courses” i Kalifornien av Golfweek.

Ett dopp i den sköna poolen och så ett glas kallt vitt vin sittandes i utemöblerna vid mitt rum. Ibland är livet som rättvisast och jag funderar över om jag ska äta på The Grill ikväll eller om jag ska satsa på någon av resortens övriga matställen.

Det blir The Grill och middagen är mycket god och på amerikanskt vis riklig. Jag är proppmätt när jag letar mig tillbaka till rummet ute i en av resortens många byggnader. Väl inne i rummet förundras jag över hur det kan finnas så många tv-kanaler och ändå inget bra program! Frukosten dagens efter handlar jag på The Silverado Market & Bakery, där kaffemuggarna kommer i storlek large och ännu större.

Dags för Södra banan

Efter frukosten har det blivit dags att spela den Södra banan. Jag kommer i lag med herrar Colin och Geoffry från San Clemente i Orange County, Los Angeles. De har flugit upp för en golfweekend på Silverado Resort. Colin och Geoffry är roliga och trevliga att spela med. Vi är överens om att Södra banan har sina kvalitéer och att den är nästan lika bra som den Norra banan.

Vi fastnar för hål nummer nio, ett kort par 5-hål som är klart nåbar på två slag och hål 15 slår du bollen över vattnet från ett högt liggande tee. Och sist men inte minst hål 18, som ligger precis nedanför den historiska herrgården.
En kul bana som är värd att spela igen. Silverado Resort och Napa Valley är förresten värd att besöka. Många gånger!

Text: Johan Dahlqvist

Boende

Silverado Resort
Napa
www.silveradoresort.com

The Francis House
Calistoga
www.thefrancishouse.com

Golfbanor

Silverado Resort and Golf
North Course
South Course
Napa
www.silveradoresort.com

Vingård

Beringer
www.beringer.com

Övrigt

Visit Napa Valley
www.visitnapavalley.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights