Äta & Bo

Släng inte leopardbananerna – baka ett bröd i stället

Visst ser det lite roligt ut med gula bananer som får bruna fläckar när de blir gamla? De ser ut som små leoparder i fruktskålen. Ibland går det rekordsnabbt. Du hinner knappt hem från affären förrän frukten är övermogen. Det finns knep för att ta vara på mogna bananer. Baka ett gott bröd!

Har du några mogna bananer som inte är så frestande att äta längre? Varför inte förvandla dem till ett ångande färskt bananbröd?

Släng inte de bruna bananerna! Du kan äta den som den är – helst direkt från ugnen medan den fortfarande är varm, eller så kan du lägga på sylt, lite smör eller lägga på en skiva ost.

Banan är nyttigt

På golfbanan är det perfekt att ta med en banan i bagen för extra energi. På grund av det höga innehållet av kolhydrater ger banan dig snabb energi och är lämplig före och efter fysisk aktivitet eftersom kroppen snabbt absorberar näringsämnena. MEN glöm inte att du också får andra viktiga näringsämnen som din kropp behöver:

Kalium:
På grund av det höga kaliuminnehållet ses bananer som ett bra matval som kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

B6:
Banan är en källa till vitamin B6 som bidrar till normal energimetabolism och till att immunsystemet fungerar normalt.

Kostfiber:
Är fördelaktigt för matsmältningen och kan ha en stabiliserande effekt på den.

Bananer innehåller också vitamin A, fosfor, magnesium, selen och zink. Mogna bananer har en naturlig sockerhalt, vilket innebär att du kan minska mängden socker när du bakar med bananer.


Här kommer ett riktigt delikat recept från Vegetarbloggen.

Bananbrödingredienser
Allt du behöver för att göra bananbröd!

Du behöver:

3 väl mogna bananer
1 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 dl rapsolja
1 dl vitt socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljextrakt / vaniljesocker (kan utelämnas)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 teskedar kanel

Så här gör du:

Värm ugnen till 180 grader. Fyll en limpanna med pergamentpapper (eventuellt smör och strö över mjöl).

Blanda sojamjölk och vinäger i en liten skål.

Låt den stå i några minuter tills den har tjocknat lite medan du skalar bananer, mosa insidan (använd en gaffel, handmixer eller till exempel en potatisstomp) och lägg de andra ingredienserna i en stor skål.

Vispa i sojamjölken försiktigt med en gaffel – den borde ha tjocknat lite. Häll den över degen och blanda väl. Det spelar ingen roll om det finns några klumpar banan i degen.

Häll degen i formen av bakpapper.

Grädda i 50-60 minuter mitt i ugnen. Brödet ska vara fint och gyllene, kolla gärna med en kakpinne innan du tar ut det, ta ur det ur formen och låt svalna på ett fat.

Ett tips är att droppa i några bitar hackad mörk choklad i smeten! Dekorera gärna brödet med grovhackade valnötter, eller dela en banan på längden och lägg ovanpå innan du bakar brödet.

Foto: Anne Mari R. Fredriksen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights